Maribel slutade jobba innan 40 – här är hennes bästa spartips

Att kunna säga upp sig och ägna sig åt det man själv vill är nog mångas dröm. Maribel Lindberg är en av dem som förverkligat den drömmen. Här bjuder hon på sina bästa tips för att minska matkontot, och delar med sig av ett riktigt bra budgetrecept.

Maribel Lindberg och maken Oskar bestämde sig för sex år sedan för att de skulle spara ihop så mycket pengar att de skulle kunna säga upp sig från sina jobb. Maribel har tidigare jobbat som IT-konsult, men från och med den sista juni i år är hon fri från arbete, precis som sin man. 

– Vi brukar skoja om att vi är pensionärer, men oftast brukar vi definiera det som att vi är ekonomiskt fria. Vi kommer inte att sitta på rumpan och rulla tummarna, säger Maribel och skrattar. För oss har det handlat mycket om att bli fria från arbetsgivare och kunna styra själva vad vi vill jobba med.

Idén fick paret när de bodde åtta månader i Mexiko. Maribel har sina rötter där och de har alltid trivts i landet. Under vistelsen kunde de ägna sig åt det de ville, Oskar pluggade spanska, barnen gick några timmar om dagen i förskola och Maribel kunde jobba med olika projekt. 

– Vi kände att det var det perfekta livet. Vi fick mycket tid med familjen och samtidigt tid att göra det vi själva ville, berättar Maribel. 

Paret hittade sedan inspiration hos bland annat bloggaren Mr Money Mustache. Intresset växte och de satte upp ett första må: att de skulle kunna sluta jobba om 8-10 år. 

– Sedan har det målet hela tiden flyttats fram, i takt med att vi upptäckte att det gick bättre och bättre. När man börjar spara kan man spara mer och mer.

Maribel slutade jobba innan 40 – här är hennes bästa spartips
Oskar har varit ekonomiskt fri i ungefär ett och ett halvt år och Maribel slutade jobba i juni. Foto: Privat
HAR ALDRIG FÖRSAKAT NÅGOT

Familjen Lindberg började sitt sparande med att se till att skära ner så mycket som möjligt på sina utgifter. En av deras största utgifter var bolånet, liksom det är för många. Därför satte de som ett av sina första mål att betala av bolånet. De insåg också snart att de kunde leva på endast en lön, och låta den andra inkomsten gå helt till sparande. De sparade pengarna har de investerat i aktier och fonder.

Maribels bästa tips för att kunna spara mycket är att se över vad man verkligen behöver.

– Ofta tror man att man behöver vissa prylar, men egentligen har man redan något liknande hemma. Vi matas hela tiden med konsumtion, men det är inte ofta det verkligen finns ett behov. Det kan vara så att man till exempel ser ett par skor man verkligen vill köpa, men om man tänker efter behöver man dem säkert inte, eftersom man redan har tio par skor hemma.

För att inte känna att man går miste om något är det viktigt att fokusera på vad man väljer, snarare än vad som väljs bort. Maribel använder sig av ett exempel där familjen väljer att inte åka på charterresor. Istället reser de utomlands vart annat eller vart tredje år och är borta en längre tid.

– Vi har aldrig känt att vi försakat något, säger Maribel.

Vad som är mest värt att lägga pengar på är helt individuellt. Det viktiga är att prioritera något som kommer att få dig att känna tillfredsställelse. 

– Om du till exempel älskar friluftsliv kanske du ska lägga ditt största fokus där. Men då kan du inte samtidigt åka på charter och köpa en ny bil, säger Maribel och skrattar.

Hon är noga med att poängtera att inget av detta är fel, men att det är viktigt att prioritera om man vill jobba mot målet att bli ekonomiskt fri.

– Om man hela tiden tänker ”Vad vill jag?” och utgår från det kommer man per automatik att hitta nya sätt att spara på, tipsar hon.

Maribel och Oskar har också blivit riktigt bra på att hålla nere utgifterna för mat, trots att de är en familj på fem personer. 

Maribel slutade jobba innan 40 – här är hennes bästa spartips
”Om man hela tiden tänker ”Vad vill jag?” och utgår från det kommer man per automatik att hitta nya sätt att spara på.” Foto: Privat

Maribels bästa tips för mat som är snäll mot plånboken:

– Ha en extra frys om du har möjlighet. Då kan man köpa på sig mycket bra matvaror till bra priser.

– Vi handlar mycket i säsong, frukter och grönsaker som är i säsong har bäst pris.

– Vi har en yta i vårt hem där vi kan förvara stora mängder konserver och liknande. Tiden är ju också en bristvara, så om du kan ha en platta tomatsås någonstans slipper du åka till affären varenda gång du behöver tomatsås.

– Botanisera i halva priset-diskarna. De finns i alla butiker och där kan man hitta mycket bra saker som säljs för halva priset eftersom de har kort datum. Många av dessa varor går att frysa in.

– Fyll ut maten med sådant som mättar men inte kostar så mycket. Köttfärssås med röda linser i blir jättegott, till exempel.  

En annan rätt familjen ofta lagar är en variant på tacos som är både god och prisvärd. Till detta serveras en mexikansk måltidsdryck där man till och med tar till vara på melonkärnorna.

Maribel slutade jobba innan 40 – här är hennes bästa spartips
Agua fresca de Melón är extra fiffig eftersom man använder melonkärnorna och inget går till spillo. Foto: Privat
Agua fresca de Melón

Agua fresca är måltidsdryck som görs i Mexico, kan liknas vid saft men man använder färsk frukt och den frukt som är i säsong. Till den här kan du använda alla typer av melon som har ett innanmäte med kärnor (nätmelon, honungsmelon, galia….)

1. Gröp ur kärnorna i melonen och mixa sönder dem med en stavmixer.

2. Blanda de mixade kärnorna med 1 liter vatten och ca 1/2 dl rörsocker (socker efter tycke och smak).

3. Sila bort de mixade kärnorna, häll upp drycken i en tillbringare och lägg till is.  

Maribel slutade jobba innan 40 – här är hennes bästa spartips
Familjen lagar ofta denna prisvärda variant på tacos. Foto: Privat
Tacos de carnitas

Till 4-5 personer (receptet kan med fördel dubblas till stora sällskap eller till matlådor) 

– 1 kg fläskört i bit (helst karré eller tjocka revbensspjäll 

– Havssalt 

Dagen innan:

1. Lägg köttet i en gryta med lock (gärna en lergryta) och strö rikligt med salt över.

2. Ställ in i ugnen och dra upp temperaturen till 150 grader, tillaga tills köttet är mjukt cirka 2-3 timmar

3. Efter halva stektiden vänd på köttet. 

4, Ös gärna köttet någon gång i halvtimmen. 

5. Låt kallna över natten i grytan, i skyn och fettet. Fettet används sen att steka i.  

En timme före servering 

1. Skär köttet i centimeterstora tärningar på en skärbräda.

2. Använd fettet ur grytan för att steka tärningarna i till de får en fin knaprig yta.

3. Servera gärna med limemarinerad rödlök, avokado och salsa.   

Vill du veta mer? besök Maribels Instagram enkelboning eller läs Oskars blogg Fantastiska Farbror Fri.

Annons
Scroll to Top