Julklappstips: 5 spännande böcker från 2016

Har du svårt att komma på vad du ska köpa? En bok är alltid en uppskattad julklapp. Det är dessutom en perfekt sak som går att använda direkt. När julfriden sänker sig är det bara att krypa upp i soffan under en filt och sväva iväg in i böckernas värld. Här är fem tips på böcker som släpptes under 2016 och som bjuder på såväl…

Julklappstips: 5 spännande böcker från 2016
1. Störst av Allt

Bok Störst av allt
Författare Malin Persson Giolito
Förlag Wahlström & Widstrand

En sylvasst skriven deckare, eller snarare rättegångsthriller, som kretsar kring ett gäng gymnasister i välbärgade Djursholm. Ungdom-arna blir involverade i en brutal skolskjutning och bevisningen verkar solklar – ända tills de hamnar i domstolen. Vem bär egentligen skulden när barn dödar varandra?

 

 

Julklappstips: 5 spännande böcker från 2016
2. Flickorna

Bok Flickorna
Författare Emma Cline
Förlag Natur & Kultur

Klassamhälle, tillhörighet och kvinnoblivande står i fokus i denna roman som handlar om en välbärgad ung kvinna som ansluter sig till ett sektliknande kollektiv i Kalifornien på 60-talet. Flickorna innehåller en rysligt spännande story som är inspirerad av verkliga händelser och är en av årets mest omtalade debuter. Helt välförtjänt. 

 

 

Julklappstips: 5 spännande böcker från 2016
3. Min fantastiska väninna.

Bok Min fantastiska väninna 
Författare Elena Ferrante
Förlag Norstedts 

Att prata om bokåret 2016 utan att nämna Ferrante är som att snacka om julen utan att nämna tomten. Romansviten om vännerna Elena och Lila är en drabbande uppväxtskildring som utspelar sig i fattigt Neapel under efterkrigstiden. Världen är grym och för de båda flickornas del blir vänskapen ett livsviktigt ljus i mörkret. Redan läst de två första böckerna? Tredje delen av fyra släpps vid årsskiftet. 

 

 

Julklappstips: 5 spännande böcker från 2016
4. Jag var precis som du.

Bok Jag var precis som du
Författare Negra Efendi
Förlag Natur & Kultur

Efendi vann Stora Journalistpriset i kategorin Årets Berättare för denna självbiografiska bok, och ingen som har läst den lär vara förvånad. Du får följa en ung flicka som flyr från krigets Bosnien och kämpar för att känna sig hemma i sin nya tillvaro i småländska Husqvarna. En berättelse som berör ända in i hjärtats djupaste rum.

 

 

Julklappstips: 5 spännande böcker från 2016
Avd. för grubblerier.

Bok Avd. för grubblerier
Författare Jenny Offill 
Förlag Natur & Kultur

Vägglössen har slagit bo i lägenheten, maken vänstrar med en yngre kvinna och familjen genomgår ett långsamt sönderfall. Skildringen av hustruns trauma blandas med hennes funderingar som rör allt ifrån existentiella frågor till rymden och skvallertidningar. Hennes analyser är så skarpa och roliga att det känns som ett privilegium att få följa hennes tankegångar. En lättsam roman med djup.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top