En orolig omvärld med krig, ekonomisk oro och politisk instabilitet orsakar skenande guldpriser. Det syns på prislapparna i skyltfönstret i smyckesbutikerna.
När Gunilla Nöjdh i Malmö nyligen skulle köpa doppresent till första barnbarnet Bonnie blev hon överraskad när hon såg priset på det lilla guldhjärta hon hade tänkt köpa.
– Jag fick en chock när jag fick klart för mig att guldhjärtat med kedja kostade 5 000 kronor, det var alldeles för mycket för en panschis som mig, säger Gunilla.
Men Gunilla är inte den som står handfallen inför en motgång. Hon tänkte ett varv till och kom ganska snart på en lösning som var så mycket bättre än smycket hon ratat i butiken.
Trendigt att låta gamla smycken gå i arv
– Jag inventerade mitt eget smyckeskrin som jag inte hade öppnat på länge. Där låg en guldkedja och ett guldhjärta i precis rätt storlek och som bär på en historia som Bonnie får med sig från mormor.
Fakta guldsmycken
- Guldsmycken har en lång historia ända tillbaka till de gamla civilisationerna i Egypten, Mesopotamien och Sydamerika
- Guldpriset i svenska kronor anges i smyckesammanhang i kronor per gram guld, oftast 18 karat, som utgör 75 procent av rent guld, som är 24 karat.
- Guldsmycken som väger mer än ett gram ska ha stämplar som styrker äktheten.
- Färgen på guldsmycken varierar, de vanligaste är rödguld, roséguld och vitguld. Färgen uppnås genom legering med andra metaller.
- Kattfoten är den klassiska svenska guldstämpeln. Fram till 1988 var den lagstadgad.
- Guldets äkthet kontrolleras genom mätning av tätheten, syratest eller kontroll av stämplar.
Källor: Wikipedia, Riksbanken, Sweco
Gunilla berättar att hon en gång köpte guldhjärtat till sig själv för att fira att hon vid 39 års ålder hade fått sin älskade dotter Hanna, som nu är mamma till Bonnie.
– Det är fint att hjärtat får gå i arv, det får ett affektionsvärde som ett nytt inte hade kunnat mäta sig med, säger Gunilla.
Att göra som Gunilla ligger i tiden och det har i dag blivit trendigt att till dop, konfirmation och studentexamen skänka ett gammalt smycke eller något annat i guld eller silver som kan graveras med nya ägarens namn om man vill.
Vips har givaren en fantastisk möjlighet att ge en present som inte bara är vacker utan också har ett faktiskt värde långt utöver vad farmor eller morfar skulle varit villig att betala i butiken.
LÄS ÄVEN: Micael Dahlen: Vad skulle hända om vi använde guld istället för pengar?
Begagnade guldsmycken är billigare
En vanlig present att uppvakta med är guldhalsband i Bismarckmodell i 18 karat. Ett sådant som väger 15 gram kostar i dag minst 30 000 kronor i lågpriskedjans butik. En liknande kedja kostade i samma modell och vikt 5 698 i kronor hos samma butikskedja för 15 år sedan. I dag är det vanligt att vikten på nya guldsmycken är betydligt lägre för att hålla nere priset, vilket inte minst känns på tyngden.
Ett annat sätt för oss kunder att handla smycken som inte ruinerar oss är att satsa på ett begagnat smycke, för nu sammanfaller höga guldpriser med det explosionsartade intresset för second hand och återbruk.
På second hand-marknaden kan du mellan tummen och pekfingret betala mindre än hälften av priset för ett likadant nytt smycke hos juveleraren.
På auktion går det också att hitta unika äldre smycken eller designsmycken som inte längre tillverkas. Men tänk på att föremål du köper på auktion inte går att byta eller ångra. Därför är det viktigt att kolla att längden på ett armband eller halssmycke är den rätta eller att ringen har rätt storlek, eller går att göra mindre eller större om det skulle behövas.
Kaplans Auktioner i Stockholm är specialiserade på klockor, smycken och andra föremål i ädelmetaller. Här kan man också köpa second hand-smycken över disk, till fast pris.
– Det viktigaste när man köper på auktion är att kolla föremålet noga före auktionen. Skicket, stämplar, finns det repor, vilka stämplar, finns det gravyr som man vill ta bort och som kostar pengar, allt sådant spelar in, säger Kaplans marknadschef Marlene Fuksa.
Att titta på och känna på det du vill köpa är alltså viktigt men kan vara svårt vid auktioner på nätet, där föremålen kan finnas var som i landet. Bevaka därför hellre det närmaste lokala auktionshuset och när något attraktivt dyker upp är det bara att åka dit och titta före auktionen.
Guld som råvara
- Guld är ett grundämne och finns som korn och klumpar i berggrunden, i underjordiska ådror eller en viss sorts jord.
- Guldgruvor finns bland annat i Sydafrika, Kanada, Ryssland och Sverige.
- Guldpriset internationellt avser 1 oz. rent guld, 24 karat.
- Guld i 24 karat är mjukt och går inte att arbeta eller använda.
- Riksbankens guldreserv vägde den 30 april i år 125,7 ton guld. Marknadsvärdet var då 102,0 miljarder kronor.
