Tranor i trans – på första parkett i naturens vackraste skådespel

När årets första trana är siktad – då vet vi. Det blir vår i år också! Trandansen är vårens ­häftigaste skådespel för fågelintresserade. Intill ­Hornborgasjön, ett par mil från Skara, har Anders Andersson upplevt föreställningen framför alla andra, framförd av tusentals dansande tranor.

Solen håller på att gå upp, och klockan är kvart i fem. Jag ligger nere i diket intill Bjurums kyrka. Jag väntar på trandansen på höjden ovanför – vårens höjdpunkt för alla som gillar fåglar.

Först kommer några grågäss, och när himlen färgats rosa kommer de första tranorna. Himlen skiftar till orange och tranorna blir fler och mer aktiva.

Jag ser hur de sträcker sina näbbar mot skyn och skriker. Det är ett sätt att stärka banden mellan en hane och en hona. Jag har fått veta att hanen har ett starkt långt läte som en fanfar, som honan svarar på med tre korta rop.

De bugar mot varandra, snurrar runt och gör hetsiga luftsprång med utbredda vingar. Vilka som hör ihop är svårt att se nu när dansen blivit allt intensivare. 

Ljudet är öronbedövande när tranorna ropar ut sina fanfarer.

När det ljusnar ser jag i mitt teleobjektiv att hanarnas hjässor är röda. När de är upphetsade syns blodet där, eftersom huden är tunn och naken.

Tranorna dansar och äter potatis vid Hornborgasjön

Diket vid kyrkan är bästa platsen för att få bra bilder, men den naturliga samlingsplatsen är Infocenter Trandansen en bit bort. Där kan man värma sig och få bra fågelinformation. 

När man därifrån ser ut över fälten får man en bra överblick över hur enormt många tranor som samlats på en gång. 

Tranorna står tätt intill varandra på fälten när trandansen är i full gång.

De är inte där bara för att dansa. De kommer också för att äta av de stora mängder potatis som läggs ut på fälten. De matas för att försöka få dem att låta bli den potatis som satts i marken på  potatisfälten strax intill. De kommer dit från Hornborgasjön varje dag där de på natten står och sover på ett ben.  

20 000 tranor per dag

När tranorna i skymningen flyger tillbaka till sjökanten någon kilometer bort räknas de av vana ornitologer när de passerar en osynlig linje. Under förra året var de som  flest i månadsskiftet mars/april. Det var då ungefär 20 000 tranor per dag. 

Rekordet för antalet tranor vid Hornborgasjön under de senaste fem åren är 27 300, vilket noterades den 3 april 2019.

Men naturupplevelsen är knappast större med 20 000 tranor än med 5 000. Bäst blir upplevelsen när det inte är för många åskådare. Så vardagar är därför en bättre besökstid än ett veckoslut. 

Tranorna tillbringar vintrarna i Spanien eller Portugal. När de på våren ger sig av norrut, för att häcka på myrarna i Norrland och Finland, rastar de vid Hornborgasjön. 

Under säsongen från ­mitten av mars till slutet av april är trandansen en viktig turistattraktion för restauranger och övernattningsställen här mellan Skara och Falköping. 

Här kring Hornborgasjöns Naturum trivs en mängd fågelarter både i vattnet och i våtmarken intill.

Även under september och oktober stannar tranorna till här, för att vila upp sig inför den långa färden till Sydeuropa. Men då är de mer skygga och bjuder inte på någon dans.

Utöver tranor kan man se grågäss och sångsvanar – två fågelarter som blivit mer och mer vanliga de senaste åren.

Det röda uppe på tranans hjässa är blod som syns genom den tunna huden.

Betydligt fler fågelarter finns vid Naturum i Broddetorp, också vid Hornborgasjön. Där häckar 50 olika fågelarter som är beroende av våtmarker och dessutom olika sorters småfåglar.

Rikligt fågelliv

Alla landets fem doppingarter finns i sjön – skäggdopping, svarthakedopping, gråhakedopping, smådopping och svarthalsad dopping. 

En del av dem kan man se från ett gömsle där också en mängd skränande skrattmåsar har en koloni. 

Över Bjurums kyrka svävar inte en tvehuvad trebent fågel.

Under april kan en upplevelse på morgon eller kväll vid sjön vara nästan lika givande som besöket vid trandansen. 

På café Doppingen kan man också äta. Vid Naturum finns många olika aktiviteter – guidade turer, skådarskola för barn, tipspromenader och föredrag

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top