Glädje och lycka. Hur hänger det ihop?

Författaren, föreläsaren och arbetsglädjeexperten Christina Stielli reder ut begreppen och ger sina bästa tips om hur vi kan må bättre i svåra tider.

Glädje är inte enskilda händelser utan en sinnesstämning, ett tillstånd och någonting jag kan träna. Glädje är, som vi vet numera, en förmåga, inte en egenskap. När jag ser helheten och håller mig till mina värderingar och syften, när jag kan uppskatta ögonblicken för vad de ger och när jag tar ansvar för min egen attityd så växer glädjen, tillfredsställelsen och till och med en känsla av lycka. Jag smittar ner andra med mitt tillstånd och min attityd och jag drar till mig de som uppskattar ett varmt och vänligt bemötande, ett tillstånd av glädje.

Vi behöver inte gå långt för att konstatera att vi mår bra av att mötas av ett leende, ett varmt ord eller kanske en stunds vänligt samtal. Jag går hellre tillbaka till den butik där jag har blivit bemött på det sättet än jag går till en butik där jag inte fått ett sådant bemötande. Vi vill vara lyckliga. Vi vill ha glädje i livet. Vi söker oss till de som får oss att må bra. Nu när vi alla upplever ett exceptionellt läge är det ännu viktigare att sprida glädje. 

Lycka uppstår i de små stunderna och dom ska vi vara rädda om men vi ska också vara realistiska för på det sättet kommer lyckostunderna oftare! Och många lyckostunder leder till en djupare inre känsla av glädje. Lycka är, menar många, skillnaden mellan mina förväntningar och hur livet faktiskt blir eller blev. Som att jag inför en semesterresa har förväntningar på att det ska bli den bästa resan i mitt liv och jag ska sola och bada oavbrutet i två veckor … blir då resan en två veckors regnsemester kommer ju lyckan inte att infinna sig. Hade jag istället förväntat mig två veckor med gemenskap med familjen eller mina vänner så hade lyckan kanske haft en chans att kännas i kroppen. Regn eller inte.

Lycka för mig är alltså att vara realistisk och acceptera det jag inte kan påverka och har rätt drivkrafter och förväntningar på det som är mitt liv och min tillvaro.

 

Christina Stiellis sju sätt att må bättre i svåra tider

  • Vi mår mycket bättre när vi är generösa. Det här är viktigare än någonsin nu. Köp en lunchlåda och ställ utanför grannens dörr. Ge bort fyra rullar toapapper (hårdvaluta idag). Köp tre koppar kaffe på cafét för att stötta en verksamhet vi vill ha kvar när detta är över. Köp presentkort på hårsalongen, en bukett blommor till dig själv, boka en resa någonstans i december (då vi hoppas att världen ser annorlunda ut). 
  • Ge komplimanger när det känns som att det är läge. Ös på. Vi behöver uppmuntra varandra. 
  • LE. Vi söker oss till de som får oss att må bra. Nu när vi alla upplever ett exceptionellt läge är det ännu viktigare att sprida glädje. 
  • Begränsa nyhetsflödet till 10 minuter på morgonen och 10 minuter på kvällen. 
  • Stanna upp och uppskatta en liten stund av välmående. Just idag skiner solen i Stockholm och jag stannade i en rask promenad och lutade mig mot en husvägg och blundade. En sådan stund gör underverk för oss och kan vara bränsle för en hel dag och inte minst nu. 
  • Reflektera en stund på kvällen och skriv ner det du är tacksam för idag. 
  • Planera ett skype-häng ikväll med ett gäng vänner. Smsa och föreslå en tid och så kopplar ni upp er, kanske med ett glas gott vin eller en varm kopp té i handen och så kan man umgås och fylla på med en sådan lyckostund som kommer att sitta i kroppen länge. 

Christina Stiellis

Ålder  55
Familj Ja, en stor och utspridd
Bor Stockholm
Yrke Organisationsutvecklare och författare
Aktuell Som: 50% av podden SJÄLVKLART 
Drömmer om Att viruset försvinner så att alla kan få sina jobb tillbaka  

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top