Fråga dietisten: “Hur får man kalcium utan mjölk?”

Icakurirens dietist svarar på dina frågor om kost och näring.

Fråga: Jag har en son på 10 år som inte tycker om mjölkprodukter, och jag undrar om jag bör ge honom något tillskott, om han riskerar att få brist på någonting. Har förstått att kalcium är viktigt för skelettet. Han mår bra och tillväxten är normal. Han går med på att dricka lite mjölk ibland om han får något väldigt sött chokladpulver i men det känns inte som en bra långsiktig lösning att ge honom socker för att han ska få i sig mjölk. 

Han kan äta några pannkakor ibland men ingen yoghurt, fil, ost eller liknande i vardagsmaten. Han gillar inte såser med mjölkprodukter. Bör jag köpa något tillskott på apoteket?

“Orolig mamma”

Dietisten svarar: Ah, en liten mjölkstrejkare. Ja, det stämmer att mjölk är rikt på kalcium. Relevansen av tillskott beror ju mycket på hur ivrig sonen är på att äta av andra kalciumrika produkter som fullkornsprodukter, grönsaker och nötter. 

Behovet för barn över 10 år är nämligen stort, lika stort som för en gravid kvinna, 900 mg/dag. Med några deciliter mejeriprodukter och annan mat täcks behovet lätt, men utan mjölken behövs verkligen stora mängder kål- och bladgröna grönsaker, nötter och fullkornsprodukter varje dag. 

Utan dessa behövs förmodligen ett tillskott, gärna tillsammans med D-vitamin. Samtidigt får idag många barn och ungdomar en fjärdedel av kalorierna från sötsaker, sötade drycker och snacks. 

Att i första hand byta dessa produkter till näringsrika livsmedel gör förmodligen större skillnad än några tabletter hit och dit som dessutom kanske ofta glöms bort. 

Är det bra att baka på dadlar till diabetiker?

Fråga: Om jag ska baka till min familj, som har typ 2-diabetes och är medicinerad med tabletter, är dadlar ett bättre alternativ än sötningsmedel man kan köpa på burk?

Dietisten svarar: Jag får ofta liknande frågor från patienter. Vad gäller sötning så håller jag med om att det ska vara så lite sött som möjligt för personer med diabetes typ 2. Måste sötman finnas med är sötningsmedel* ett alternativ som ger mindre mängd kolhydrater jämfört med socker. Torkad frukt som dadlar kan minska kolhydrat­innehållet; 1 dl hackade dadlar (ca 9 st) ger ca 50 procent mind­re mängd kolhydrater jämfört med 1 dl socker. Sötningsmedel minskar ofta kolhydratmängden med mer än 90 procent. Men vid bakning är oftast mjölet den största källan till kolhydrater. Vitt vetemjöl bryts ner till socker, glukos, i tarmen och  påverkar blodsockret snabbt. Ett alternativ är att baka med nötmjöl som ger mer fett men mindre mängd kolhydrater. 

Generellt så behöver personer med diabetes typ 2 skippa fikat lite oftare. Träffade en gång en känd politiker som sa:
“Om jag inte väljer något sött, hälften av de gånger jag egentligen skulle vilja äta något sött, och de gånger jag väljer något sött så äter jag bara hälften så mycket, så minskar jag bidraget till sockerråttan betydligt.” Kanske kan vara något att prova. 

*Exempel på sötningsmedel är steviolglykosider och sötningsmedel som hermesetas.

Klicka här för att ställa en egen fråga till dietisten!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top