Därför tycker vi att dåliga vitsar är roliga

Hur våra olika hjärnhalvor samarbetar påverkar varför vi tycker att ordvitsar är roliga.

Värst vilka tajta byxor du har. Ja, de är inge vidare. Roligt skämt eller hur? Oavsett om du gillade den här ordvitsen eller inte så jobbade din hjärna på ett speciellt sätt när den bearbetade skämtet. Det handlar om att våra två hjärnhalvor förstår skämtet olika snabbt och att vi därför blir förbluffade och upplever att vi till slut förstår skämtet. Den vänstra hjärnhalvan där språkförståelsen sitter förstår skämtet först, medan den mer högra hjärnhalvan tar lite längre tid på sig. Den högra hjärnhalvan med sin känslomässighet förstår dock att verkligen att uppskatta skämtet, skriver nymag.com.

Psykologen Lori Buchanan från universitetet i Windsor som gjort de här stuiderna om dåliga vitsar har också kommit fram till att effekten blir ännu större om du läser en dålig vits. Hennes forskning visar nämligen att eftersom själva skämtet oftast hamnar visuellt till höger i texten så påverkar det effekten ytterligare. Vårt högra synfält är nämligen starkare kopplat till väster hjärnhalva. 

Att vi faktiskt tycker att skämtet är roligt utöver effekten i hjärnan, beror på det klassiska receptet på humor som bygger på att en förväntad upplevelse byts mot något motsägelsefullt. Som exempelvis: Ska vi dricka rött eller vitt vin?  Det återstårosé. Hepp!

 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top