100-åringarna blir bara fler – här blir man äldst i Sverige

Nästan 2 700 svenskar är över hundra år, och de tresiffriga jubilarerna blir bara fler. Den givna frågan är förstås – var det bättre förr? ”Nä, men det är inte bra nu heller…”, säger Siri Eriksson, 105.

De senaste decennierna har medellivslängden i Sverige bara ökat.

En stor glädje för alla som förblir friska långt upp i åren, men också en påfrestning för vård, omsorg och pensionssystem, med allt fler äldre att sörja för.

Att få leva så länge som till hundra år handlar delvis om goda gener, men också på hur man levt. Siri Erikssons eget tips är en slurk honung varje dag.

– Jag är gammal bondmora, säger Siri. Vi hade en liten gård här. Men det var slitigt. Sedan har jag jobbat nio år i hemtjänsten. Det var slitigt det med.

Men att ha arbetat mycket som Siri, och ibland ha haft det knapert, är faktiskt en viktig del av att bli hundra år. Daglig motion och rörelse och en enkel och måttlig kost hör till de faktorer som äldreforskare pekar ut i världens ”blå zoner”, där märkligt många människor blir riktigt gamla. Hit hör Okinawa i Japan, Sardinien i Italien, Nicoya i Costa Rica, Ikaria i Grekland och Loma Linda i Kalifornien.

Därför lever man längre i de blå zonerna

– Det är ofta fattiga och karga områden där man råkat ha naturlig tillgång till hälsosam mat av olika slag utan att det slagit över i frosseri. Man har ätit lite men bra, säger hälsojournalisten Henrik Ennart från SvD som undersökt de blå zonerna. Människor där har arbetat fysiskt, men också varit bra på att ta hand om varandra.

Hur gamla kan vi bli?

I de flesta av jordens länder ökar medellivslängden stadigt, men olika snabbt. Även grupperna 100-åringar och 110-åringar ökar, men de flesta äldreforskare är överens om att gränsen för våra liv än så länge inte når över 120-130 år. Världens hittills äldsta människa var Jeanne
Calment. Hon föddes 1875 och dog 1997, hela 122 år och 164 dagar gammal, som världens verifierat äldsta person. Men efter det har ingen blivit över 120 år på hela 2000-talet. Två har nått 119 respektive 118 år. 

Siri Eriksson är från lilla Bjurholms kommun i Västerbotten, ofta nämnd som en plats där många når aktningsvärd ålder, men statistik är lurigt. I små kommuner som Bjurholm kan det räcka med ett par-tre personer över 100 år för att siffrorna ska dra iväg.

25 hundraåringar på 100 000 invånare i Sverige

Men i södra Sverige finns ett tydligt geografiskt stråk där ovanligt många blir hundra år. Den svenska ”blå zonen” löper över 16 kommuner och sträcker sig från Öland, in över Kalmar län, genom södra Kronobergs län och ner mot nordöstra Skåne. Området omfattar ungefär en trettiondel av Sveriges befolkning, och skånska Vittsjö är en av orterna som sticker ut.

I Sverige som helhet går det ungefär 25 hundraåringar på 100 000 invånare. I Vittsjö bor bara 2 500 personer men här har det sedan förra sekelskiftet (1900) levt 22 hundraåringar, de flesta av dem fyllde 100 efter 1980. 

Världens hittills äldsta träffade Van Gogh

Jeanne Calment blev 122 år och 164 dagar.

Fransyskan Jeanne Calment, världens hittills äldsta, kom inte från någon av de ”blå zonerna”. Inte heller hörde hon till den långlivade gruppen av enkla lantbrukare. Calment föddes i staden Arles och levde ett bekvämt liv gift med en rik affärsägare, men ägnade mycket tid åt motion: simning, tennis och rullskridskoåkning. Någon renlevnadsmänniska var hon inte, hon slutade röka först vid 117 års ålder.

Jeanne Calment mötte målaren Van Gogh i Arles som 13-åring, när den då okände konstnären handlade duk i Jeannes pappas butik. 100 år senare, när hon var 113, uppmärksammades händelsen och gjorde Jeanne Calment världsberömd.

Medellivslängden skiljer stort mellan olika områden

I Sverige skiljer medellivslängden stort mellan olika områden – i Stockholm blir män från Östermalm i snitt fyra år äldre än de från förorten Skärholmen. Men att hög levnadsstandard ger längre liv stämmer inte när man tittar på just 100-åringar och de riktigt gamla. I de blå zonerna i världen vänds perspektiven – det är de lågutbildade som lever längst.

Forskarna tror att det har flera orsaker som kosten och de rörliga jobben, men också att genetiken, arvet, påverkas av livsstilen. Till det kommer liv med mindre stress och färre rökare.

Ingmar Skoog är äldreforskare vid Göteborgs universitet, och den som myntat uttrycket ”70 är det nya 50”. Enligt honom är ytterligare en viktig faktor att de gamla i de blå zonerna hade något meningsfullt att göra hela livet, som barnpassning eller djurskötsel.


LÄS ÄVEN: Äldreforskaren Ingmar Skoog om konsten att åldras


Kvinnor har i gemen långt större chanser att bli 100 år än män, men på Sardinien fann forskarna ovanligt många män i gruppen. Där var många av dem herdar, och behöll rörligheten.

Riktigt gamla människor är sällan dementa

Siri Eriksson på Älvgården i Bjurholm är än så länge ensam över 100 på hemmet.

– Jag tror det i alla fall, säger Siri, men jag vet att det är en som ska fylla.

Siri är lika pratglad som klar i skallen, och visar också på vad forskarna konstaterat: de riktigt gamla har sällan några demenstecken. 

Siri Eriksson vill gärna ge sin syn på äldrevården idag.

– Jag klagar inte, men det är för lite folk i personalen. De springer, men ofta får man vänta innan de har tid med en. Och det är bedrövligt inom hemtjänsten där folk utan utbildning får dela ut medicin, så ska det inte vara! 

Födelsedagstelegram fån kungen

Trots att arbetsbördan blivit betydande, visst skickar kungen och drottningen födelsedagstelegram till alla svenskar som fyller 100 år. Utskicken sker via Rikstelegram, men kungaparet står som avsändare.

Här blir man äldst i Sverige

Var man bor i Sverige tycks ha stor betydelse för chansen att få fira hundra. En färsk undersökning från begravningskonsulten (!) Lavendla visar att man helst inte ska vara norrlänning.

Det är, som nämnts i huvudtexten, i den sydöstra delen av Sverige man ska bo för att ha chansen till tresiffrigt på tårtan…

De län där det finns klart flest 100-åringar per 100 000 invånare är Kalmar (36), Jönköping (36) och Blekinge (31), tätt följt av Västmanland (31) och Örebro (30).

Här är siffrorna – län, för län, så många hundra­plussare per hundratusen invånare bor där.

Region100-åringar per 100 000 invvånare100-åriga kvinnor per 100 000 invånare100-åriga män per 100 000 invånare
Kalmar län365814
Jönköpings län366112
Blekinge län315310
Västmanlands län314714
Örebro län30536
Hallands län29518
Värmlands län294512
Kronobergs län28508
Gotlands län28497
Södermanlands län26467
Uppsala län26457
Östergötlands län26476
Västra götalands län26439
Dalarnas län264210
Västernorrlands län25455
Stockholms län24426
Jämtlands län233710
Skåne län23388
Gävleborgs län22349
Västerbotten län20329
Norrbottens län165

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top