• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vad betyder egentligen ordet mansplaining?

  Mansplaining är ett ord som börjat dyka upp allt oftare i debatter och artiklar. Men vad betyder det egentligen och vad säger forskarna?

  Vad betyder egentligen ordet mansplaining?
  Foto: Getty

  Mansplaining, ett ord ihopsatt av de engelska orden man och explaining (förklara), har de senaste åren dykt upp allt oftare i debatter och media. Ordet påstås förklara ett fenomen som många kvinnor alltid har upplevt funnits där, men som varit krångligt att beskriva och påtala. Mansplaining beskriver när en man självsäkert berättar eller förklarar för en kvinna hur något ligger till, gärna med en lite nedlåtande ton och gärna opåkallat. Beteendet påstås bero på att mannen i egenskap av man är säker på att han vet bäst i frågan. Begreppet har kommit att användas för att konfrontera dessa män. 

  Första gången ordet dök upp var i boken "Men explain things to me" från 2014 av den amerikanska författaren Rebecca Solnit. En bok bestående av essäer som beskriver hur kvinnor tystas i samtal med män.

  Mansplaining är inte ett helt okomplicerat begrepp utan har också kritiserats för att överanvändas som en härskarteknik mot män i diskussioner och debatter. Men faktum är att det finns forskning publicerad av American Psychological Association som visar att män i den mer jämställda västvärlden verkligen utvecklar sitt självförtroende på ett helt annat sätt, jämfört med kvinnor. Detta fenomen är inte lika tydligt i fattigare, mindre jämställda länder.

  Forskarna såg också att självsäkerheten hos män steg med åldern. Detta gällde även för fattigare länder, men inte alls i samma utsträckning, vilket tyder på att kulturen i västvärlden kan ses som en viktig förklaring, skriver Science Daily

   

   

  Upplever du att mainsplaining är ett verkligt fenomen?
  Ja
  110
  28
  Nej
  Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!