• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Pensionerna i Sverige är sämst i Norden

  Ny statistik visar att pensionärer i Sverige får betydligt mindre att leva för jämfört med pensionärer i resten av de nordiska länderna.

  Pensionerna i Sverige är sämst i Norden
  Svenska pensionärer har fått det sämre Foto: Istock

  Att bli pensionär i Sverige 2016 är att ta ett stort steg nedåt ekonomiskt. Det visar ny statistik som Eurostat ligger bakom. 

  − Siffrorna är helt förfärliga, säger Christina Rogestam, ordförande för pensionärsorganisationen SPF Seniorerna till Svenska Dagbladet. 

  Trenden jämfört med resten av Europa är också dalande och enligt EU så riskerar var femte pensionär i Sverige att få leva i fattigdom, skriver Svenska Dagbladet. 

  Statistiken baseras på uppskattningar av hur många pensionärer som har en inkomst på under 60 procent av medianinkomsten. Den gruppen har ökat från 10 till 18 procent mellan åren 2005 till 2015. Samma siffror för Norge och Danmark är 9 procent för 2015, skriver Svenska Dagbladet. 

  Läs också: Biografkedja tackar nej till äldres kontanter

  – Jag vet att det är dystert men jag trodde inte att det skulle fortsätta öka så här kraftigt. De pekar väldigt starkt på att vi måste göra något åt pensionssystemet nu och inte bara sikta på att förändra för dem som ska gå i pension om 20 år, säger Christina Rogestam till Svenska Dagbladet. 

  Statistiken visar också att det är kvinnor som ligger sämst till då 235 000 av den 355 000 personer stora gruppen är kvinnor.

  − Många jag pratar är uppgivna och bekymrade över sin ekonomi. Trasiga glasögon eller ett tandläkarbesök räcker för att krascha mångas ekonomi, Christina Rogestam till Svenska Dagbladet

   

  Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!