Beskrivning på ”sticktomte” hittad

Efterlysningen på beskrivningen till Icakurirens "sticktomtar" har resulterat i många brev till redaktionen, där många dessutom gjort egna varianter på den populära tomten.

Vi har stickat med ganska tunt garn och stickor 2 1/2. Då blir tomten ca 11,5 cm hög. Vill du ha en större tomte, ta samma garn men stickor 3 1/2. Du kan använda vilket garn som helst. Anpassa garn och stickor till varandra.

Lägg upp 32 m och sticka slät-
stickning. Teckningen visar hur många varv som behövs för skor, byxor, pullover, ansikte och möss­a. Efter 8 v på möss­an, maska av enligt följande. 

Varv 1: Sticka 3 m, sticka ihop 2 m.
Upprepa intagningarna jämnt för-
delade 3 ggr till på varvet. 

Varv 2–7: Minska 4 m på varje varv
rakt över de första avmaskningarna.
Dra ihop de fyra sista maskorna med en nål och fäst.

Montering: Fäst alla trådar och pressa. Sy ihop tomten mitt bak med smygstygn från avigsidan.
Sy med dubbel tråd eller knapphålssilke. Stoppa huvudet med syntetiskt fyllnadsvadd eller bomull och trä en tråd runt “halsen” genom maskorna på ett varv. Dra
till tråden ordentligt och fäst. Sy ett par små sömmar med efterstygn för armarna, streckade linjerna på teckningen. Fyll kroppen, det går lätt om man petar med en virknål ellen penna. Sy också en söm för benen efter den streckade linjen. Sy ihop sömmen nertill vid fötterna. Nu återstår det roligaste: att sy ansiktet med alla detaljer som ögon, näsa, mun, hår och skägg samt virkade hängslen, stickad halsduk och tofs i mössan. 

 

Om du vill kan du kicka en bild till oss och berätta vad du gjort, så kanske den publiceras i tidningen!

Beskrivning på ”sticktomte” hittad
Beskrivning på ”sticktomte” hittad

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top