• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Julklappstips: 5 spännande böcker från 2016

  Har du svårt att komma på vad du ska köpa? En bok är alltid en uppskattad julklapp. Det är dessutom en perfekt sak som går att använda direkt. När julfriden sänker sig är det bara att krypa upp i soffan under en filt och sväva iväg in i böckernas värld. Här är fem tips på böcker som släpptes under 2016 och som bjuder på såväl skratt som spänning.

  Julklappstips: 5 spännande böcker från 2016
  Se till att några av dina julklappar innehåller böcker, det är alltid en uppskattad present. Foto: iStock

  1. Störst av Allt

  Bok Störst av allt
  Författare Malin Persson Giolito
  Förlag Wahlström & Widstrand

  En sylvasst skriven deckare, eller snarare rättegångsthriller, som kretsar kring ett gäng gymnasister i välbärgade Djursholm. Ungdom-arna blir involverade i en brutal skolskjutning och bevisningen verkar solklar – ända tills de hamnar i domstolen. Vem bär egentligen skulden när barn dödar varandra?

   

   

  2. Flickorna

  Bok Flickorna
  Författare Emma Cline
  Förlag Natur & Kultur

  Klassamhälle, tillhörighet och kvinnoblivande står i fokus i denna roman som handlar om en välbärgad ung kvinna som ansluter sig till ett sektliknande kollektiv i Kalifornien på 60-talet. Flickorna innehåller en rysligt spännande story som är inspirerad av verkliga händelser och är en av årets mest omtalade debuter. Helt välförtjänt. 

   

   

  3. Min fantastiska väninna.

  Bok Min fantastiska väninna 
  Författare Elena Ferrante
  Förlag Norstedts 

  Att prata om bokåret 2016 utan att nämna Ferrante är som att snacka om julen utan att nämna tomten. Romansviten om vännerna Elena och Lila är en drabbande uppväxtskildring som utspelar sig i fattigt Neapel under efterkrigstiden. Världen är grym och för de båda flickornas del blir vänskapen ett livsviktigt ljus i mörkret. Redan läst de två första böckerna? Tredje delen av fyra släpps vid årsskiftet. 

   

   

  4. Jag var precis som du.

  Bok Jag var precis som du
  Författare Negra Efendi
  Förlag Natur & Kultur

  Efendi vann Stora Journalistpriset i kategorin Årets Berättare för denna självbiografiska bok, och ingen som har läst den lär vara förvånad. Du får följa en ung flicka som flyr från krigets Bosnien och kämpar för att känna sig hemma i sin nya tillvaro i småländska Husqvarna. En berättelse som berör ända in i hjärtats djupaste rum.

   

   

  Avd. för grubblerier.

  Bok Avd. för grubblerier
  Författare Jenny Offill 
  Förlag Natur & Kultur

  Vägglössen har slagit bo i lägenheten, maken vänstrar med en yngre kvinna och familjen genomgår ett långsamt sönderfall. Skildringen av hustruns trauma blandas med hennes funderingar som rör allt ifrån existentiella frågor till rymden och skvallertidningar. Hennes analyser är så skarpa och roliga att det känns som ett privilegium att få följa hennes tankegångar. En lättsam roman med djup.

  Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!