• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Eva styr över SVT:s tv-tablå!

  Vi har sett henne som benhård domare i SVT:s "Kontrapunkt".
  I verkligheten bestämmer hon mer än så.
  Eva Beckman styr över tv-tablån och hade precis börjat nya jobbet – pang! Så slog pandemin till.
  – Vi hade en jätteviktig uppgift, säger hon om första stormiga året.

  Eva styr över SVT:s tv-tablå!

  Vill man möta någon med stort inflytande över vår vardag kan man stämma träff med Eva Beckman. Den eleganta och enväldiga domaren i SVT:s "Kulturfrågan Kontrapunkt" är också den som bestämmer vad vi får se för underhållning, kultur, drama, fakta, barn och livsstilsprogram i SVT:s kanaler. 

  Från "Bäst i test", "Allsång på Skansen", "Vår tid är nu", "Helgmålsringning", "Mellon" och "Gift vid första ögonkastet" till smala dokumentärer om Jacques Brel och de kalla havens hajar. Det ska finnas något för alla även om inget kan passa varenda tittare. Resultatet av hennes dagliga gärning orsakar förmodligen fler kommentarer i svenska hem än, säg, finansministerns, riksbankschefens och överbefälhavarens. Tillsammans.

   

  "Kulturfrågan Kontrapunkt" har sänts i fyra säsonger sedan 2017 och omfattar både konst, litteratur och klassisk musik. Eva Beckman är domare, här tillsammans med programledaren Ella Petersson.

  Det är en position där kritiken ständigt viner – och så måste det vara, konstaterar Eva Beckman.

  – Alla är med och betalar för SVT, då är det rimligt att man har synpunkter. 

  Hennes titel är programdirektör. Som varje klok chef framhåller hon kollektivet, hur hon lutar sig mot alla kompetenta medarbetare.

  Eva Beckman fick jobbet för ett och ett halvt år sedan. Det blev en utnämning rakt in i hetluften. Två veckor senare var Sverige i full pandemi, stora delar av befolkningen gick i hemkarantän, många med tv:n som enda sällskap. Det blev till att snabbt tänka om och hon hade stor hjälp av sin kontakt med tittarna.

  Till exempel mejlade ett par som hette Bosse och Kerstin: "Vi sitter inspärrade, vi skulle behöva gympa." Det var en torsdag och på måndagen sände vi första avsnittet av "Hemmagympa med Sofia"!

  I höstas skrev Icakurirens chefredaktör Åsa Holmström en krönika om hur hon en desperat kväll inte kunnat hitta något att titta på på någon kanal. Gensvaret blev stort bland läsarna. Vi vidarebefordrade ett par reaktioner till Eva Beckman.

  Lägg programmen för yngre på Play, tyckte Eva Rennerfeldt. "Det är ju mest vi äldre som tittar på tv. Barn och barnbarn tittar ju i sina mobiler på Play."

  Eva svarar: Faktum är att vi tänker så allt mer. Vi försöker komponera kanalerna för den publik som fortfarande gillar att titta på linjär tv.

  Färre kändisar tack, tyckte Kristina Åbrodd. "Vårt behov av kändisar är för länge sedan fyllt till brädden. Kändisar som leker, tävlar, pratar strunt eller gråter ut på något slott är ett hån mot alla som önskar något seriöst från skattefinansierade medier."

  Eva svarar:Det här är ett utbud som många tycker om, men om man inte gillar det vill jag verkligen rekommendera SVT2 eller Kunskapskanalen som är nästan garanterat kändisfria.

  Mer för oss äldre, tyckte Birgit Gren Månson. "Programmen som sänds på bästa sändningstid vänder sig i varje fall inte till mig, 65+."

  Eva svarar: Jag skulle behöva förstå mer konkret vad Birgit skulle vilja ha istället, men mitt mål är att alla i Sverige ska ha några av sina favoritprogram på SVT, även om man inte kan gilla precis alla program vi sänder.

   

  Hela intervjun med Eva Beckman om uppväxten vid Ångermanälven, utanförskap, och om varför hon föredrar att ligga och arbeta hittar du i papperstidningen Icakuriren nr 33/2021.

   

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!