Elbilen är dyrare i inköp – billigare i drift

Trots högre inköpspris är en ny elbil billigare att äga över tid än en ny bensinbil.

En elbil kan kosta 100 000 mer än en vanlig bensinbil. Trots det blir den totala kostnaden lägre jämfört med en bensin- eller dieseldriven bil. En bidragande orsak är elbilspremien som höjdes till 60 000 kronor förra året. Elbilen är billigare att tanka och den kommer oftast att ha bättre andrahandsvärde. Dessutom är servicekostnaden betydligt lägre eftersom elbilen har färre komplicerade ­komponenter.

I en granskning av tidningen Auto Motor & Sport jämfördes en VW Golf med 1,5-liters bensinmotor mot en eldriven e-Golf. Granskningen visar att elbilens driftkostnad är hälften så hög som kostnaden för den bensindrivna bilen. Trots att elbilen var 100 000 kronor dyrare i inköp blev den totala ägande- och driftkostnaden för elbilen totalt 460 kronor lägre per månad.

Granskningen baserades på en elbilspremie på 60 000 kr och mil- och månadskostnaden på skatt, försäkring, bränsle 15 kr/liter, olja, service, reservdelar samt värdeminskning utslaget på 2 000 mil per år under tre år. Kapitalkostnad beräknades på 25 procent egen kontantinsats, resten lån med ränta 4,82 procent.

Läs mer på recharge.se 

 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top