Se upp för grönt fusk!

Vill du handla mer miljövänligt? Det finns miljömärkningar som ska underlätta valet i butiken. Men se upp! Vissa etiketter ser "gröna" ut men står inte för något ekovänligt.

Om du letar efter miljövänliga produkter i butikshyllan så är du inte ensam. Enligt en amerikansk marknadsundersökning är två tredjedelar av alla konsumenter beredda att betala mer för “gröna” varor. Möjligheten att sälja med gröna argument gör att det finns anledning att vara uppmärksam.
Vissa företag använder falska miljömärkningar och andra knep för att få sina produkter att framstå som mer miljövänliga än de är. Hugo Guyader forskar om marknadsföring och hållbart konsumentbeteende vid Linköpings universitet.

– Förutom falska märkningar så kan företag vilseleda genom färg på förpackningen, men också genom ord som grön eller naturlig som kan betyda nästan vad som helst. I en butik kan besökaren påverkas genom inredningen, till exempel genom att man lagt en grön matta på golvet.

Färgen vilseleder

I en studie kunde Hugo Guyader och hans forskarkollegor visa att vissa konsumenter uppfattar ett tvättmedel som miljövänligt och väljer att köpa det enbart på grund av färgen på förpackningen. Den gröna färgen säger dock ingenting om hur en produkt påverkar miljön.

Seriösa miljömärkningar behövs för att hjälpa folk att få reda på vad som är miljövänligt och inte.
– För konsumenten är det positivt. Men det finns många olika miljömärkningar och det kan skapa förvirring om man är osäker på vad de betyder, säger Hugo Guyader.

 

Se upp för grönt fusk!
Finn tre fel!
Vilka av dessa symboler är inte miljömärkningar? Rätt svar längst ner på sidan!

Symboler utan betydelse

Vissa symboler på matvaror och andra produkter ser ut som en miljömärkning men betyder egentligen ingenting. Det kan vara ett löv eller blomma eller något liknande. And­ra symboler har en betydelse men är lätta att missuppfatta. Nyckelhålsmärkningen kan till exempel uppfattas som en symbol för hållbarhet men säger inte något om miljöpåverkan, bara om produktens hälsofördelar.

En miljömärknings trovärdighet ökar om den bygger på en så kallad tredjepartscertifiering. Det innebär att en oberoende part sätter upp kriterier och beslutar om en produkt får miljömärkas ­eller inte. Exempel på sådana märkningar är Krav för ekologiska produkter och MSC för hållbart fiske.

Se upp för grönt fusk!
Hugo Guyader, konsumentforskare.

Hugos tips för att inte bli lurad

- Handla inte på rutin. Du kanske tror att något du brukar köpa är bra för miljön men är det verkligen så?

- Var skeptisk och uppmärksam.

- Skaffa information om vad de olika certifieringarna innebär. Börja med att gå in på Konsumentverkets webbsida: markningsguiden.hallakonsument.se

- Var beredd att betala lite mer för miljövänliga produkter. Både hållbar produktion och tredjepartscertifiering kostar.

- Leta efter grönfärgade etiketter på butikshyllan för att hitta fram till miljövänliga produkter.

Rätt svar:

1 Krav är det svenska miljömärket för ekologisk mat.
2 Bra miljöval är Naturskyddsföreningens miljömärkning av allt från kosmetika och elenergi till kläder och transporter med mera.
3 Statligt ägda Svanen miljömärker många produktgrupper, allt från kläder till möbler, bilar och hotell.
4 EU-blomman är EU:s motsvarighet till Svanen.
5 Nej, eken är Sparbankens gamla logotyp.
6 Nej, det finns inga miljökrav för att använda en retursymbol på förpackningen. 7 Nej, Nyckelhålet är en märkning för nyttigare mat (mindre socker och salt, mer fullkorn och fibrer och nyttigare fett). 8 MSC, global märkning som står för hållbart fiske

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top