• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Tippan Nordén: ”Min man står ut med min kaotiska röra”

  Konstnären Tippan Nordén älskar känslan av att inte veta vad som väntar bakom nästa hörn. Nyfikenheten på livets möjligheter har tagit henne till catwalken i Paris och till italienska modetidningen Elle som illustratör.

  Tippan Nordén: ”Min man står ut med min kaotiska röra”

  Tippan Nordén stod mitt uppe i ett kaos med hundar och barnbarn när telefonen ringde för några år sedan.
  – Det var ett okänt ­nummer, så jag trodde att det var en telefonförsäljare och var beredd på att slänga på luren, ­skrattar hon.

  Men det var ingen telefonförsäljare som ringde utan en redaktör på italienska Elle som ödmjukt frågade om hon kunde tänka sig att göra ett illustratörsuppdrag för tidningen. Han hade sett hennes ­modeteckningar för Acne och Paul & Friends och blivit förtjust i den svenska mode­tecknaren.

  – Jag bara gapskrattade. Jag som var beredd på en gapig försäljare och så händer detta. Han var så trevlig och jag kände mig självklart enormt hedrad över att han ringde. Vi har fortsatt att hålla kontakten de senaste åren och jag har även gjort deras horoskopteckningar, vilket har varit ­jättekul.


  Från mode till deckare

  Slumpen är ständigt närvarande i Tippans liv. En förläggare på Forum hade av en tillfällighet sett Tippans illust­rationer för Formidable (studielitteratur i franska) och ville att hon skulle göra några bokomslag till Donna Leons populära deckarserie.

  – De böckerna är ju helt underbara så självklart tackade jag ja. Det blev fyra fem omslag totalt, det var både intressant och kul och gav definitivt mersmak.

  Ett av omslagen för Donna Leons deckare som Tippan Nordén illustrerat.

  Det är precis så här det har varit för Tippan hela livet, berättar hon.

  – Det är det som är min stora livsgnista, att det alltid dyker upp något nytt bakom nästa hörn. Det ena jobbet ger det andra i ett enda virrvarr, det är bara att hänga med och gilla läget.

  Spännande platser

  Livet har tagit henne till många spännande platser genom åren, hon berättar med förtjusning om åren som modetecknare på catwalken i Paris för Svenska Dagbladet.

  – Det var så roligt och spännande. I början av min tid i Paris var det fax som gällde, så efteråt fick jag slänga mig i en taxi till Börsen i Paris för att faxa. Nästa morgon ringde jag hem till min man och frågade hur bilderna såg ut i tidningen, det var så spännande! Paris är ju verkligen ett mecka att befinna sig i om man är mode- och konstintresserad, och det har verkligen varit mitt konstnärliga hem genom åren, som jag både bott i och besökt flitigt.

  Tippans starka teckningar av modehusens kreationer har väckt internationell uppmärksamhet. Bland annat har hon gjort illustrationer för italienska Elle.

  Sedan början av sjuttiotalet har Tippan varit lärare på Beckmans designskola, och där lärde hon bland bland annat känna Christer Lindarw när han var hennes elev.

  – Åh, han är en sådan underbar person, jag har följt hans karriär med stor glädje och det är alltid så trevligt när vi träffas i olika jobbsammanhang.

  Gjorde pappersklänning

  Förutom Christer Lindarw har hon även haft modedesignern Bea Szenfeld som elev, känd från bland annat Go'kväll i SVT och som skapare av Alice Bah Kuhnkes omtalade Nobelklänning i papper.

  – Jag älskar när en ny termin startar och jag får möta alla elever igen, det är verkligen en stor ynnest och ger mig så mycket, inte minst kreativt. Eleverna har så mycket roliga idéer och tankar som ger mig ny energi, även i mitt arbete. Det blir ett härligt utbyte av ungdomlig energi och erfarenhet.

  Flera utställningar

  Tippan är förutom tecknare även målande konstnär och har haft ett tjugotal separatutställningar runtom i landet. På grund av rådande situation har dock kommande vernissage skjutas fram, vilket förstås känns tråkigt, men hon ser fram emot när allt kommer igång igen.

  – Men jag kan aldrig blanda mina tecknarperioder med mina målarperioder, då blir det för rörigt. När jag målar så målar jag, och när jag tecknar är det fullt fokus på det.

  Den stora klippan i Tippans liv är maken Björn. Han är geologie doktor och arbetade i många år i ett forskningsråd för miljöfrågor.

  Maken Björn Sellberg har varit en stor trygghet i Tippans karriär.

  – Vi kompletterar varand­ra så bra, han står ut med min kaotiska röra och jag har följt med på hans arbetsresor över hela världen. Björn har även ärvt ett underbart sommarhus i Bohuslän som är vår pärla. Där samlar vi kraft och njuter av att titta ut på den obrutna horisonten, det är vår stora lyx.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!