• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Över 50? Då har du hela livet framför dig!

  Har du snubblat över 50-strecket? Då är du bara att gratulera. Att bli äldre är riktigt roligt. Det insåg författaren Gunnar Jägberg och skrev en handbok för alla 50+.

  Över 50? Då har du hela livet framför dig!

  Han är inte riktigt där än, ­Gunnar Jägberg, men hustrun, liksom flera av hans vänner, har redan fyllt. För hans egen del dröjer det fortfarande några månader. Men, han har redan insett att det är nu det börjar.

  – När man blir äldre har man plötsligt tid över för förs­ta gången på många år. Tid att fylla med det man tycker verkar vara roligt, säger Gunnar Jägberg.

  Så, istället för att drabbas av någon ålderskris och tvångsmässigt börja träna inför extremlopp som till exempel Ironman, eller för den delen stagnera helt och sluta utvecklas, bestämde han sig för att fundera igenom vilka fördelar som finns med att bli äldre.

  Fördelarna var många. Så många att han, när han samlade ihop dem, hade stoff till sin nya bok: Handbok för 50+. En bok vars syfte är att pigga upp, inspirera och peppa alla som förstått att det går alldeles utmärkt att utvecklas som människa och hitta nya spännande sidor hos sig själv, också när man fyllt 50.

  – Jag tycker att man ska vara stolt över sin ålder, att det är lite ängsligt att försöka vara och verka yngre än vad man är, säger Gunnar Jägberg.

  Inget dåligt samvete

  Visst. Kroppen förfaller en smula. Att klättra och hoppa och krypa är inte längre lika självklart som när man var 20. Några kilon har kanske smugit sig på, håret har blivit gråare och ansiktet har fått lite rynkor.

  – Å andra sidan behöver du inte längre ha dåligt samvete när du tittar på OS eller VM på tv, eftersom ingen av de tävlande är lika gamla som du, konstaterar Gunnar Jägberg.

  Men, bara för att man inte längre är aktuell för OS eller något VM-kval betyder inte det att man ska sluta röra sig.

  – Nej, det är nu du som slarvat lite grann med träningen genom åren har din chans. För, om du börjar träna regelbundet efter 50 kan du på relativt kort tid bli lika vältränad som dina jämnåriga vänner.

  I boken skriver Gunnar Jägberg om fördelarna med att hitta ett nytt intresse. Efter­som man troligen har mer tid är det ett perfekt tillfälle. Dessutom, nyfikenhet är ett suveränt hjälpmedel för att hålla kropp och sinne i form, oavsett om det handlar om att lära sig brygga öl, testa att spela beachvolleyboll eller börja läsa filosofi på distans.

  Den stora skillnaden är att man, när man blir äldre, kan slänga prestigen överbord och testa nya saker bara för att man vill. Det finns liksom inte längre några förväntningar på att man ska vara en naturbegåvning. När man passerat 50 är det helt okej att göra något enbart av skälet att det är roligt.

  Chansen är också stor att man skaffat sig så pass mycket självdistans att det inte längre spelar någon roll om man gör bort sig lite grann och vi vågar bjuda mer på oss själva. Det är en ganska befriande känsla.
  – Själv har jag börjat spela tennis med ett av våra barn, hans kompis och hans kompis pappa, och snart ska jag testa padel med 15-åringen säger Gunnar Jägberg.

  Lättare hitta vänner

  Ett annat område som faktiskt blir roligare med åldern, är att hitta nya vänner – och det blir allt lättare.

  – Faktum är att det påminner om sättet man fick nya vänner när man var barn. Det räcker i princip att man inser att man har samma ålder för att man ska få något gemensamt. Lägg därtill om ni båda har minsta lilla gemensamma intresse. Som att "wow, gillar du också att dricka öl" eller ­något annat.

  För många av oss har självkänslan ökat sedan de unga 20-åren. Vi vet vad vi går för, och vi har insett att man inte måste kunna allt. Att det är helt okej ändå.

  – Det är något man kan dra fördel av också på jobbet, kanske till och med dra ner på tempot en aning, åtminstone på vissa områden, säger ­Gunnar Jägberg.

  Lugnare tillvaro

  Tiden då man stapplade uttröttad till jobbet efter ändlösa vaknätter med småbarn, och förtvivlat försökte göra karriär samtidigt, är nämligen förbi. Nu är sannolikheten att barnen ska hålla en vaken på nätterna inte längre särskilt stor. Lägg därtill att man förmodligen redan visat vad man går för på jobbet. Det sammantaget borde innebära en något lugnare tillvaro med mindre magsyra och mindre adrenalin i kroppen.

  – Många av oss har också lite mer pengar att röra oss med nu än vad vi hade när vi var nya på arbetsmarknaden. Det är något vi bör njuta av och utnyttja, tycker Gunnar Jägberg, som liknar tillvaron efter 50 med att bli barn igen, "fast med mera pengar".

  Han konstaterar att vi, statistiskt sett, under de närmaste åren kommer att ha mer pengar än tidigare. Förhoppningsvis har lånen minskat i omfång. Vi behöver inte lägga pengar på dyra barnvagnar och annan utrustning till barnen. Kanske har till och med bostaden ökat i värde, vilket kan vara skönt att veta när dagen P som i Pensionär inträffar.

  Vad gäller drömmar är Gunnar Jägberg övertygad om att de håller oss unga längre, åtminstone till sinnet. Våra drömmar är något vi ska hålla fast vid.

  – Själv har jag en dröm om att någon gång få bli Dressmann-modell. Det grå håret, åldern och rynkorna har jag redan på plats, nu är det bara att jobba på resten och hoppas på att bli upptäckt! Den drömmen har jag kvar att uppfylla… ¨

  Tävlingen är avslutad, nedan ser du de korrekta svaren (grön text).

  1 . Vilket atomnummer har grundämnet tenn?

  • Svarsstatistik

  • 0,1%
  • 99,3%
  • 0,5%
 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!