• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Varför har många män så svårt att tala om känslor?

  Coachen Björn Mortensen ställde den och andra frågor till tio män. Svaren blev spännande, och några män började till och med gråta.

  Varför har många män så svårt att tala om känslor?

  I den kontroversiella bestsellern "Män är från Mars, kvinnor är från Venus" från 1992 hävdade författaren och relationsrådgivaren John Gray att män i princip är helt oförmögna att tala om känslor medan kvinnor inte vill göra annat än att prata i stressade situationer. 

  Hur det än står till med den saken är den rådande uppfattningen att män helst håller tand för tunga kring det allra innersta. Men vad kan en sådan egenpålagd censur leda till? 

  Närmare 70 procent av alla självmord begås av män, och män står för drygt 75 procent av dödsfallen som relateras till alkoholism.

  Kan de dystra talen bero på tystnaden? 

  Björn Mortensen, som bland annat jobbar som föreläsare och coach, har i sin yrkesroll insett att det finns ett uppdämt behov för män att prata. På riktigt. 

  – Vi män ska alltid hitta en anledning för att träffas. För att utöva någon idrott eller se på idrott. Kvinnor bara hänger. Det tror jag är en stor skillnad. Det är också då man får tid för det riktiga, viktiga samtalet. 

   

  Ville prata om känslor

  Björn Mortensen bjöd in tio män som på olika sätt haft betydelse för honom för att i en podd hitta vägar in ämnet. Nästan alla har varit sommarpratare i P1. Men där kunde de hålla monolog utan motfrågor, det fick de istället i podden. 

  – Jag sätter stort hopp till kraften i samtalet och modet i att vara ärlig. Det här är män som inte satt sig på höga hästar utan kan säga som det är, män som är öppna. Det är också män som jag är genuint nyfiken på. Alla har upplevt jättemycket, alla har någon form av superkraft och vill använda den till att hjälpa andra. 

  Mötena blev starka.

  – Tre av gästerna började gråta i samtalen. Men alla är vi olika djupa och det tar sig olika uttryck. Men att få gäst­erna att öppna sig, få dem att gå utanför sin bekvämlighetszon, har varit min vilja.

  Ambitionen var att tränga in under skalet.

  – Innan vi träffades skickade jag ut ett underlag där de själva tvingas reflektera. Jag bad dem rekonstruera tio händelser och sedan rangordna dem i topp tre och botten två.

  Varför bara med män?

  – Det handlar om att män är så dåliga på att kommunicera. Vi är överrepresenterade i allt som är dåligt. Tjejer tränas tidigt på att kommunicera och är mycket mer verbala än män. Män flyr och nördar ner sig i mikrobryggerier, en svensk klassiker eller fotbollsresor. De söker desperat efter en ventil som hindrar dem att falla ner i ett missbruk eller annat som är destruktivt. Ett "hetoo" behöver inte utesluta ett "metoo".

  Skulle du kunna göra samma sak med kvinnor?

  – Ja, jag tror inte att det i grund och botten är så stora skillnader. Skillnaderna består i konstruktioner och konventioner, det är ingen naturlag att kvinnor är bättre än män på att prata om känslor.

  Kvinnor anses generellt vara bättre på att visa sina känslor och tala om dem än män. Undersökningar om varför par splittras visar att det är bristen på kommunikation i olika former som är den bidragande orsaken. Ekonomi kommer till exempel först på femte plats, sex nämns inte ens bland de tio främsta orsakerna. 

  Hoppas på fortsättning

  Efter Björn Mortensens runda med de tio männen föreslog en av dem att det skulle bli en fortsättning och att alla skulle träffas och prata, på riktigt. 

  Sex män kunde ställa upp på kort varsel.

  – Varje deltagare fick fritt välja ämne och fick en timme var. Det blev sex timmar med nakna, innerliga, ärliga samtal, säger Björn Mortensen. Vi var väl ganska överens om att män mår så dåligt och råkar ut för så mycket tråkigheter för att de saknar riktiga samtal. Efter träffen har vi beslutat att den här gruppen ska ses en gång om året. 


  Varför är män så dåliga på att prata om känslor?

  Namn Leif GW Persson,
  Ålder 75
  Gör Kriminolog, författare och professor
  Bor I Solna och Sörmland

  "Jag har svårt för att prata om känslor"

  – Jag sitter här med en massa papper jag måste få ordning på. Dessutom är jag väldigt dålig på att prata om känslor, jag har svårt för det. Så du får be någon annan som tycker om att prata om det.

  Namn Anastasia Bandroska
  Ålder 22
  Gör Bartender
  Bor Oslo

  "Vill väl verka lite tuffa"

   – Jag vet inte vad det beror på. De vill väl verka lite tuffa kanske. Men så fort de blir fulla så blir det annorlunda, då går det bra. De har väl inte övat sig så mycket att prata om känslor.

  Namn Sameer Al-zape
  Ålder 58
  Gör Författare
  Bor Kalmar

  "Ett språk som män ofta inte behärskar"

  – Känslor är ett speciellt språk som män ofta inte behärskar. Det skapar problem om man inte kan prata det språket, vilket vi har sett. Jag är precis klar med en roman om kriget i Syrien, i arbetet med den har jag förstått behovet av kommunikation för att inte missförstå varandra. 

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!