• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Fråga veterinären: "Tål hunden att äta tuggummi?"

  Icakurirens veterinär Lina Gruvstad hos First Vet svarar på dina frågor om husdjur.

  Fråga veterinären: "Tål hunden att äta tuggummi?"
  Foto: Istock

  Fråga: Min labrador som väger 35 kg kan ha svalt ett tuggummi. Bör jag uppsöka veterinär?

  Lena A

  Veterinären svarar I och med att det är en så pass stor hund ska ett enstaka tuggummi inte vara någon fara! Det är dock bra att du reagerar eftersom tuggummi ofta innehåller xylitol som är giftigt för hundar. Hur många tuggummin en hund tål att få i sig beror på hundens storlek samt xylitolhalten i tuggummit. Vid osäkerhet är det därför alltid bäst att kontakta veterinär så fort man upptäcker intaget.

  Foto: Istock

  Är rhododendron giftig för katten?

  Fråga: Vi har en rhododendronbuske i vår trädgård och vi har precis börjat släppa ut vår katt. Hon brukar springa in i buskarna och när hon sedan kommer in så sitter det fast massor av blad från busken på henne. Dessa äter hon sedan upp inomhus och jag har läst att det kan vara giftigt. Jag undrar hur giftigt det kan vara.

  Ann-Charlotte Olsson

  Veterinären svarar Det stämmer att rhododendron är giftig –mycket giftig till och med! Det är absolut inte bra om katter eller hundar äter blad eller andra delar av växten. Rhododendronförgiftning kan ge allvarliga symtom med kräkningar och diarré, svaghet, hjärtpåverkan och i allvarliga fall leda till döden. 

  Olika varianter på rhododendron och azaleaväxter innehåller olika hög halt av giftigt ämne, men alla är giftiga. Det kan räcka med att djuret äter ett fåtal blad för att allvarliga symtom ska uppstå. Skulle ditt djur få i sig rhododendron, uppsök genast veterinär!

  Har min hund fått chokladförgiftning?

  Fråga: Min hund har ätit en croissant med choklad. Bör jag vara orolig för chokladförgiftning? Hon väger ca 13 kg.

  Britt-Marie

  Veterinären svarar Vad bra att du känner till att choklad är giftigt för hundar.

  En 13 kg tung hund tolererar ca 20–50 gram mörk choklad beroende på kakaohalten (ju hög­re kakaohalt, desto mer innehåll av teobromin som är det giftiga ämnet). Ju mer choklad och ju högre kakaohalt, ­desto större är risken att hunden får i sig en för­giftningsdos. 

  Jag skulle tro att en croissant, åtminstone om det inte är av lyxvarianten, innehåller ganska små mängder choklad, men för att vara helt säker bör man ta reda på mängden och kakaohalten.

   

  Ställ din fråga till Lina Gruvstad här

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!