• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Myomet gjorde kärlekslivet smärtsamt

  Hon hade blödningar och smärtor i många år, men Pernilla Eidenberg fick höra att det hör till åldern. Myomet kunde dock enkelt behandlas och idag har hon och maken ett fungerande sexliv igen.

  Myomet gjorde kärlekslivet smärtsamt
  Den smärta och rikliga mens av myomen som Pernilla Eidenberg haft i åratal försvann genom en enkel behandling. Foto: Ann Jonasson Lignercrona

  Under närmare 15 år hade ­Pernilla Eidenberg problem med kraftiga blödningar vid mens. Hon gick också runt med en känsla av svullenhet i magen och tyngdkänsla i underlivet, vilket gjorde att hon trodde att höll på att få framfall. 

  Men det värsta var samlagssmärtorna. Det gjorde fruktansvärt ont varje gång hon skulle vara tillsammans med sin man, och det som tidigare var något som höjde livskvaliteten blev en sak Pernilla började dra sig för. 

  – Jag sökte läkarhjälp och det konstaterades att jag hade myom. Men jag fick veta att det berodde på att jag började bli gammal och att det här var något jag skulle få leva med. Jag fick också veta att man inte skulle sporta, berättar Pernilla.

   Beskedet kom som ett dråpslag. För Pernilla var träningen, såväl ridningen som kampsporten, två viktiga ­ingredienser i livet, och att nu inse att träningen, precis som samlivet, var något som hörde det förgångna till kändes tungt. 

  – Jag bytte läkare, och min nya läkare sa att det visserligen gick att ta bort myomen, men enbart genom att avlägsna hela livmodern, och detta var inte något hon rekommenderade, minns Pernilla Eidenberg.  

   

  Fick hopp direkt

  På Facebook såg hon sedan en artikel om en studie med mikrovågor som genomfördes på Danderyds sjukhus. Pernilla kontaktade kvinnomottagningen där och fick träffa gynekolog Helena Kopp Kallner som direkt gav Pernilla hopp om att få en bättre tillvaro. 

  – Det var det en otrolig wow-känsla att träffa en läkare som verkligen trodde på mig och ville hjälpa mig! säger Pernilla, som under alla år då hon gått runt och hade ständigt ont tyckte att hon upplevdes som pjåskig.

  – Jag tvekade inte en sekund över att hoppa på studien. 

  Pernilla lottades sedan in i den grupp som behandlades med mikrovågor, och hon berättar småskrattande att det gav henne en känsla av lugn: Hon hade nämligen oroat sig lite för den behandling den andra gruppen skulle genomgå, som inbegrep ryggmärgsbedövning. 

  Dagen efter operationen fick Pernilla åka hem till Norrtälje igen. Några smärtor efter ingreppet hade hon överhuvud­taget inte och efter ett par dagar kunde hon jobba som vanligt igen.

  – När min man och jag skulle ha sex efter operationen var vi bägge två oroliga. Det hade vi inte behövt: Det gjorde inte längre ont, och det var en fantastisk lättnad!

  Sedan operationen har hon gått på återkontroller, och efter­som hon är med i studien har hon även magnetröntgats. Det visar sig att myomen finns kvar, men att de numera är pyttesmå och att de inte stör henne det allra minsta. 

  Blödningarna har upphört helt, Pernilla har ingen mens alls, något som inte är ovanligt efter myombehandling. Men om det beror på behandlingen eller på hennes ålder är svårt att säga. Pernilla Eidenberg är i alla fall glad över att det faktiskt fanns bra och enkel hjälp att få.

  – Efter någon vecka kände jag inte ens av ömheten ­efter operationen. Tänk att så många års lidande blev åt­gärdat på bara en eftermiddag! 

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!