Lär dig tyda vädret – det här avslöjar molnen, djuren och kottarna

Med sunt förnuft och en nypa skepsis kan du försöka spå väder i sommar. Du kommer inte alltid att ha rätt, men det har ju å andra sidan inte SMHI heller!

Så spår du vädret i moln

Lägg dig på rygg i gräset och titta på vad förskolebarnen kallar mulle-tv, titta på himlen och molnen. Hur molnen ser ut är ett av de allra bästa vädertecknen. 

Cumulus, stackmoln

Stackmoln kallas även vackert-väder-moln. De ser ut som staplade högar av bomulls­tussar ungefär. Spanar du in dessa kan du säga: ”Det blir nog vackert väder idag.”

Cumulonibus, bymoln

Bymoln är bulliga moln men med utväxter som ser lite tillplattade ut upptill. Ibland växer det ut något som ser ut som en stor svamp (kallas cumulonimbus incus, incus betyder städ, ett sånt som smeder formar järn mot.) Ser du bymolnen hopa sig på himlen säger du: ”Det drar ihop sig. Det kommer nog att bli regn och blåst. Kanske till och med åska.” 

Cirrus, fjädermoln

När du ser fjädermoln som ser ut som små lätta fjädrar (ordet cirrus betyder hårlock eller fjun) säger du: ”Å titta, cirrus det kallas också vackert-väder-moln”. Men om du tittar en extra gång och ser att molnen har små krokar i ändarna och täcker hela himlen då lägger du till ”Aj, aj, titta molnen börja kröka sig det kan börja regna och blåsa i morgon”

Stratocumulus, valkmoln

När du ser valkmoln som flyger på låg höjd och är liksom knöliga säger du: ”Håhåjaja, nu har vi tråkigt-väder-molnen här. Det blir varken sol eller regn. Vad ska vi då hitta på för kul i dag?”

Titta på solen

När du ser solen gå ner i moln, kan du säga: ”Vet ni vad de brukade säga i Småland ’När solen går i säck, går molnen läck’? Det blir nog regn i morgon”. Stämmer ganska bra eftersom moln i väster ofta antyder att en front med nederbörd närmar sig. 

Vacker kväll, men kanske inte i morgon?

Titta på månen

Ser månen lite luden eller luddig ut?  Då säger du: ”Nu blir det nog regn”. När en varmfront närmar sig så blir det ofta liksom en slöja på himlen och du ser inte månen tydligt. Och en varmfront betyder ofta regn. 

Så avslöjar kottar att regn är på väg

Vad säger kotten om vädret?

Titta på tallkottarna – är fjällen öppna eller stängda? Är de hårt stängda är regnet på väg, är det öppna så räkna med fortsatt torrt väder. 

Förutse vädret genom ringblommor

Nej! Det blir regn.

Gå en sväng på morgonen och se om ringblommorna är öppna eller stängda. (Tidigt på våren kan du kolla in tussilago). Är de öppna blir det vackert väder, är de stängda betyder det att de redan känt på sig att det kommer att regna. 

Värk i knäna vid oväder

Om det värker i ditt (eller kanske gammelfasters eller morfars) knä, säger du: ”Nu är det oväder på gång”. Faktum är att många som lider av reumatism får mer värk av oväder, fukt och kyla. Men i de flesta fall är det mest ett konstaterande av det väder som redan råder. 

Huvudvärk kan betyda att det blir åska

Ajajaj, det bultar och det bankar. Oförklarlig huvudvärk kan bero på lufttrycket.

Om du plötsligt och oförklarligt får huvudvärk kan det bero på att tryckande luft varslar om åskväder. Känner du en allmänt tung och klibbig känsla så kan det också vara ett tecken på åska. Värme och fukt bygger upp ett åskväder. Den varma luften stiger snabbt uppåt, kall luft dras in från sidorna, fukten i den varma luften fälls ut som regn och sedan brakar det loss, ka-booom! 

Du kan känna doften av regn

Du eller någon annan säger: ”Sniff, sniff – känner jag inte doften av regn?”

Inte alls otroligt. Dels kan den som har ett väl utvecklat luktsinne känna en ökad lite skarp doft av ozon när vinden börjar röra om i de övre luftlagren innan regnet börjar falla. Dels kan det vara så att det redan börjat regna en bit längre bort och din näsa känner dofter av gräs och träd eller om du är i en stad av damm och asfalt som blir tydligare när regnet faller. Det kan också vara så att det du känner är doften av jord. Vinden som ofta kommer före regn påverkar också jordlagret och du kan sniffa dig till en doft av typ jordig rödbeta…

Spå vädret i djurens beteende

Svalor

När svalorna flyger lågt, säger du: ”Nu blir det nog regn eller dimma”. Gammalt pålitligt tecken. Svalorna lever av insekter och när det börjar mulna strömmar luften neråt och insekterna håller sig nära marken (vid vackert väder kommer uppvindarna, insekterna bärs uppåt och svalorna flyger högt).

Lommen

När du hör lommen skrika över sjön, säger du: ”Nu blir det nog oväder i morgon”. Kan ofta stämma, inte därför att lommen är meteorologiskt utbildad utan därför att ljud hörs extra bra på långt håll över en kall vattenyta när varm luft håller på att föras in i sydlig riktning – och då kan det vara så att oväder är på väg. 

Spindlar

Du ser ovanligt många spindelnät på din morgonpromenad. Då kan du säga: ”Nu kanske vi ska göra den där utflykten vi planerat, det kommer att vara fint väder i flera dagar.” Ganska säkert tecken för spindlarna jobbar extra mycket när det är varmt och lugnt och i solskenet syns daggen extra tydligt i näten.  

Grodor

Små grodorna, små grodorna… älskar fuktigt väder. Och de känner att luften blir fuktigare redan innan regnet kommer. Så ser du många grodor är din väder-spådom: ”Nu är nu regnet på väg”. 

Källor: 

”Vädermärken att lita på” av Alf Nyberg, ”Handbok för molnskådare” av Linnéa Krylén, Tidningen Land ”Därför kan du lukta dig till regn”‚ ”Vädret. Utforska naturen med roliga fakta och aktiviteter” av John Farndon. ”Att spå väder året runt” av Ann-Sofi och Christer Topelius, ”En liten väderbok” sammanställd av Bengt af Klintberg, ”En liten bok som kallas bonde-praktika”

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top