Fråga dietisten: ”Är vegetariska charkprodukter nyttiga?”

Icakurirens dietist Anna Hamilton svarar på dina frågor om kost och näring.

Fråga Det tycks råda en allmän uppfattning om att charkprodukter inte är nyttigt att äta för mycket av.  Skälet uppges vara att köttet processas och att man tillsätter natriumnitrit (E245). Men hur förhåller det sig med vegetariska charkprodukter, som blir allt vanligare i affärerna? Till exempel korvar baserade på rehydrerat sojaprotein eller potatis- och ärtprotein, ofta med flertalet tillsatser och stabiliseringsmedel som E407a och E461. Det finns även quornskivor som liknar skuren skinka och vegetarisk ”prickig korv” och ”salami”. Är de vegetariska charkprodukterna framställda på ett liknande sätt som de animaliska? Innebär det att de vegetariska/lakto-ovo-vegetariska charkprodukterna har samma negativa egenskaper för hälsan och bör konsumeras med måtta? Eller är vego-chark ett bättre alternativ?

Eva

Dietisten svarar Det korta svaret skulle kunna vara att det inte är den vegetariska salamin som får forskare att jubla över vegetarisk mat, utan istället baljväxterna, frukterna, bär­en, grönsakerna och den stora mängden fullkornsprodukter.  Men ponera att vi står där med den vegetariska korven i ena handen och den köttiga korven i den andra. Vad ska vi välja rent hälsomässigt? 

Vi vet faktiskt inte säkert vad som är boven i dramat vad gäller chark. Salt, fett, järnet som finns i kött, nitrit, nitrosaminer och själva konserveringen är olika faktorer som misstänks påverka. Med tanke på att nitrit sällan tillsätts i vegetariska ”charkprodukter”, att mängden mättat fett är lägre och att köttjärnet uppenbarligen inte finns i vegokorven så kanske dessa produkter kan vara aningens mindre dåliga. Samtidigt består dessa produkter ofta av isolerade proteinkällor som inte ger samma mängd vitaminer, mineraler och fibrer som om du hällt i dig en burk med konserverade kikärter.  Vi har helt enkelt inget säkert svar mer än att välja det ibland, men hellre äta andra vegetariska rätter som med största sannolikhet är bättre än den färdiga sojakorven färgad med järnoxid.

Klicka här för att ställa en egen fråga till dietisten!

Scroll to Top