• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Spice Girls lärde tjejer att ta plats

  De fick miljoner unga kvinnor att tala om "girl power". I år firar Spice Girls 25 år med återförening och turné. Här är 15 fakta om världens största kvinnliga grupp – någonsin.

  Spice Girls lärde tjejer att ta plats

  1. 1994 flyttar Melanie Chisholm, Emma Bunton, Melanie Brown, Geri Halliwell och Victoria Adams in i ett slitet tegelhus i Maidenhead, väster om London. De fem tjejerna är runt 20 år, känner inte varandra och kommer från helt olika bakgrunder. Geri Halliwell är äldst och tar snabbt på sig ledartröjan. 

  2. Kvintetten har blivit utvald på audition och tanken med hela Spice Girls-projektet är att skapa en kvinnlig motsvarighet till dåtidens pojkband som Take That. Ett boyband, men med kvinnor alltså. På 90-talet var det fortfarande en grej. 

  3. I huset får gruppens medlemmar dans- och sånglektioner och ska dessutom försöka passa på att lära känna varand­ra. I betalning får de hyra och blygsamt med fickpengar. Efter ett tag tröttnar tjejerna både på lönen och på att allt går så långsamt. De packar sina saker och sticker därifrån. Med sig tar de sina demos. Det dröjer inte länge förrän de hittar en ny producent i London. Och nu börjar Spice Girls framgångssaga. 

  4. Debutsingeln Wannabe tillbringar sju veckor på brittiska singellistans topp. Den ska komma att bli en av 90-talets mest kända låtar. När debut­albumet Spice släpps hösten 1996, är Spice Girls redan en snabbt klättrande musikstjärna. Gruppen dominerar totalt under åren som följer. Spice Girls åker på världsturnéer, får musikpriser, träffar Nelson Mandela i Sydafrika, kysser prins Charles på en välgörenhetsgala och uppträder i klänningar med samma mönster som den brittiska flaggan. 

  5. I Spice Girls kan fansen hitta sin favorit, inklusive stil. Alla i gruppen har sin egen look som varken är särskilt svår eller dyr att kopiera. Gemensam nämnare är de korta kjolarna och de lika korta magtröjorna som bildade stilskola på 90-talet.

  Spice Girls i början av sin karriär: Foto: Getty Images

  6. De fem medlemmarna har var och en sitt eget smeknamn: Scary, Sporty, Baby, Ginger och Posh. Ginger har korallfärgat hår och bär ofta lårhöga lackstövlar. Baby har gärna sitt blonda hår uppsatt i två tofsar. Posh föredrar en spikrak page. Sporty är iklädd sköna träningskläder, och Scary trivs bäst i leopardmönstrat. 

  7. Under två korta, men intensiva, år är Spice Girls överallt. Gruppen har nio list­ettor i Storbritannien och är landets största popexport sedan ­Beatles.

  8. Spice Girls säljer nästan 80 miljoner album, men också ett oändligt antal produkter med koppling till namnet. Men Spice Girls är mer än bara ett band – det är ett fenomen som påverkar en hel generation, framför allt på grund av led­orden: girl power.

  9. Gång på gång upprepar de sitt budskap om vikten att ta för sig och välja vänskap framför killar. Till skillnad mot förhållanden så tar ju vänskap aldrig slut… Med sin girl power skapar de ett fenomen som påverkar en hel generation unga tjejer. "Vi behöver inte män som kontrollerar våra liv, det gör vi själva", konstaterar till exempel Melanie B i en radiointervju.

  10. Så småningom får också Spice Girls-sagan ett slut. Bakom kulisserna lurar interna bråk, pressade tidsscheman och en konkurrens om uppmärksamheten. Mitt under pågående världsturné 1998 meddelar Geri Halliwell via sin advokat att hon lämnar gruppen. Hon är utmattad och har ständiga konflikter med Melanie Brown. Efter avhoppet börjar Spice Girls-stjärnan dala. 

  11. Spice Girls-medlemmarna fokuserade på sina egna karriärer fram till 2007 då de åter gav sig ut på turné. Biljetterna sägs ha sålt slut på 35 sekunder. Gruppen uppträdde även under OS-avslutningen i London 2012. 

  Spice Girls tillsammans med prins Charles och Nelson Mandela. Foto: Getty Images

  12. Det spekuleras i flera år, och i slutet av 2018 blev det officiellt: Spice Girls ska återförenas och dra ut på turné. Under 2019 – hela 23 år efter att de släppt sin första singel Wannabe – ger gruppen konserter i Storbritannien och Irland, med start i Dublin och avslutning i London. Återföreningsturnén heter Spice world – 2019 tour.

  13. Intresset för Spice Girls är fortfarande gigantiskt. Flera bokningssajter kraschar när biljetterna till sommarens turné släpps. På en av dem försöker 700 000 personer köpa biljetter – samtidigt. 

  14. Konserten i Dublin i maj blir gruppens första sedan avslutningsceremonin på OS i London 2012. Victoria Beckham medverkar inte i återföreningen, hon sägs ha fullt upp med sin blomstrande modebusiness. Fans som befinner sig på premiären i Dublin är dock inte helt nöjda utan klagar i sociala medier över dåligt ljud.

  15. Spice Girls-generationen har nu vuxit upp och blivit stor. Vitt skilda artister – som Adele och Ariana Grande – lyfter idag fram Spice Girls som sina största förebilder. 

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!