• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Allt fler elever vägrar att duscha efter idrotten

  Att duscha efter idrotten har blivit något som allt fler elever undviker. En undersökning som Sveriges Radio har gjort visar att det handlar om riktigt höga siffror.

  Allt fler elever vägrar att duscha efter idrotten
  Många elever undviker att duscha efter idrotten. Foto: Getty

  Anledningarna till att skolelever är tveksamma till att duscha efter skolidrotten är många. Rädsla för att bli filmad naken, mobbning och obehag att visa sig naken hör till de främsta. Andra orsaker är ont om tid och att duscharna är äckliga. 

  Sveriges Radios reporternätverk som gjort undersökningen har frågat 3200 elever runt om i landet och siffror de fått fram visar att 60 procent av dessa är tveksamma till att duscha efter idrotten. I en klass på 25 elever innebär det att 15 av dem sällan duschar i skolan. 

  11 procent av eleverna förklarar sitt beteende med att de är rädda för att bli retade eller kränkta. Ungefär lika många anger att de är oroliga för att bli filmade eller fotade nakna. 31 procent anger att de struntar i duschen för att de inte vill visa sig nakna, skriver Sveriges Radio

  – Jag tycker att det är jätteproblematisk att skolan har platser i sin miljö där elever inte känner sig trygga och att barn lämnas att lösa det själva genom att helt enkelt inte duscha alls, säger Katarina Nylund, kurator på BRIS, till Sveriges Radio.

   

  Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!