• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så blev matbutikens felköp till hjälpprojekt åt fattiga

  Johanna Sjöholm är den butiksanställda som fick nog av att så mycket varor kastas i hennes butik. Istället tog hon initiativ till att ge maten till människor som lever i fattigdom.

  Så blev matbutikens felköp till hjälpprojekt åt fattiga
  På Ica Supermarket i Hagsätra ledsnade man på att slänga varor som var bra även om bäst före-datum var passerat. Det resulterade i att man stöttar ett hjälpprojekt för fattiga. Bild: iStock

  När färskvaruchefen Johanna Sjöholm på en Ica-butik i Hagsätra utanför Stockholm gjorde en felbeställning med alldeles för mycket laktosfri mjölk, stod hon en dag inför beslutet att antingen ge bort mjölken eller att slänga den. Hon kände att det senare inte var ett alternativ, gick istället ut på butikens Facebook-sida och erbjöd folk att komma och hämta mjölken gratis. Hon ställde samtidigt frågan om det fanns någon organisation som kunde hjälpa till att skänka mjölken till behövande, berättar Expressen i en artikel.

  Reaktionerna lät inte vänta på sig. Bland annat hörde organisationen Food2change av sig. De arbetar för att minska matsvinnet i våra matvarubutiker och samtidigt underlätta för de som har det sämst ekonomiskt i samhället. Ingen av de 150 litrarna laktosfri mjölk gick till spillo den gången och nu har butiken i Hagsätra inlett ett samarbete som gynnar alla.

  – Det gör ont i magen att slänga mat som är bra. Det tar tid också. Vi kan inte bara slänga en liter mjölk som har gått ut, vi måste stå och hälla ut varje liter. Nu slipper vi det, säger Johanna Sjöholm till Expressen.

  Den som tjänar som mest 13 000 kronor i månaden före skatt kan bli medlem hos Food2change. Det kostar 400 kronor per år och då får man hämta ut en matkasse värd 200 kronor en gång i veckan.

  Det kanske är lätt att tro att det inte är så många som är i behov av en sån här tjänst. Men siffror från 2014 från Statisktiska centralbyrån, SCB, visade att 13,4 procent av svenskarna då levde under EU:s fattigdomsgräns, vilket i Sverige innebar en inkomst på strax under 11 000 kronor i månaden före skatt.

  Food2change, initiativet som startade i Västerås, har idag 500 medlemmar, varav ett 50-tal i Stockholm. Men Johanna Sjöholm tror att det kommer bli många fler.

  – Det är många fattigpensionärer, gode män till asylsökande och arbetslösa som ringer. Man hör så många historier. De tror inte att det är sant när de förstår att de inte behöver betala, säger hon.

  Vill du veta mer om Food2change, klicka här för att komma till deras sajt

  Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!