Teknikskolan: Så blir du smartare på Facebook

Facebook är oslagbart för att hålla kontakt med släkt och vänner, men innebär också risker. Här ger experten sina bästa tips för att använda det sociala nätverket på ett bättre sätt.

1. Vad är Facebook?

Facebook är ett jättelikt, internationellt, socialt nätverk, en möjlighet att hålla kontakt med människor via datorn, surfplattan eller mobilen.

2. Hur kom Facebook till?

Det var den amerikanske studenten Mark Zuckerberg som 2004 tillsammans med några collegekompisar skapade en webbplats för studenter på Harvard, ett sätt att kommunicera med varandra och kunna lägga ut bilder och inbjudningar. Så småningom fick allt fler universitet möjlighet att ansluta sig till nätverket, och därefter spred det sig till allmänheten. Till Sverige kom Facebook 2006.

3. Varför ska man vara med?

Facebook är ett socialt nätverk som gör det möjligt för dig att leta rätt på gamla bekanta, men också ett sätt 

att lära känna nya vänner med liknande intressen som du själv. Det går också att gå med i olika grupper för alla möjliga intresseområden, eller bara för att hitta någon att fika med.

Och alla kan starta en grupp. Ska man till exempel åka på en gemensam resa kan man skapa en Facebookgrupp där all information samlas.

För vissa är Facebook en bra möjlighet att följa till exempel ett barnbarns jordenruntresa, eller ett sätt att ladda upp inför jubileum i studentklassen.

– Tack vare Facebook behöver inte steget att ta kontakt med människor kännas stort, det är så pass lätt och odramatiskt, säger Nils Pettersson, som håller en kurs i Facebook­användande för seniorer på Studiefrämjandet.

4. Finns det något man ska tänka på?

Ja. En generell regel när man vistas på sociala medier är att det som läggs ut på internet, det blir kvar på nätet i all framtid. Det går alltså inte att “sudda bort” helt. Därför är det bra att tänka efter ordentligt innan man gör ett inlägg.

– Man bör börja med att fundera på hur offentlig man vill vara. Tänk på att det du lägger ut kan komma i orätta händer, säger Nils Pettersson. 

Tänk också på att aldrig lägga ut information om när du är bortrest! Många lägger ut härliga semesterbilder, vilket är roligt för vännerna att ta del av. 

– Tyvärr finns det ligor som fingranskar Facebook och på så sätt tar reda på vilka hem som står tomma i semester­tider, säger Nils. 

5. Hur bör man tänka när det gäller Facebookvänner?

Det är möjligt att kategorisera sina Facebookkontakter på olika sätt och det är något man bör utnyttja. Du kan alltså välja att kategorisera utifrån till exempel “vänner”, “bekanta”, “släkten”, “arbetskamrater” eller andra val som du gjort. 

– Den här kategoriseringen hjälper dig när du ska ändra status eller göra inlägg, eftersom du då kan välja om precis alla ska få se det du lägger ut, eller om det, till exempel, bara är för de närmaste, säger Nils. 

Om man får en vänförfrågan är det bra att alltid kolla upp personen ifråga genom att gå in på hans eller hennes profil innan man accepterar. Känner du personen ifråga? Har ni gemensamma bekanta? Om inte bör du fundera på om du ska klicka ja. 

Teknikskolan: Så blir du smartare på Facebook
Så här ser det ut när du delar ett inlägg.
Teknikskolan: Så blir du smartare på Facebook
Gilla ett inlägg genom att klicka på gilla-symbolen, som föreställer en tumme.

6. Hur ska jag tänka när jag gör ett inlägg, eller delar någon annans?

Samma sak här. Tänk på att Facebook fungerar som en jättelik anslagstavla, där alla kan se vad du gör. 

Visst, du kan välja i vilken grad dina inlägg ska synas, om det bara är arbetskamrater, familjen eller vänner som ska kunna se inlägget, men risken finns att någon sprider det.

– Tänk på hur du framstår när du gör inlägg eller går in i debatter, det finns alltid en risk för att du blir missuppfattad, säger Nils. 

Det gäller också de inlägg du trycker “gilla” på. Dina gilla-inlägg syns, även om ditt syfte med att trycka på “gilla”, symbolen med tummen, var att pigga upp personen som skrivit inlägget, kommer det att ses av alla. 

– Samma sak gäller när du delar ett inlägg genom att använda symbolen med pilen, eller när du väljer att kommentera genom att trycka på pratbubblan, förtydligar Nils. 

Det går fort på sociala medier, och det är lätt att göra förhastade saker. Att dela inlägg utan att ha koll på källan är dumt. Risken finns att man sprider osanningar och rykten. Sprid aldrig något utan att tänka efter en stund först. 

7. Vad gäller för att lägga ut bilder på andra?

– Lägger du ut bilder på and­ra personer, fråga alltid om lov först. Är det bilder på barn bör du vara lite extra försiktig, särskilt om de är små och inte kan tillfrågas, säger Nils. 

8. Om jag ångrar ett inlägg…

Ångrar du ett inlägg kan du snabbt ta bort det genom att trycka på symbolen med tre punkter. Men risken är stor att många redan sett inlägget och kanske till och med tagit en skärmdump (bild) av det. 

9. Kan man lita på det som skrivs på Facebook?

Det är alltid bra att tänka källkritiskt. På senare tid har det visat sig att alla inlägg inte är äkta. En del görs av så kall­ade robotkonton som sprider desinformation eller falska nyheter. Det undersöks om sådana inlägg kan ha påverkat utgången i det amerikanska valet. En del vänförfrågningar kommer inte heller från äkta konton. 

Så kommer du igång med Facebook

Har du väntat med att hoppa på Facebooktåget? Så här gör du för att starta ett konto.

Kan alla använda Facebook?

Ja. Facebook är enkelt att använda, och har du en dator med internetanslutning, eller en smartphone eller surfplatta, kan du vara med. Det enda du behöver är en mejladress och ett Facebookkonto. 

Hur skapar jag ett konto?

Gå in på www.facebook.com i din webbläsare. På första sidan kan du välja mellan att gå in på ditt Facebookkonto, eller skapa ett nytt. Klicka på det senare alternativet. 

Fyll i din e-postadress och ditt användarnamn, som antingen består av din e-postadress eller ditt telefonnummer. 

Nu är du medlem i Facebook.

När du fått din egen Face­booksida väljer du själv vad du vill lägga in för information om dig själv. Men vissa uppgifter är obligatoriska. 

Hur hittar jag mina vänner?

Skriv in namnet på din vän i det vita fältet högst upp och klicka på förstoringsglaset. Om du hittar din vän bland förslagen klickar du på Lägg till vän och inväntar hens godkännande.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top