Snart börjar Melodifestivalen 2019 – vilken Mellotyp är du?

Älskad, hatad och ständigt föremål för diskussion – alla har ett förhållande till den legendariska musiktävlingen. Nostalgikern, statistikern eller mellomaniac – vilken Mellotyp är du?

Skeptikern

Blir matt varje år när det ska tjatas i varje tidning om Mello. Tävlingarna verkar pågå i en evighet, land och rike runt. Man kan väl ändå inte tävla i musik? Och låter inte alla låtar precis likadant? Om jag mot förmodan ändå tvingas ner framför tv:n kan jag inte låta bli att kommentera att jag aldrig annars kollar på Mellon och att jag betraktar tävlingen som både banal och själsdödande. 

Den svalt intresserade

Jag tittar för att det samlar familjen. Mellon är ett ämne som jag kan diskutera med mina barnbarn, men egentligen är jag mer intresserad av godisskålen och chipsen än av de enformiga låtarna med ­artister som knappt ser ut att ha lämnat högstadiet. 

Snart börjar Melodifestivalen 2019 – vilken Mellotyp är du?
Foto: Getty Images

Nostalgikern

Visst, det är ändå Mello, men egentligen gillar jag bättre hur det var förr, när Lasse Berg­hagen sjöng Jennie, Jennie, och alla låtar var på svenska. Och framför allt: då det fanns en ordentlig jury, sedan kom ju folkets röst och förstörde och började rösta fram pajaser. 

Medelmello 

Jag satsar på lagom mycket Mellomys. Jag samlar familjen i soffan och ser till att det finns scheman där man fyller i sina röster vartefter bidragen framförs. Och jag dukar förstås fram både Mellomiddag, Mellosnacks och Mellogodis. Men jag skulle inte tacka nej till en 50-årsbjudning för en delfinal. 

Mycket Mello

Jag satsar stenhårt och missar inte en enda sändning. Att min bästis har mage att bjuda in till middag när det är Andra chansen betraktar jag som en förolämpning. Jag klär mig i boa, bär glitterstrumpor och dukar festligt. Min viktigaste regel: att det är knäpptyst under låtarna. Jag vill höra, jag vill se. Den som inte är intresserad får lov att lämna ­rummet. 

Gourmeten

Förberedelser är A och O. Och då tänker jag på mat – inte glitter och protokoll. Det råder förstås strängt förbud mot prassliga chipspåsar. Den som klunkar läsk eller tuggar så att det knastrar stryper jag med fjäderboan. En slabbig tacobuffé platsar så klart inte på mitt Mellomatbord. Nä, jag satsar på behagliga munsbitar och vackert smyckade snittar. Den självklara Mellodrycken stavas förstås bubbel. 

Snart börjar Melodifestivalen 2019 – vilken Mellotyp är du?
Foto: Getty Images

Statistikern

Allt ska betygsättas. Jag har förberett med formulär, alla som tittar måste sätta betyg på texter, kläder och ­programledare. Och på låt­arna förstås. Även om de är underordnade. Jag lever för musik, men ännu mer för tabeller och diagram. Som den statistiknörd jag är gillar jag ordning och reda och har i förväg tagit fram den perfekta play-listan med gamla, bra schlagerlåtar som folk oftast har glömt bort. Min perfekta förfest är schlagerkaraoke, men jag ser det mest som ett tillfälle att föreläsa om Melodi­festivalens historia. 

Mellomaniac

Det här är min bästa tid på året, faktum är att jag betraktar hela våren som en enda lång Mellofest. Jag bokar tidigt biljett till finalen – och förstås också till genrepet. Del­finalerna njuter jag av hemma i vardagsrummet – som jag förvandlar till första parkett på Friends Arena. Snittar och bubbel är en hygienfaktor, och jag bjuder in glammiga gäster – men bara de som förstår innebörden av en klädkod. Själv är jag förstås uppklädd till tårna. Paljetter, fjäderboa, stilettklackar och glittriga kostymer – det är min melodi. Man ska leva varje dag som om den vore en schlager.

Det här är Melodifestivalen 2019

Årets Melloturné startar i Göteborg den 2 februari och finalen hålls i Stockholm den 9 mars. Då ska Sveriges representant till Eurovision Song Contest i Tel Aviv i Israel utses. Under de sex veckor som Mello pågår ska 28 bidrag skäras ner till ett. Programledare är Sarah Dawn Finer, Marika Carlsson, Kodjo Akolor och Eric Saade. 

Snart börjar Melodifestivalen 2019 – vilken Mellotyp är du?
Sarah Dawn Finer. Foto: Janne Danielsson/SVT
Snart börjar Melodifestivalen 2019 – vilken Mellotyp är du?
Marika Carlsson. Foto: Janne Danielsson/SVT
Snart börjar Melodifestivalen 2019 – vilken Mellotyp är du?
Eric Saade. Foto: Janne Danielsson/SVT
Snart börjar Melodifestivalen 2019 – vilken Mellotyp är du?
Kodjo Akolor. Foto: Janne Danielsson/SVT

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top