• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Mumin fyller 75 år!

  TROLSKT Filifjonkan, Lilla My och Knyttet – vi är många som har en relation till de filosofiska invånarna i Mumindalen. I år firar Tove Janssons Mumintroll 75 år.

  Mumin fyller 75 år!
  Foto: © Moomin Charachters TM

  Det är nu 75 år sedan Tove Jansson gav ut den första boken om de märkliga små trollen i Mumindalen. De charmiga figurerna och hennes fängslande berättelser med de roliga illustrationerna gjorde henne världsberömd. 

  Sedan bokpremiären 1945 har hon givit ut 13 böcker på mängder av språk. Muminsuccén resulterade i långfilmer, tv-serier, produkter och ett stort samlarintresse bland muminälskarna. Inget hade förstås varit möjligt utan Toves geniala berättelser om de 51 olika karaktärerna som lever sina egna liv i Muminvärlden. 

  En som kan det mesta om de små trollen och deras författare är Magnus Palm, grundare och tidigare chefredaktör för Scandinavian Retro, en tidskrift om 1900-talsdesign.

  – Jag är mer en road amatörforskare på området och fånga­des inte av Mumin förr­än i vuxen ålder. Det var när jag förstod sambandet mellan Tove Janssons eget liv och muminvärlden och vilken sant originell och djupt mänsklig skapelse mumintrollen är.

  Magnus Palm, som också driver en retrobutik i Stockholm, berättar vidare att han har en egen relation till mumintrollen idag. 

  – Jag läser, samlar och tänker och pratar om trollen och Tove. Leker lite med mina samlingar.

  Berättelserna om Mumin är värda att samla på och har många dedikerade fans.

  Alla får vara med

  Det finns säkert många anledningar till att så många människor älskar de små trollen. På frågan om vad Magnus tror om deras popularitet svarar han: 

  – Att alla får vara med. ­Ingen, hur udda och omöjligt hopplös den än är, hamnar utanför. Var och en blir accepterad för vad den är, med skevheter och skavanker.

  Det har gjorts mycket vad gäller produktionen av Mumin. Magnus själv har några favoriter som han gillar mest. 

  – Det är så klart böckerna. Prylarna och muggarna kan vara roliga men vad vore de utan styrkan i Toves berättelser? Inget. Det är samma sak med Nalle Puh.

  Vilken muminkaraktär är du?
  Foto: © Moomin Charachters TM

  Finns ett troll i oss alla

  De små trollens karaktärer och figurer är väldigt speciella. Finns det ett mumintroll i oss alla kan man undra. 

  – Det finns det absolut! Jag känner många som anser att de är Lilla My och blir arga när de möter någon som också är Lilla My. Men man har många mumintroll i sig. Jag kan säga saker som "Det är hemulen i mig som..." eller "Jag känner mig så jäkla filifjonkig idag!"

  Tove Jansson blev världskänd för sina udda små figurer, men hur de egentligen uppstod har många funderat över. 

  – Ja, mumintrollens uppkomst har sysselsatt litteraturvetare och biografer i många år och givit upphov till många tjocka böcker. Det finns olika teorier, och vad var egentligen ett mumintroll? Från första början? Det får man nog fundera på själv, tycker jag.

   

  Tove Jansson älskade skärgården. Här med sin bror Per-Olov Jansson.

  Muminpappan kär figur

  Många har en egen mumin­favorit, även Magnus Palm.

  – Ytligt sett är det väl Hemulen, särskilt den hemul som samlar frimärken. Han saknar all social kompetens, och vill bara vara ifred med sina samlingar. Men egentligen är Muminpappan min bästa vän i muminvärlden, för han har skrivit så fina memoarer.

  Det finns mycket att samla på och kring när det gäller muminfigurerna. 

  – Jag samlar på böckerna, i originalupplagor, och på and­ra intressanta trycksaker, som tidningen Garm, där Tove Jansson tecknade små mumintrollsliknande figurer långt innan det fanns några mumintroll. Jag samlar också på dockorna från Atelier Fauni, handgjorda dockor som kom på 1950- och 1960-talen. 15 olika muminfigurer är kända, och jag saknar fortfarande en, Misan.

  Många av muminfamiljens äventyr utspelar sig på havet. Foto: © Moomin Charachters TM

  Äventyrligt liv

  Själv har Magnus Palm en berättelse han tycker särskilt mycket om.

  – Muminpappans bravader, senare omarbetad och omdöpt till Muminpappans memoarer. Jag känner som Muminpappan, att jag har levt ett äventyrligt liv men ingen vet om det! Därav tvånget att skriva memoarer.

  Magnus Palm passar även på att dela med sig av sina bästa tips om man vill leta efter fler muminprylar till sin samling: 

  – Helsingfors och Stockholm. Hela vägen från Helsingfors norrut längs Östersjö­kusten, Åbo, Tammerfors, Vasa, Jakob­stad och ner söderut på svenska sidan, Umeå, Gävle och Stockholm igen. 

  Vad skulle Tove Jansson tänka om vår sköra natur och miljö idag?

  – Hon skulle göra som Greta, segla över Atlanten och läsa lusen av hela världen i FN. 

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!