40 smarta spartips – lär dig snåla

Räntor, el- och matpriser går upp, upp, upp. Risken är att ditt humör bara går ner, ner, ner. Men det finns sätt att snåla! Utmana dig själv och gör det till en sport att försöka få ner kostnaderna utan att det känns trist.

1. Gratis streaming istället för Netflix och HBO

Ta en paus från Netflix, HBO eller andra strömningskanaler som du betalar avgift till och börja utforska allt som finns att se gratis. Börja med svtplay.se och botanisera runt bland alla avdelningar som finns och missa inte ”Öppet arkiv” med gamla godbitar som Lars Molins ”Kejsaren av Portugallien” eller ”Svea Hund på Göta Lejon” med Hasse och Tage. Sedan kan du ägna dig åt att filmarkivet.se där du bland annat kan gotta dig åt udda underhållning med högt nostalgivärde 55 minuter husmorsfilm med Lill-Babs.

2. Spara pengar på el genom att byta elbolag

Gå in på elkollen.se och jämför priser och byt till det bolag som ger dig bäst villkor. 

3. Hyr ut stugan eller extrarummet

Hyr ut ett rum eller en sommarstuga. Du behöver inte betala skatt på hyresintäkter som är under 40 000 per år. 

4. Låna ljudböcker gratis

Älskar du att lyssna på böcker? Låna ljudböcker gratis på biblioteket. 

 5. Sök efter saker som bortskänkes

Gå in på blocket.se och sök under ”skänkes bortskänkes”. Kanske precis det du behöver är något någon annan blir glad över att bli av med. Du kan hitta hela köksinredningar, en studsmatta eller kanske precis det där pianot du längtar efter. 

 6. Vädra tröjor istället för att tvätta 

Tvätta inte så ofta. Häng ut jumprar och tröjor till exempel på vädring i stället för att tvätta dem efter var och varannan användning. Spar el, tvättmedel och miljö. 

 7. Spara el genom att köra tvättmaskinen på natten

Kolla din eltaxa, är den mycket billigare nattetid så kör tvättmaskinen och torktumlaren då (om du inte stör grannarna). 

 8. Laga billig middag under tian

Gör det till en sport att laga god och billig middagsmat. Låna några inspirerande kokböcker på biblioteket till exempel ”Veckan före löning” av Karolina Sparring, ”Portionen under tian – 300-kronorsveckorna” av Hanna Olvenmark och ”Skippa nudlarna – snabb, billig och nyttig mat” av Sally Jönsson. På sajten undertian.com hittar du också massor av recept att inspireras av. 

Det går att göra fantasiskt god mat av billiga råvaror. Ta potatis, lök, purjolök (tänk en varm soppa), blanda ner linser och bönor i köttgrytan drygar ut och mättar och en riktigt god gröt är inte fel som vardagsmiddag – ta rågflingor, havregryn, släng ner lite tärnat äpple, kanske en handfull russin, pumpakärnor och solrosfrön. Ät med mjölk och lingonsylt och så en ostmacka till. Gott och billigt. 

9. Byt till e-faktura 

Kolla dina månadsfakturor. Är det några av dem som du får per post och som har faktureringsavgift? Byt till e-faktura och spara den avgiften. 

 10. Träna med Sofia Åhman – skippa gymkortet

Träna gratis – med Sofia i SVT, sök upp närmaste utegym, eller kolla på youtube.se där det finns massor av instruktionsfilmer. Du kan du spara in 3 000 på att slippa lösa gymkort. 

 11. Smaka och lukta på maten

Sniffa och smaka istället för att slänga bara för att det är efter bäst-före-datum på maten. 

12. Lev lite randigt – och unna dig ibland

Gneta en vecka och sen tar du en unna-dig-vecka. Så gnetar du igen. 

13. Stoppa impulsköp med smart lista

När du känner köpsuget slå till så skriv upp det du så gärna vill köpa på din ”vill-ha-lista”, i datorn eller på papper. Sedan låter du det gå några dagar eller en vecka. Gå tillbaka till din lista och känn efter om du verkligen tycker att det är värt pengarna att skaffa dig det där. Ibland svalnar heta önskningar rätt snabbt. 

14. Hitta en elev, lärling eller praktikant

Leta efter lärlingar. Om det finns yrkesutbildningar där du bor kan du ofta spara pengar genom att klippa dig, få massage, fotbehandlingar eller olika skönhetsbehandlingar av elever. Eller äta finlunch lagad av blivande kockar.

Kvinna i vit stickad tröja håller i en kopp med te.
Ta på dig lite mer kläder inomhus för att spara pengar. Foto: Unsplash

15. Sänk värmen och ta på dig mer kläder

Ta på tofflor och en go’ kofta och sänk inomhusvärmen en grad. 

