Juristen: ”Var en kritisk konsument och ställ frågor”

Få tjockare hår – eller bibehålla håret. Företagens löften varierar och som konsument är det svårt att veta vad som är sant.

Tabletter och kapslar, som man äter för håret, räknas som kosttillskott och omfattas av samma generella lagstiftning som gäller för livsmedel men det krävs inget godkännande från Livsmedelsverket för att sälja kosttillskott.

– Försäljningen av kosttillskott, i butik eller på webben, kontrolleras av kommunerna. Själva produkterna genomgår inte någon kontroll eller godkännande innan de får börja säljas i Sverige. Företagen måste ha dokumentation på den effekt de anger, säger Astrid Walles-Granberg, rådgivare på Livsmedelsverket.  

Miljöförvaltningen i Malmö uppger att de gör regelbundna kontroller hos företag som säljer kosttillskott.

– Vi gör olika stickprov på produkter som ska kontrolleras. Vi tittar inte på alla produkter som en livsmedelsverksamhet har till försäljning och för inget register över de produkter som kontrolleras vid dessa stickprovskontroller. På kosttillskott som säljs i butik kontrolleras informationen som finns på förpackningen, säger Mathias de Maré, avdelningschef för livsmedelskontroll i Malmö.

Marknadsföringen får inte vara vilseledande och utlova något som inte stämmer. 

– Företagen måste kunna styrka vad de påstår. Frågan är vilka intryck och associationer man får som konsument, säger Anna Lindström, jurist på Konsumentverket.

Hur ska man då som konsument kunna veta vad som är sant?

– Var kritisk. Gör en sökning på produkten och ställ frågor om vilket stöd som finns för de aktuella påståendena. Är påståendet långt­gående bör man alltid ställa sig frågan om produkten verkligen kan ge ett sådant slutresultat som utlovas.

Juristen: ”Var en kritisk konsument och ställ frågor”
Anna Lindström, jurist.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top