• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Därför kan ett stressigt jobb vara bra för hälsan

  Har du ett stressigt jobb? Lugn, det behöver inte vara negativt, visar en ny undersökning.

  Därför kan ett stressigt jobb vara bra för hälsan
  Sressad på jobbet? Lugn, det kan till och med vara bra för dig, i alla fall om du har stort inflytande över din arbetssituation. Foto: Getty Images

  Tväremot vad man kanske kan tro, så kan ett stressigt jobb vara bra för din hälsa. I alla fall om du inom ramen för ditt jobb har stor möjlighet att påverka din arbetssituation.

  I en studie följde man upp tusentals personer från 60 år och uppåt under sju år. Det visade det sig att de som haft stressiga jobb med stor frihet att styra sin egen arbetssituation löpte 34 procent lägre risk att dö under den undersökta sjuårsperioden än de som haft mindre stressiga jobb.

  Men samtidigt visade studien också att de som haft stressiga jobb med liten möjlighet att påverka sin arbetssituation var de som löpte allra störst risk att drabbas av ohälsa och dö i förtid.

  Erik Gonzalez-Mulé, som arbetar med organisationspsykologi vid University of Iowa, är huvudförfattare till undersökningen och kommenterar undersökningen så här i The Telegraph:
  – Det vi kommit fram till pekar på att stressiga jobb har en klar negativ påverkan på den anställdes hälsa när den paras ihop med lite frihet i beslutsfattandet (kring sin arbetssituation Reds. Anm.). Däremot kan stressiga jobb faktiskt påverka den anställdes hälsa positivt om det kopplas ihop med frihet i sitt besultsfattande.

  Han menar också att när brist på frihet bygger på stressen, leder det ofta till att personen äter och röker mer, vilket i förlängningen inverkar negativt på hälsan.

  I ett uttalande som kanske i första hand riktar sig till arbetsgivare, säger Erik Gonzalez-Mulé att studien visar på nyttan för företag att omstrukturera stressiga yrkesroller. Till exempel kan det vara bra att de anställda får större frihet att sätta sina egna mål och bestämma sina egna scheman. 

  – När du har befälet över den typen av beslut så blir den stressen istället till något du njuter av.

  Trivs du med ditt stressiga jobb?
  Ja
  2
  1
  Nej
  Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!