16. Bli sambo med en kompis

Bli sambo med en kompis. Dela på el, internet, abonnemang med mera. Kollektiv kommer starkt.

17. Spara tusentals kronor med matlådor

Ta med matlåda istället för att äta utelunch. Det kan du spara riktigt mycket pengar på. Men se till att göra trevliga matlåde-luncher till dig själv, gamla slafsiga rester gör ingen glad. Ta gärna med en separat sallad och dressing i en liten burk. Om du brukar gå ut och äta lunch fem dagar i veckan kan du spara uppåt 1 600 kronor per månad. Det blir nästan 18 000 på ett år!

18. Låna böcker och beställ på biblioteket

Låna böcker på biblioteket. Ofta kan du utan kostnad beställa de böcker du vill läsa och få ett sms när de kommit in. Var det länge sedan du var på bibblan så gå en runda och gratisshoppa fackböcker, skönlitterärt, vackra böcker att bara bläddra i… och till och med tidskrifter brukar man kunna låna hem. 

 19. Sälj det du inte behöver 

Sälj prylar och kläder du inte behöver. Antingen går du ut på nätet via sajter som sellpy.se (kommer och hämtar), tradera.se, blocket.se. Eller så säljer du via second handbutiker. Fin bonus är att det äntligen blir av att röja i förråd och garderober och du får lite luftigare hemma. Håll också utkik efter bakluckeloppis och kvartersloppisar.

20. Samla smålånen – sänk kostnaden

Samla lån. Betalar du av på flera små lån och krediter kan du ofta få ner din månadskostnad genom att samla alla till ett lån, t ex via din vanliga bank eller företag som lendo.se 

21. Förhandla stora lån med banken

Har du ett stort bostadslån som blir rätt övermäktigt med höjd ränta så kontakta banken och fråga om du kan få bättre villkor (den som inte frågar får ingenting!) eller kan få låta bli att amortera under en period. Banker är också människor. Faktiskt! 


LÄS ÄVEN: Maribel slutade jobba innan 40 – se hennes bästa spartips


22. Baka bröd

Baka ditt eget matbröd. Du spar pengar och får den ljuvliga doften alldeles gratis. 

23. Storkok för veckans matlådor – en söndagsfest med familjen

Ställ till med storkoksfest för hela familjen på söndag eftermiddag. Laga mat inför veckan och gör det till något trevligt. Välj recept tillsammans – bra att storlaga är till exempel grytor, soppor, lasagne och pajer. Så fryser ni in och har hemlagat både till matlådor och veckomiddagar. 

24. Ordna klädbytardagar

Byt med kompisen. Shoppa ur någon annans garderob. Köp kläder second hand. Ta en shoppingrunda i second hand-butiker där du bor eller kolla sajter som tradera.se och sellpy.se (där kan du sälja dina gamla kläder och sedan köpa nya gamla kläder för pengarna). På Naturskyddsföreningens hemsida kan du få tips på hur du ordnar klädbytardag: naturskyddsforeningen.se

25. Ta med kaffe och vattenflaska hemifrån  

Ta med kaffe i termos istället för att köpa på stan. Brukar du ofta köpa en flaska vatten bara för att du blir så ohemult törstig? Fyll en plastflaska med några centimeter vatten på kvällen och lägg i frysen. På morgonen tar du ut den, fyller på med vatten och lägger i väskan. Vattnet håller sig kallt hela dagen. 

26. Har du rätt till bostadsbidrag?

Är du under 29 år och har låg inkomst kan du ha rätt till bostadsbidrag. Det gäller vare sig du studerar eller jobbar. Kolla med Försäkringskassan. Och är du pensionär och har låg pension går du in på pensionsmyndigheten.se och söker på ”Räkna ut om du har rätt till bostadstillägg” eller ring 0771-776 776 (men aj, aj, aj, det kan vara lång väntetid).

 27. Leta rabatter – så hittar du bra erbjudanden

Gör en sport att hitta rabatter. Gå verkligen igenom reklambladen från mataffärerna som du bara brukat slänga direkt.  Det finns också massor av sajter på nätet som samlar ihop rabatter och erbjudanden. En liten varning bara – kolla runt så att inte den vara du får rabatt på finns till ett lägre pris någon annanstans. Här har du en lista att börja kolla av: rabatterat.se, gratislandet.se, familjekortet.se, erbjudanden365.se, kupongerna.se, kampanjjakt.se, rabattjagarna.se, rabatteria.se, rabattsok.se, nextdeal.se, hittarabatt.se

28. Byt mobilabonnemang

Du kanske har kvar ditt mobilabonnemang av ren slentrian. Det finns många olika hemsidor där du kan jämföra abonnemang, till exempel billigaste-fastpris.se, mobilabonnemang.se, bästabonnemang.se, telefoni.prisjakt.nu, konsumentguiden.se. Blir du alldeles överväldigad av allt, fråga någon 12-åring i din närhet. De brukar ha koll. 

