Majoren Torbjörn Johannesson: ”Vi är utsända för att skapa fred”

Hur växlar man mellan ett lugnt familjeliv i Sverige och uppdrag i farliga krigszoner? Lyssna på major Torbjörn Johannesson, som i sitt sommarprat talar om kampen för att skapa fred.

Torbjörn Johannesson sommar­pratar om sina upplevelser som yrkesmilitär i olika krigszoner och hoppas att programmet ska ge en bättre bild av hur det faktiskt är att bidra till att skapa fred och trygghet.

– Jag vill skapa lite förståelse för hur det är att göra utlandstjänst.

Han är född och uppvuxen i Göteborg, men har som militär fått flytta dit jobben har funnits. Det har blivit några år i Östersund, utomlands och numera med Halmstad som bas, där det finns ett regemente.
Intresset för försvaret är inget han har med sig i modersmjölken. Hans föräldrar arbetade med helt andra saker. Pappan var brevbärare och mamman så kallad hemsyster som hjälpte familjer när föräldrarna var sjuka.

Torbjörn tänker att det finns förutfattade meningar om försvaret, som att det är ett slutet och hemligt sällskap. Eller att det handlar om eldstrider såsom vi ser på film och i tvserier eller nyhetssändningar.

Verkligheten är annorlunda:

Det är inte så mycket ammunition för Torbjörns del. Ofta så handlar hans arbete om att räkna soldater och informera stridande parter för att avstyra ett anfall på grund av missförstånd över befintliga styrkor.

Oro för dottern

Det har också handlat om att ge råd till polis och militär i länder han tjänstgjort i eller att samverka med dem.

Torbjörns engagemang för fred i världen har smittat av sig på ett av hans barn, så han har provat på hur det är att sitta hemma och vänta på och längta efter, och oroa sig för, en person som ligger honom varmt om hjärtat.

– En av mina döttrar har valt försvaret som yrke och varit utomlands på tjänstgöring. Jag var orolig när hon var i Mali, som är ett av de farligaste områdena där FN har fredsbevarande soldater just nu och där några av dem blivit dödade. Samtidigt är jag stolt över min dotter för hennes insats. Och så känner ju min familj när jag åker iväg.

Självklart är han rädd ibland.

– Även om man tror och tänker “det händer inte mig”, måste man inse att man kan råka ut för något allvarligt.

Samtidigt tycker han att man lämnar sina medmänniskor i sticket om man överger av rädsla.

Möten med andra människor, att få se andra kulturer och att få med att göra skillnad till det bättre hör till bonusarna i jobbet. Han och kollegorna blir bra bemötta i de länder dit de blir skickade i FN:s namn som observatörer, tycker Torbjörn.

– Befolkningen är positiv till oss soldater. De vinkar till oss när vi åker förbi, hjälper till med vägbeskrivningar. Men självklart finns de som önskar att vi inte var där. Situationen kan snabbt bli riskfylld.

Majoren Torbjörn Johannesson: ”Vi är utsända för att skapa fred”
Torbjörn under ett uppdrag i Afghanistan.

Vardag i en krigszon

Att länder ger sig på varandra är ovanligt idag, enligt Torbjörn. Det vanliga är inbördeskrig som handlar om makt och pengar.

– Men det kan även vara ett krig om resurser, att man vill äga ett område för att det ­exempelvis finns vatten där.

Kanske tänker du på en krigszon som sönderbombade områden där barn leker i ruinerna av det som varit deras hem, där det är brist på mat och vatten och hopplösheten och rädslan för nya anfall genomsyrar vardagen.

– Jag har inte varit i något sådant område. Där jag har varit pågår livet som vanligt vid sidan av kriget.

Det han har tagit med sig från andra kulturer är en förståelse och nyfikenhet på hur andra lever och att vi inte är så olika som vi tror.

– Man vinner inget på att vara fyrkantig, utan behöver lyssna på andra och försöka förstå hur de tänker. Min uppfattning är att det finns mer likheter som förenar oss människor än skillnader.

På sin vakt

Men visst: de behöver vara på sin vakt som soldater. Oväntade hot kan lura i bakgrunden. Torbjörn och kollegorna måste hela tiden tänka på att truppen som de åker med kan råka ut för bomber eller minor på vägen.

– Sedan finns insiderhotet hela tiden där. Jag har hört om fall i Afghanistan där motståndare tagit sig in i afghanska förband, lagt sömnmedel i maten, skjutit ihjäl och stulit vapen för sin sak. Man måste vara beredd på att någon vill illa mot mig eller militärer och poliser som jag arbetar med.

– Min närvaro som soldat bygger på att folk ska vilja ha mig där, men man är ändå väldigt utsatt som observatör för FN.

Möts med varm kram

Torbjörn vill särskilt tacka sina anhöriga som accepterar att han ibland försvinner utomlands för att arbeta i ett halvår. Och som finns kvar och möter med en varm kram när han kommer hem.

– Ett av mina stora budskap med att vara sommarvärd är att hela familjen gör utlandstjänst. Min fru får ju vara kvar hemma, när jag reser iväg, och sköta vardagen och familjen.

Och inte minst: Oroa sig för att hennes man inte ska komma hem igen.

– För det mesta är mitt jobb inte farligt. Jag har aldrig varit i en strid till exempel. Att vi bara åker utomlands för att kriga är en fördom. Vi är utsända för att skapa fred.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top