• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vem är Årets Viktigaste Svensk?

  Vem tycker du är Årets Viktigaste Svensk? Var med och rösta fram den person som betytt mest under ett omvälvande år.

  Vem är Årets Viktigaste Svensk?

  Det är dags att kora Sveriges viktigaste person. Och vi vill ha din hjälp! Vem har utmärkt sig mest under ett omtumlande år? Var med och rösta! Här är några av våra förslag, ett axplock från årets rubriker och händelser, men du kan lansera ett helt eget förslag.

  Under pandemin har oväntade personer klivit fram och på olika sätt visat ansvar. Under en kaotisk tid har vi lutat oss mot vetenskapen – forskarna, experterna, uttolkarna, men också kritikerna – i hopp om pro­gnoser, vägledning, vård, vaccin och framtidshopp. Parallellt pågår klimatkrisen med nya krav på ledare och inspiratörer. Och i det lilla livet har även många uträttat mer anonyma stordåd. Människor inspirerar och bidrar till samhället på många olika sätt. 

  Var med och rösta!

   

   

   

  Stine är vårdbiträdet som blev visselblåsare.

  Stine Christophersen

  Vårdbiträdet som larmade om företaget Attendos undermåliga coronastrategi. Blev först uppläxad och hotad av sin arbetsgivare, fick sedan en rejäl ursäkt och blev folkets hjälte på köpet. 

  Agnes Wold

  En portion akademisk spetskompetens blandad med vanligt bondförnuft. En kombination som under pandemin gjort professorn i klinisk bakteriologi till en av våra mest populära experter. 

  Björn Olsen

  Professorn i infektionssjukdomaroch en av de 22 forskare som i ett uppmärksammat debattinlägg ifrågasatte Folkhälsomyndigheten. Har fortsatt att förhålla sig kritisk till den svenska strategin – med omdöme.

  Lena Hallengren

  Socialministern har fått ris och ros för sitt sätt att leda Sverige genom coronakrisen.Trots bröstcancer fortfarande på jobbet för att fullgöra sina plikter.

  Björn Natthiko Lindeblad

  Efter det bejublade sommarpratet förra året har den ALS-drabbade före detta munken blivit något av en andlig ledare för många sök­ande svenskar. Ger sitt svar på alla frågor vi kan tänkas ställa i en kris. 

   

  Kronprinsessan Victoria

  När andra drog till fjälls på skolloven under pandemin, åkte kronprinsessan längdskidor med barnen – hemma i trädgården. Och sällan känns kungligt miljöengagemang mer äkta.

  Greta Thunberg

  På bara några år gick hon från ensam skolstrejkare till en följarskara på många miljoner. På vägen har hon blivit nominerad till Nobels fredspris och utsetts till en av världens 100 mest inflytelserika personer. 

  Johan Rockström

  För att klara klimatförändringarna måste vi både förstå att vi har ett problem – och tro att vi kan lösa det. Professorn i miljövetenskap lyckas vara både alarmistisk och hoppfull.

  Annie Lööf

  Förde upp mäns våld mot kvinnor på den politiska dagordningen och äntligen hände något. Står upp för humanism och svenska värderingar även när det blåser snålt.

  Ali Mirazimi

  Vaccinprofessorn som under pandemins början jobbade dygnet runt med att få coronautbrottet under kontroll. Blev själv svårt sjuk i covid-19 och vårdades på iva.

  Antje Jackelén

  Ärkebiskopen har slutat twittra i protest mot den aggressiva tonen, men tar ändå sitt självklara utrymme i samhällsdebatten. Fast övertygad om att religion och vetenskap visst kan gå hand i hand. 

  Lasse Övling

  Radiopsykologen som med varm röst och omtanke leder oss genom ensamhet, pandemiångest och olösta familjetragedier.

  Melinda Jacobs

  Lilla Hjärtats familjehemsmamma fick se sin fosterdotter dö hos de biologiska föräldrarna och kämpar oförtrutet för barns rättigheter. Nu ska den svenska lagstiftningen ändras.

  Anders Tegnell

  En myndighetschefs uppdrag är sannerligen inte att bli folkkär, men det blev statsepidemiolog Anders Tegnell – i alla fall bland vissa.  Hat och hot men också stor respekt och folklig humor har mött honom. 

   

   

  Vem är din kandidat? 

  Hitta din kandidat bland våra förslag eller föreslå själv ett namn! Fler personer som har utmärkt sig under det senaste året hittar du i papperstidningen.

   

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!