Gör som katten och bli lyckligare

I nyutkomna boken "Konsten att leva som en katt" kan man, på ett lättsamt och filosofiskt sätt, få reda på hur katten kan inspirera oss till att bli lyckligare.

Katten har alltid varit författarens favoritdjur framför andra. Ernest Hemingway, Doris Lessing och Joyce Carol Oates har alla uttryckt sin kärlek till katten. Liksom på hemmaplan namn som Edith Södergran, Nils Ferlin och Werner Aspenström. Men varför?

En självständig katt är förstås det perfekta sällskapet för den som har ett stillasittande, tidskrävande och ensamt arbete. Men än viktigare: katten har i själva sin natur alla de karaktärsegenskaper vi människor – förgäves – ägnar liv och konstnärskap åt att uppnå. Katten är fri, självsäker, lugn, elegant, nyfiken och stolt. Katten älskar sig själv först och blir därför älskad av andra. 

Nyutkomna Konsten att leva som en katt (Forum) är ett slags lättsam, filosofisk självhjälpsbok. Här funderar den franske författaren Stéphane Garnier över vad katter kan lära oss människor. Under 15 års tid har han studerat den egna katten Ziggys välmående och upphöjda lugn: “Katter bryr sig varken om materiella ting eller social status, det enda som räknas är att de får njuta och göra det
de själva vill.”

Gör som katten och bli lyckligare

Mer om katter i historien…

De har satt avgörande tassavtryck på allt från forskning och modeindustri till storpolitik – i alla fall enligt journalisten Erik Fichtelius i boken Historiska katter från 2018 (Bokförlaget Langenskiöld). Boken handlar bland annat om katten som kartlade Australien och katten som utrotade en hel fågelart, storfräsaren på Youtube och den japanska katten som räddade en hel järnvägslinje.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top