• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vår kulturredaktör Tara Moshizi tipsar

  TIPS Oförglömliga konserter från Aretha Franklin fångade på film och en ny komediserie som kan lysa upp vintermörkret, vår kulturredaktör Tara Moshizi ger sina bästa kulturtips just nu.

  Souldrottningen Aretha regerar än idag

  Amazing grace är en dokumentär om Aretha Franklin – kvinnan med den overkligt starka rösten. Efter elva låtar på topplistans ­första­plats åker souldrottningen till en gospelkyrka i Los ­Angeles och håller två legendariska konserter. 

  Knappt 50 år senare får vi chans­en att uppleva dessa speciella spelningar på film. Amazing grace på dvd släpps 6 januari.

  Se trailer här.

  Självklart vinterprat

  Jag kan inte föreställa mig ett bättre val av vinterpratare på nyårsafton än glittriga, roliga och klipska Petra Mede. 

  – Jag ska prata om 19-åriga filosofer och religiösa äppelfarmare. Om Grieg och Greg. Och om den där hisnande känslan som man kan få av att leva, säger hon i ett pressmeddelande. 

  Sändes tisdagen 31a december, går att lyssna på här.

  Ny komediserie överraskar och ljusar upp tillvaron

  I nya komediserien Work in progress får vi möta McEnany, en 45-årig lesbisk kvinna från ­Chicago som hamnat på villovägar i livet. Men kanske är olycka och förtvivlan precis vad som behövs för att liva upp tillvaron? Ljusglimtarna kan gömma sig där man minst anar det. Work in progress streamar på HBO Nordic.

  The Weeknd fixar skön stämning till helgen

  Glitter, god mat och läskande drycker i all ära, men inget är så effektivt för helgstämningen som musik från The Weeknd. Och nej, det är inte bara för namnets skull, utan för att han gör låtar som får mig att glömma morgondagen och hälla upp ett glas till. Lyssna på senaste singeln, Blinding lights, på Spotify. 

  Roande skildring av ett familjeöde präglat av hopp

  Sverigevänner är en berättelse om en iransk familj som ­bosätter sig på västkustön Tjörn med ett tydligt mål: att smälta in bland svenskarna. Det visar sig bli ganska svårt, inte minst för att Tjörnborna själva inte riktigt är med på planen. Arash Sanari, 38, är idag specialistläka­re i Stockholm, och i sin debutbok tecknar han bilden av hur det är att vara främling och drömma om att bli insluten i gemenskapen. Parallellt med Arashs uppväxtskild­ring får vi följa hans pappas dag­boksanteckningar från samma tid, och det är läsning som träffar rakt i hjärtat. Pappan är högutbildad ingenjör, men har svårt att få jobb i Sverige. Samtidigt kämpar han för att hans barn ska få ett bra liv i det nya landet, om det så innebär att familjen ska behöva anamma svenska traditioner som skidsemestrar, lördagsgodis och småprat om väder. Jag skrattar och gråter om vartannat när jag läser Sverigevänner, inte minst för att den har stora likheter med min egen historia, men mest av allt för att det är en fin skildring av ett familjeöde som präglas av kärlek och sann optimism. 

  Nattugglor av Gabrielle Levy

  Tre parisare med sömnproblem finner varandra när de söker hjälp för sina besvär hos en specialist. Det blir början på en oväntad vänskap.

   

   

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!