Här är årets Majblomma – ser ut som en vitsippa

Precis som för 101 år sedan har årets Majblomma samma utseende som en vitsippa. Men egentligen var det ett visst fotbollslag som inspirerade till färgvalet.

Sedan 1907 säljs Majblomman till förmån för ekonomiskt utsatta barn och unga. I år är det 13-åriga Saga som har gett blomman sin vitsippeliknande design. Årets blomma har vita kronblad mot en grön botten och en ljusgrön pärla i mitten. Att hennes färgval passar extra bra just i år eftersom Majblomman var en vitsippa för 101 år sedan var inget Saga var medveten om. 

– Jag tänkte faktiskt på ett fotbollslag när jag valde färgerna, säger hon i en intervju med Majblomman.

Årets Majblommanaffisch är målad av 15-åriga Alice Almarales Mossberg från Göteborg. 

– Tanken med den är att visa att alla barn och unga är viktiga, oavsett varifrån de kommer. I dag finns många som ser ner på andra, fast de inte ens känner dem. Det gör mig arg och ledsen. Med mitt motiv vill jag visa motsatsen, en gemenskap som jag tror på, säger Alice till Majblomman.

Här är årets Majblomma – ser ut som en vitsippa
Alice Almarales Mossberg är Majblommans konstnär 2019.

Traditionen med att måla för Majblomman har hållit på sedan 1912, då Carl Larsson skapade affischen. Sedan dess har många kända konstnärer målat för Majblomman, och de senaste två åren har det varit barn som fått uppdraget. 

– 1918 års blomma var också en majblomma och det är svindlande att tänka på alla barn som fått stöd av Majblomman sedan dess, och på alla barn som sålt majblommor för att göra det möjligt. Alices tavla fångar verkligen det Majblomman står för, alla barns rätt till att vara med i gemenskapen, oavsett ekonomiska förutsättningar, säger Majblommans generalsekreterare Tove Lindahl Greve.

Årets Majblomma börjar säljas den 11 april.

Scroll to Top