Hundarna Tia & Bosse – hela stans älsklingar!

Den som bor i Kalmar har sett dem fara förbi i sin lådcykel. Tia och Bosse med sin matte Joanna Hansen har blivit ett välkänt inslag i stadsbilden.

Bor du i Kalmar kanske du sett dem svischa förbi –  Tia och Bosse i sin fina lådcykel. Där brukar de sitta bekvämt och titta på allt som pågår i stan, medan matte Joanna Hansen trampar på.

Här i stan är de två charmiga jack russell-hundarna lite av lokalkändisar. Tiken Tia är tolv år och Bosse är fem. Förutom att figurera med huvudroller i inte mindre än fem barnböcker kan vovvarnas dagliga upptåg följas av deras hängivna vänner via både Instagram och populära Facebookkontot Vi som älskar Tia och Bosse. 

Matte Joanna Hansen är den som har hand om sidan för Tias och Bosses räkning och gör dagliga uppdateringar.

– Det tar mycket tid att planera, fixa rekvisita och fotografera, säger hon. 

Ibland är det Bosse som tar fotografierna, men oftast är det Joanna. 

 

Tia och Bosse

Hundras Jack russell-terrier

Ålder 12 resp 5 år.

Bor Lägenhet i Kalmar.

Familj Matte Joanna Hansen.

Kända för Har huvudrollerna i fem barnböcker, ”Bosse bakar”, ”Bosse polis”, ”Tias och Bosses julafton”, ”Bosse blir sjuk” och ”Bosse brandman”.

Aktuella Matte gör dagliga uppdateringar om deras liv på Facebooksidan Vi som älskar Tia och Bosse. Egen Instagram @bosseochtia

Med i fem barnböcker 

I böckerna kan man läsa om jyckarnas spännande öden och äventyr. Den första boken, “Bosse bakar”, kom redan 2017. Bosse, klädd i bagarmössa, blandar, knådar och rullar bullar och beundrar det färdiga resultatet. En väluppfostrad och högst kompetent hund, alltså.

– Om han gillar att klä ut sig? Nja, han accepterar det, när han får godis, skrattar Joanna.

Efter “Bosse bakar” kom “Bosse polis” 2018, där Bosse får åka polisbil och hjälpa Kalmarpoliserna i deras arbete – iförd polismössa och uniform, förstås. Samma år kom “Tias och Bosses julafton”, och 2019 “Bosse blir sjuk”. Den handlar när Bosse fick ont i magen och måste opereras. Texterna är korta, och böckerna är främst tänkta för barn. Nu i höstas kom “Bosse brandman”, där han hälsar på kollegorna på brandstationen i Kalmar.

 

Sparade tior för hundköp

Joanna började med Tias och Bosses Facebooksida för runt sex år sedan. 

– Jag la ut små grejer, och det var folk i gruppen som tyckte att jag skulle börja göra böcker. Sedan fick jag kontakt med en kvinna som skrivit texterna.

Tia och Bosse är inte släkt, även om de kommer från samma kennel. 

Tiken Tias namn har en alldeles egen historia.

– Jag samlade guldtior, och när jag fått ihop tillräckligt många gick jag till banken för sätta in dem på uppfödarens konto. Bosse fick sitt namn för att jag ville ha något manligt. 

Joanna är en kreativ person, och Bosse ställer för det mesta upp på mattes idéer, i varje fall om han får godis. Tia är, kanske med ålderns rätt, lite mer tillbakadragen.

– Jag gillar jack russells för de är roliga, egensinniga och nyfikna och vill alltid vara med. De följer med mig överallt. Vad hundarna betyder? Allt! Så har det alltid varit. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top