• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • TV: Här är sex favoriter från SVT:s 60-åriga historia

  SVT firar 60 år nu i höst och det är inte lite tv som hunnit produceras under de åren. Här har vi tagit fram sex tv-ögonblick som blivit stora folkfavoriter.

  TV: Här är sex favoriter från SVT:s 60-åriga historia
  Se en dokumentär om Cornelis på SVT Foto: Getty

  Alla tittade på Hylands hörna och när skådespelaren Per Oscarsson under julhelgen 1966 klädde av sig i direktsändning blev det tittarstorm. Strippandet blev dock inte värre än att han behöll kalsongerna på. Inslaget hade börjat med att Oscarsson kom ridande in på en häst utklädd till Don Quijote. Klassisk tv helt enkelt. 

  För oss som var barn på 80-talet så var det här med fred en grej som vuxna ofta pratade om. Vi barn förstod kanske inte alltid det här med känvapenhot och kalla krig, utan tänkte kanske på mer värdsliga ting som leksaker och husdjur. I den här sketchen från Nöjesmassakern försöker Sven Melander enträget få lilla Anna att svara att det är fred hon önskar sig mest av allt i hela världen. Det går så där, men slutet är ju underbart. Riktigt bra humor. 

  Fem myror är fler än fyra elefanter är nog det mest älskade barnprogram som spelats in av SVT. Magnus, Brasse och Eva skapade magi med lagom pedagogiska sketcher som även gick hem hos vuxna. I det här klippet tar de användning av ett paket ägg för att ta reda på hur många gäster Eva har på sin fest. Det är en fröjd att följa Brasses slutledningsförmåga. 

  Lars Molins finstämda serier för SVT är en kulturskatt värda att frossa i. "Tre kärlekar", "Badjävlar" och "Den tatuerade änkan" hör till de mest välkända. Klippet ovan kommer från "Tre kärlekar" där Samuel Fröler och Jessica Zandén gör sina livs roller som paret Gösta och Lilian. Serien utspelar sig under andra världskriget och Samuel Fröler spelar en bondeson som drömmer om en karriär som flygofficer. Mitt i allt det träffar han den stora kärleken i den komplicerade Lilian.

  Här kan du se Lars Molins serier gratis. 

  Melodifestivalen 1986 var en väldigt speciellt årgång. I stället för liveuppträdanden så visades videos på skönt MTV-vis. Dessutom var det här ett stjänspäckat år där balnd annat Style ställde upp med sin stora hit "Dover Calais", Anna Book med "ABC", Lena Philipsson med "Kärleken är evig" och Nanne Grönwall och hennes band Sound of Music med "Eldorado". Vann gjorde dock Lasse Holm och Monica Törnell med "E' de' det här du kallar kärlek". Se hela tävlingen här och njut av ett 80-tal i full blom. 

  Cornelis Vreeswijk uppträdde många gånger framför SVT:s kameror. Det får vi vara glada för så att hans unika karriär blev väl dokumenterad. Här är han gäst hos Berndt Egerbladh 1977 och spelar Bellmans Fredmans Epistel nr 81, mer känd som "Märk hur vår skugga". Här kan ni se mer Cornelis

  Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!