Därför blir vi äcklade – och det här äcklar oss

Skakande nyheter har inte saknats denna vinter: krig, ­skjutningar, lidanden av alla slag. Men ett betydligt mer marginellt hot armbågade sig också fram bland rubrikerna – vägglössen i Paris! Men vad är det som så triggar igång våra äckelkänslor? Göran Everdahl dyker ner bland kroppsvätskor, kryp och dofter. Känsliga läsare varnas!

I ljusets stad, det undersköna och sofistikerade Paris, krälar löss omkring okontrollerat inte bara i slumfastigheter och hotellmadrasser har vi fått veta, utan även i biofåtöljer och tunnelbanesitsar. På jakt efter blod.

För en svensk påminner det inte så lite om skräckreportagen om råttor som anländer som brev på posten så fort det är mild vinter. De förökar sig i massor, de springer under våra fötter, de är för smarta för både gift och fällor. Brrr.

Notera rysningen. Den är uttryck för en medfödd, mänsklig känsla: äcklet.

Överlevnadsinstinkt

Att äcklas är ren överlevnadsinstinkt, påpekar evolutionsforskaren Patrik Lindenfors i sin bok ”Äckel: Smitta, synd, samhälle”. Vi människor är precis som råttor allätare och har ett starkt intresse för allt som är ätbart. Det gör oss flexi­bla men också sårbara. 

Rutten mat är sällan hälsosam, så till skillnad från gamar och andra asätare är vi inprogrammerade att undvika den genom en stark känslomässig reaktion: vi äcklas, kanske kräks vi till och med. Något som inte direkt minskar äckelkänslan.

Programmeringen är inlärd, genom direkt erfarenhet eller via vår omgivning. Att äta insekter som myror och gräshoppor är äckligt i vissa kulturer men inte andra. Samma sak gäller gris och för den delen hund. 

Reagerar särkilt på dofter

Dofter reagerar vi särskilt kraftigt mot, noterar Patrik Lindenfors: ”Däggdjurs smak- och luktsystem kopplar väldigt direkt till hypotalamus och det limbiska systemet som hanterar emotionell respons.”

Patrik Lindenfors. Foto: Sara Moritz

Men det finns förstås annat än skadedjur och dålig mat som inger avsmak. Helt harmlösa delar av vår kropp till exempel. Som komikern Jerry Seinfeld konstaterade: ett hårstrå på huvudet, eller en nagel på tummen, är helt okej. Men ett långt hårstrå ­eller en avklippt nagelbit i soffan – USCH! Och hur kul var det när ”Fråga Lund” i somras upplyste om att vi människor sväljer i genomsnitt två deciliter snor per dygn?

Snorfana vs papper

Förr i världen snöt man sig i handen, noterar Patrik Lindenfors i sin bok. Senare kom tygnäsduken, ”snorfanan” som vi idag kanske anser vara snuskig och har ersatt med papper. Och på 1800-talet var en avklippt hårlock en uppskattad present till en trolovad. Både förr och nu har det hänt att sentimentala föräldrar sparar barnens mjölktänder. Allt utvecklas.

Om framtiden kan ingen sia. Inte så att jag tror att det väntar vägglussmycken i vår framtid, men vem vet?

Äckliga dofter

”Du har väl inte tvättat dig?”

Napoleons kärleksbrev

Kejsar Napoleons brev till sin Josephine var ofta erotiskt laddade. Ett citat har fått vingar:  ”Tillbaka i Paris om tre dagar. Bada inte.” Kroppsdofter har olika betydelser i olika tider.

En osande Jude Law.

Jude Laws kungliga parfym

När Law i vintras spelade Henrik VIII i en film (med Alicia Vikander som Katarina, fru nummer sex) ville han vara realistisk – och Henrik hade förstås ingen deo, men mot slutet av livet ett ruttnande ben. Så en parfym med stank av gammalt blod, svett och avföring producerades och Law bar den varje dag under inspelningen.

Blommar sällan, tack och lov!

Bergianska trädgårdarnas jättekalla

Den imponerande jätte­knölkallan i Stockholm (160 kilo tung) har blommat bara två gånger, 1935 och 2011. Dess stank är vidrig. Och livsviktig – för med den lockar blomman till sig asätande skalbaggar som pollinerare.

Mat som väcker äckel

Skottarna har mage att utse denna till nationalrätt.

Haggis

Skotsk nationalrätt: fårmage fylld med djurets inälvor – lever, hjärta, lungor. Kokas sakta. Mums!

Larvig ost.

Cazu Marzu

Fårost full av levande fluglarver. Numera förbjuden i EU, men enligt ryktet tillgänglig under disk på Sardinien.

En magstark fruktstund.

Durian

Anses av kännare vara den mest välsmakande av tropiska frukter, men NE tillägger att den har ”en vidrig och genomträngande lukt, som påminner om ruttna ägg”. Denna artikels författare försökte äta durian som dessert i Hongkong år 2016 men klarade det inte.

Kacke-latte någon?

Kackerlacksmjölk

Så kallas en näringsvätska som kackerlacksarten diploptera functata utsöndrar i magen till sina ungar. Den är fyra gånger mer proteinrik än komjölk och innehåller även fettsyror och sockerarter. Kan utvinnas bara genom att krossa insekten, men det görs försök att massproducera genom DNA-kopiering.

Äckliga djur

Hjälteråtta som letar landminor.

Råttor

Å ena sidan: råttan sprider sjukdomar via bett och avföring, de äter massor av spannmål i fattiga länder och de smutsar ner. Men samtidigt är de intelligenta husdjur, och lättdresserade – de har använts för att sniffa fram landminor.

Kackerlackor

Ett gammalt släkte med 300 miljoner år på nacken. Sprider oftast inte smitta sitt dåliga rykte till trots. Men de förorenar och är ökänt seglivade.

Vägglöss på bio i Paris. Sanering pågår.

Vägglöss

De suger blod nattetid som vampyrer, gömmer sig i sängar, väggar och resväskor och är infernaliskt svåra att bli av med. Ett stort problem i århundraden i vårt land tills de utrotades här på 1950-talet. Och nu är de tillbaka…

PR-äckel

Infekterade bilder på cigarettpaket avskräcker.

Cigaretter

Kanada var först med att komplettera cigarettförpackningarnas skriftliga hälsovarningar med bilder på infekterat tandkött, amputerade benstumpar och kollapsade lungor. Stora delar av världen har följt efter och bilderna tycks vara effektiva: enligt pålitlig statistik så får de exempelvis 10 000 britter att fimpa permanent varje år.

Covid

Vaccinvägran har blivit ett samhällsproblem på senare år, något som fått psykologer på Yale-universitetet att forska om vaccinkampanjer. De lät en grupp vaccintvekare se neutrala bilder av glada barn som fick sprutor, människor i mask i inbjudande miljöer och annat trevligt. Grupp två fick se bilder på nekrotiska lungor och covidtå, fysiska effekter av svår covid. Gissa vilken grupp som blev mer vaccinations­benägen? Äckel funkar.

Äckligt på museum

Anicka Yi ställde ut sin armhåla på Guggenheimmuseet i New York.

Guggenheimmuseet, New York

År 2017 ställde konstnären Anicka Yi ut sin armhåla. Eller snarare, medan doftpustar framtagna för att efterlikna hennes kroppslukt fyllde lokalen kunde man meditera över långsamt växande ”skulpturer” som bestod av bakteriekulturer just från armhålan.

Disgusting food museum, Malmö

Åttio av världens mest frånstötande rätter ställs ut. Flera av dem finns på matlistan ovan, men även vår svenska surströmming platsar.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top