• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Fikakuriren avsnitt 2: Hon hoppade av ekorrhjulet och blev hemmafru

  I Icakurirens podd Fikakuriren samtalar vår krönikör Linda Skugge med intressanta gäster.

  Fikakuriren avsnitt 2: Hon hoppade av ekorrhjulet och blev hemmafru
  I podden berättar Åsa Axelsson om när hon levde som hemmafru i ett år.

  Linda Skugge, vem träffar du den här veckan?

  – Åsa Axelsson, en vanlig 50-årig fyrabarnsmamma och gymnasielärare från Umeå som har skrivit en bok som heter Jag lämnar ekorrhjulet: ett liv utan lönearbete.

  Varför är Åsa Axelssons historia intressant?

  – Åsa Axelsson fick utmattningsdepression och blev så dålig att hon kände att det skulle ta tid för henne att återhämta sig. Hon behövde stanna hemma länge och hon ville arbeta i hemmet med att odla, laga all mat från grunden inklusive sylt och saft och sådana saker. Hon blev så nyfiken på hur mycket hennes familj skulle kunna spara på att lägga om livsstilen helt och leva väldigt sparsamt att hon inledde ett projekt som resulterade i en bok.

  Vad kommer ni att prata om i podden?

  – Åsa berättar om hur hon gjorde. Hon gick igenom varenda detalj, hon kollade upp hur mycket mjölk barn behöver och insåg att de drack alldeles för mycket och bara där sparade de in tusenlappar. De började klippa håret själv, de köpte inga kläder utan ärvde, lånade och lagade. De reste inte bort, köpte aldrig glass på stranden och skaffade en inneboende som betalade hyra för mat och husrum.

  – En rolig detalj är att innan poddintervjun så mejlade jag och Åsa varandra och skröt om vem som levde sparsammast och när vi sågs hade vi "skrytklätt" oss så billigt som möjligt, det vill säga tio år gamla kläder, eller sådant vi lånat eller fått.

  – Podden heter Fikakuriren och inleds med att jag och gästen fikar och jag funderade länge på hur jag skulle göra med Åsa. Det bästa vore så klart att baka något själv men det har jag inte tid med så då tänkte jag ett tag att jag skulle köpa något riktigt billigt, som bullar från någon matkedjas egna märke. Men då kom jag på att det är ju precis som det alltid är i min familj, att bara för att "Linda har så fult hemma så får hon inga fina saker", de fina sakerna går till dem som redan har pengar och fint. Det där talesättet "den som har hen får" stämmer verkligen. Då beslutade jag mig för att köpa jättefint fika till Åsa på ett riktigt kondis. Hon blev såå glad! Och den ena kakan sparade hon varsamt och åt på tåget hem, och riktigt njöt. 

  Åsa skrev boken under ett år då hennes "livsprojekt" pågick och hon kom fram till det hisnande att hennes familj tjänade på att hon stannade hemma och arbetade i hemmet. Hon sparade 333 333 kronor på ett år och som lärare får hon ut 250 000 kronor.

  Men naturligtvis förstår hon att alla inte kan göra som hon då hon har en man som också jobbar som lärare och hon vill inte pracka på någon annan att göra samma sak. Hon vill väcka tanken och få folk att fundera över sina liv och hur de lever, men i slutändan måste alla göra som de vill och på de sätt som passar dem.

  Lyssna på podden här:

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!