29. Klarar du dig utan bilen? Sälj den!

Kan du klara dig utan att äga en egen bil? Då finns det stora högar med pengar att spara! Kan du cykla, åka kommunalt, samåka till jobbet med någon mot avgift, dela bil med andra (bilpool) och bara hyra bil vid vissa tillfällen under året? Visst gör det ont att skiljas från sin fyrhjuliga vän, men det kan bli början på ett nytt äventyr. 

30. Syna förmåner hos kundklubbarna

Vet du vilka förmåner som är kopplade till dina olika kort? Ica-kortet ger till exempel rabatt hos Vingresor och Coop-kortet ger 10 procent på tågresor och du kan använda intjänade poäng för att fika hos Espressohouse. Och många kreditkort ger extra återbäring, gratis reseförsäkring med mera. 

31. Seniorrabatter för dig som är 55+ – här hittar du dem

Är du över 55 år så finns det en hel drös med olika sidor med seniorrabatter som du kan utnyttja, du måste registrera dig men det kostar inget. Till exempel senior­deals.se, seniordays.se, smartsenior.se, pensionars­rabatt.se, hejsenior.se. 

I organisationer som PRO eller SPF Seniorerna så betalar du en medlemsavgift men det  ingår många rabatter. News55.se är en sajt med nyheter för publik över 55, tar en avgift men många rabatter ingår. 

Och framför allt – fråga överallt om de har seniorrabatter. Du kan gå på bio billigare, vissa livsmedelsbutiker har seniorrabatt vissa tider… Börja spana! 

32. Kör en gratis hyrbil 

Anmäl dig att köra tillbaka hyrbilar för Hertz. Till exempel från Stockholm till Göteborg. Anmäl dig till hertzfreerider.se

33. Gå på museum, mycket är gratis

Sverige är fullt av museer, du kan titta på vrak eller chokladaskar! Det finns hur mycket kul som helst och är du smart ser du till att få gratis entré. Googla ”museum gratis entré”, och så platsen där du bor eller dit du ska resa.

34. Hitta personliga souvenirer på semestern

När du är på semester och vill köpa med dig någon souvenir hem så strunta i turistbutikerna och handla där lokalbefolkningen handlar. I mat­affärer (kryddor till exempel), pappershandeln (annorlunda anteckningsböcker), tyg­affären (några meter vackert tyg), färghandeln (italiensk vaxduk med vespa-mönster) på marknader (korgar och konsthantverk).

35. Boka en bussplats och dra på semester

Ibland är långfärdsbuss billigare än tåg, bil eller flyg. På bus4you.se kostade Oslo-Göteborg 279 kronor när vi kollade till exempel. Andra bolag är flixbus.se, gobybus.se. Och dagens bussar är ofta mycket bekväma och med fungerande wifi. 

36. Res på rätt dagar i veckan

Oftast är det billigt att resa 1–15 december (ingen vill resa, för snart är det jul), 15 maj–10 juni (ingen vill resa för de har fullt upp med avslutningar, studenter och bröllop). Undvik att resa under sportlovsveckorna, första veckorna på sommarlovet, novemberlovet och runt jul och nyår. 

Åk inte fredag-måndag utan lördag-tisdag. Undvik att resa på en fredag eller en söndag. 

37. Jämför bolag innan du flyger

Frågan är hur länge det varar – med tanke på bränslepriserna. Men fortfarande kan man flyga oförskämt billigt. Krakow tur och retur i november för 260 kr med Ryanair, till Paris t o r med Norwegian för 549 kr och SAS har enkelbiljetter till Rom för 549 kr. Kolla alltid bolagens lågpriskalendrar. Och använd jämförsajter som till exempel seat24.se, flygresor.se, luftgrop.se, flygstolar.se, ticket.se

38. Gör matlista för att undvika impulsköp

Vet du med dig att du alltid frestas att impulsköpa typ, ”Oj, vilket extrapris, jag måste ju faktiskt ha tre burkar jordnötssmör” så sitt hemma i lugn och ro och gör en veckomatsedel, sedan beställer du via nätet hos någon livsmedelskedja som erbjuder tjänsten att plocka ihop beställd mat och så får du hämta den. Du kommer älska att ha full koll! 

39. Tvätta disktrasan istället för att slänga

Låt sunkiga disktrasor åka med i tvättmaskinen. De håller åtminstone 5–6 gånger längre. 

40. Laga mat med grannar och vänner

Ta en dag i veckan då ni antingen går hem till varandra och delar vardagsmiddag eller samlas och lagar middag tillsammans. Att laga till fler blir billigare och så mycket trevligare. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top