Fråga veterinären: ”Kan jag få lugnande till min fyrverkerirädda hund?”

Icakurirens veterinär Lina Gruvstad hos First Vet svarar på dina frågor om husdjur.

Min hund är väldigt rädd för alla smällare och fyrverkerier runt nyår. Kan jag boka möte hos er på First  Vet för att få lugnande utskrivet?               

Lena

Veterinären svarar Vi kan inte skriva ut lugnande medel över videosamtal, eftersom dessa läkemedel kräver en fullständig fysisk undersökning där veterinären lyssnar på hjärta och lungor. 

Om du redan nu vet med dig att din hund är rädd för fyrverkerier så kan vi dock hjälpa dig på andra sätt, genom att ge råd kring olika förebyggande åtgärder och träning.

Du kan läsa på mer på vår hemsida under rubriken: Rädsla för fyrverkerier hos katt och hund

Har hunden redan hunnit utveckla fyrverkerirädsla rekommenderas behandling med
beteendeterapi, dvs träning för att försöka minska rädslan. Denna träning kan vara ganska svår och tidskrävande, och vi rekommenderar därför att man tar hjälp av en hundetolog/hundpsykolog för att få hjälp att lägga upp träningen. Exempelvis kan du boka in ett videomöte hos vår hundetolog Carro Alupo

Se helst till att söka hjälp i god tid innan nyår, för att din hund ska ha bästa chans att få hjälp.

Vilka regler gäller för att resa med katt till Spanien?

Hej! Jag ska flyga till Spanien med min katt från Arlanda i julhelgen. Hon har grundvaccin och rabiesvaccin och är även chipmärkt. Räcker detta för att komma igenom tullen på Arlanda och hem igen om ett halvår?

Charlotte

Veterinären svarar När det gäller frågor om in- och utresor med djur är det inte vi veterinärer som är experter, utan myndigheterna i respektive land. I och med att myndigheterna kan ändra regelverket och det därmed blir omöjligt att hålla ordning på vad som krävs för att resa till olika länder brukar vi tvingas vara försiktiga med att hjälpa till med råd kring myndighetskrav för gränspassage. Vad som gäller för in- och utresa till Sverige finns att läsa på Jordbruksverkets hemsida: Resor och transporter: Hundar, katter och illrar.

För resor till EU-länder krävs det att djuret är id-märkt, att det har pass och aktuella rabiesvaccinationer. I passet ska det finnas angett hur länge rabiesvaccineringen är giltig.

Beroende på hur man reser till och från landet kan man även behöva tänka på saker som att kontrollera regelverken i de länder man passerar och/eller flygbolagens regler för transporter. 

Ställ din fråga till Lina Gruvstad här

Annons
Scroll to Top