Källor: Wikipedia, Riksbanken, Sweco
Köp på auktion – tips
Ta också reda på hur det går till att lägga bud och hur själva auktionen går till.
Tänk också på att det klubbade beloppet inte är totalpriset, auktionsfirmans provision och andra avgifter tillkommer, liksom kanske frakt. Den vanligaste provisionen är 20 eller 25 procent av försäljningspriset. Men förtjänsten är ändå oftast stor.
En bra idé är också att i förväg ta reda på den ungefärliga prisbilden för smycket du är intresserad av. Så gjorde vi på Icakuriren inför det här reportaget.
Det är enkelt att på nätet ta reda på utropspriser och klubbade priser på tidigare auktioner och sedan jämföra med nypris. Nypriset kan också variera. På ”fina gatan” kan kvaliteten ofta vara högre, vilket påverkar priset.
Vi hittade till exempel en Bismarck halskedja på 15 gram i 18 karats guld som nyligen klubbades för 12 500 kronor inklusive provision på en auktion hos en stor auktionsfirma. Alltså mindre än hälften jämfört med vad en snarlik kostar hos i lågpriskedjans butik.
Förr undvek många att köpa begagnade smycken, särskilt om de såldes av en pantbank. För tänk om det var ett olyckligt smycke, som hade blivit sålt på grund av skilsmässa, dödsfall eller något annat hemskt.
– Motviljan mot begagnat är nog borta hos den yngre generationen. Den allmänna positiva synen på återanvändning och hållbarhet har suddat bort tänket att ett nytt smycke är attraktivare, tror Marlene Fuksa.
Är firman seriös?
Före köp av smycken är det en god idé att läsa kundrecensionerna på en etablerad recensionssajt (inte företagets egen), exempelvis Trust Pilot där det finns många exempel på smyckeköp som blivit en besvikelse och där reklamationer lett till konflikter.
Slutligen finns det en fjärde väg att finansiera sitt smyckeköp, eller att få ett rejält tillskott i den egna plånboken. Varför inte inventera den egna byrålådan och se om där finns bortglömt guld som kan säljas?
7 tips när du säljer guld
Hur mycket får du för guldsmycket? Det varierade från 350 kr till 574 kr per gram när vi jämförde några inköpsställen i september. Här är några råd inför försäljningen.
- Kontrollera att säljföretaget är seriöst. Konsumentverket får många anmälningar om missvisande information och felaktiga utbetalningar.
- Undvik att sälja till privatpersoner, vilket också inkluderar Blocket och Tradera.
- Jämför priser, det kan skilja hundratals kronor per gram.
- Jämför smidigheten. Vill du skicka iväg ditt guld i ett brev eller känns det tryggare att lämna det över disk till ett företag du känner till?
- Kolla villkoren innan du gör affär. Du kan få ett högre pris om du köper presentkort på försäljningsbeloppet hos auktionsfirman eller juvelereraren.
- Se till att inte sälja guldsmycken som skrotguld om det skulle inbringa högre pris på en auktion. Seriösa värderare upplyser alltid om hur det förhåller sig.
- Tänk på att stenar, oavsett om det är diamanter eller glasbitar, inte räknas in i guldpriset. En seriös uppköpare uppmanar dig att ta bort stenarna före försäljning.
Gunilla Nöjdh som i början av den här artikeln berättade om doppresenten till barnbarnet, funderar på just detta.
– Jag har två guldkedjor i Bismarckmodell som jag fick till min konfirmation. Men jag använder aldrig guldsmycken, de passar inte min livsstil i dag, så jag kanske säljer dem, säger Gunilla.
Hon är inte ensam om att ha oanvända smycken hemma, det är rena guldruschen till de olika försäljningskanaler som erbjuder en bra priser på guld. Men priserna skiljer stort, så även här gäller det att göra en ordentlig hemläxa innan du tömmer byrålådan.
Väg guldet själv innan du säljer
Priserna varierar kraftigt. I början av september betalade en rikstäckande pantbankskedja 400 kronor per gram guld i 18 karat medan den stora auktionsfirman betalande närmare 574 kronor, ungefär lika mycket som ett av många guldföretag som enbart handlar med guld. Guldfynds butiker betalar enligt deras hemsida 350 kronor.
Det handlar om att förbereda försäljningen noga. Välj ett företag med gott renommé, det kan vara den lokala väletablerade juvelerarbutiken, ortens pantbank eller ett känt auktionsföretag.
Lika viktigt som att kolla var du får mest för ditt guld är att förvissa dig om att du uppfattat villkoren rätt. Det är mycket som kan gå fel, säger Marlene Fuksa.
Det kan vara klokt att själv väga guldet hemma för att undvika felvägningar hos köparen. Och det är inte säkert att det är guld, allt som glimmar. Ta hjälp att tolka stämplarna om det behövs. Förgyllt silver eller annan metall är vanligt.
– Tänk också på att annonserade priser på guld kan gälla det pris som uppköparen betalar för 24 karats guld och att omkostnader av olika slag kan dra ner slutsumman, säger Marlene Fuksa.