• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Här är maten som är mest beroendeframkallande

  Nya rön visar att övervikt och fetma inte behöver bero på ätstörningar, utan snarare att viss mat är så pass beroendeframkallande att det är svårt att sluta äta.

  Här är maten som är mest beroendeframkallande
  Beroendeframkallande på riktigt Foto: Getty

  På samma sätt som man kan bli alkoholist eller narkotikamissbrukare, så kan man också bli beroende av en viss sorts mat. De tankegångarna har blivit allt vanligare hos forskare som har börjat att flytta vikten från själva ätandet till vad vi äter. 

  Ashley Gearhardt är psykolog och verksam vid universitetet i Michigan. Hon menar att det finns mat som är preparerad för att bli så beroendeframkallande som möjligt och att det därför är lätt att fastna i ett missbruk. 

  – Det är sällan man hör någon säga att de efter en hård dag på jobbet bara längtar efter att få gå hem och slänga i sig broccoli och blomkål. Därför är det viktigt att inse att all mat inte är problematisk, utan att det är viss mat som människor främst har problem med, säger Ashley Gearhardt till Huffington Post.

  För att kunna jämföra olika sorters mat har Gearhardt skapat en skala som kallas Yale Food Addiction Scale och som bygger på svar från testdeltagare. De har ombetts att exempelvis svara hur många gånger de ätit något tills de kände sig fysiskt dåliga, eller att man känner sig trött och slö efter att ha ätit, skriver Huffington Post. 

  Gearhardts syn på saken är att vi under senare år skapat ett samhälle där maten är potentiellt giftig och farlig för oss. Den värsta maten påverkar våra hjärnor så pass mycket att det är svårt att sluta när man väl börjat. Något som liknar alkoholens effekter. 

  John Menzies är psykolog specialiserad på ätstörningar på universitetet i Edinburgh. Han håller inte med Gearhardt och menar att hon är fel ute när hon jämför viss mat med alkohol och cigaretter. En av invändningarna han har, är att han i sin forskning sett att normalviktiga kan vara beroende av en viss sorts mat och att överviktiga kan ha en normalt förhållande till mat. Enligt Meinz är det avgörande problemet att man äter för mycket, skriver Huffington Post.

  Menzies främsta invändning mot Gearhardts forskning är att han tycker att hon blandar ihop exempelvis alkoholens kemiska och faktiskt fysiska påverkan på hjärnan, med matens belöningsmekanismer. Enligt honom går de två inte att jämföra. Han menar också att orsakerna till fetma är så många och olika, skriver Huffington Post

  Gearhardts svar på kritiken från Menzies handlar om att det vi sett under senare år inte går att jämföra med något annat. Hon menar att det skett en explosionsartad ökning av fetma och övervikt och att det har att göra med livsmedel som innehåller allt mer fett, socker, salt och att de i många fall är designade för att erbjuda så mycket belöning som möjligt. 

   

  När Gearhardt listat olika livsmedel efter sin 7 gradiga skala av hur beroendeframkallande de är så har hon kommit fram till de här. 

   

  Mest beroendeframkallande

  1. Pizza 4,1 

  2. Choklad 3,73

  3. Chips 3,73

  4. Kakor 3,71

  5. Glass 3,68 

   

  Minst beroendeframkallande

  1. Gurka 1,53

  2. Morot 1,60

  3. Bönor 1,63

  Äpple 1,66

  Brunt ris 1,74  

  Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!