Dick Harrison: Mindre känt om Victoria – det sa ”klick” redan då

I år är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung. Många kungar har passerat sedan dess, och historierna känner vi – eller? Vi bad historieprofessor Dick Harrison att berätta något mindre känt om åtta kungligheter. Del 7: Victoria.

Vad de flesta vet om drottning Victoria, Gustaf V:s drottning, är att hon var tyska, konservativ och förtjust i läkaren Axel Munthe. Hon stödde med kraft sitt gamla hemland i första världskriget, hon motsatte sig den politiska utvecklingen mot 1900-talets liberala demokrati, och den kärleksfulla relationen till Munthe har varit föremål för oändliga spekulationer. Men Victoria var mycket mer än så. Inte nog med att hon övertog ledningen för Sophia­hemmet och ställde sig bakom bildandet av ett örlogshem i Stockholm, hon organiserade också insamlingar för nödställda, grundade ett vilohem för kvinnor, en hushållsskola och mycket annat. Det som framför allt imponerar är dock hennes pionjärinsats på fotografins fält.

Victoria

Levnadstid: 1862–1930.
Familj: Gift med Gustaf V,­ ­­med vilken hon hade tre barn (Gustaf VI Adolf, Wilhelm och Erik).
Gör: Drottning (ej regerande).
Bor: Ofta på resande fot i Tyskland och Italien, inte minst av hälsoskäl. Hennes favorit-
residens i Sverige var Solliden på Öland, som hon lät bygga. Avled i Villa Svezia i Rom.

En av drottning Victorias bilder. Kvinna sittande på båt med en hund. Foto: Drottning Victorias fotosamling/Tekniska museet

LÄS ÄVEN: Sveriges första modeskribent Else Kleen kämpade mot orättvisor – slutade i fängelse


Drottning Victoria var fotograf – 3 000 resebilder

På hösten 1890 for kronprins­paret Victoria och Gustaf till Egypten, något som resulterade i hennes egenhändigt skrivna reseskildring Vom Nil (”Från Nilen”) och i arkeologiska utgrävningar vars fynd donerades till Uppsala universitet. Victoria återkom till Sverige i slutet av juni 1891 men for återigen till Egypten i november samma år, den här gången utan maken. Under Egyptenvistelserna tog hon drygt 3 000 bilder med den allra senaste fotografitekniken. Tillsammans med bärare, lastdjur, stora stativkameror och glasnegativ for hon genom landet både med flodbåt och till lands, och frukten av mödorna framkallades i ett särskilt mörkrumstält. På detta vis dokumenterade hon fornminnen och ökenlandskap, men hon använde också lätta handkameror för att fotografera vardagsliv i landets städer och byar.


LÄS ÄVEN: Dick Harrison: Mindre känt om Karl XII – en riktig festprisse


Hög kvalitet

Victoria – ett prominent namn i det svenska kvinnliga fotograferandets historia.

I ett par decennier var Victoria flitigt verksam som utställare av sina fotografier, varav många håller anmärkningsvärt hög klass, något som med skärpa påpekades i recensionerna. Efter att ­Oscar II dött och kronprins­paret blivit kung och drottning minskade visserligen Victorias möjligheter att vandra runt på gator och ta bilder avsevärt, men i det svenska kvinnliga fotograferandets historia har hon förblivit ett prominent namn. Idag finns hennes fotografier i Bernadottebiblioteket på Stockholms slott och på Tekniska museet. 


LÄS ÄVEN: Dick Harrison: Mindre känt om Drottning Kristina – var emot kvinnlig tronföljd


Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top