Så räddar du din skadade mobiltelefon

Det är ett ögonblicks verk. Du tappar mobilen i asfalten eller vattnet och en stor del av ditt "liv" är borta. Så här fixar du de vanligaste felen.

Några sekunders ouppmärksamhet – och plötsligt kan alla kontakter, bilder och appar vara borta. Försvunna med mobilen i bassängen, toaletten eller sjön.

Vattenskadade mobiler är ett av de vanligaste mobilärendena hos försäkrings-bolagen.

 – Att tappa mobilen i toalettstolen är vanligast, men det finns alla sorters historier, om tvättmaskiner, diskmaskiner och att man glömt dem i badbyxorna, säger Håkan Franzén, hemmet försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Har mobilen hamnat i kranvatten är chansen till räddning större än om den hamnat i saltvatten. Men oavsett vattenkvalitet är regel nummer ett: Sätt inte på mobilen.

 – Många försöker direkt starta telefonen för att se om den går igång. Det bör man i regel undvika, då telefonen lätt skadas om det finns vatten kvar och ström skickas genom kretsarna, säger Christoffer Orre, som driver enkelteknik.se, en sajt som ger svar på vardagliga teknikbekymmer.

Ta istället ut simkort och batteri och torka ur mobilen. 

Det råder delade meningar om metoden att lägga tele-fonen i en tillsluten plastpåse med okokt ris, men de experter Icakurien har talat med rekommenderar det. Men det gäller att riskornen inte fastnar i exempelvis laddningskontakten. 

Garantin gäller inte

Att blåsa telefonen torr med kall luft från en fön är en annan variant. På en Iphone kan du inte ta loss batteriet. Det är inbyggt i telefonen och måste tas ut genom att skruva isär den. I de flesta fall är det klokast att låta bli, och låta en kunnig tekniker göra jobbet.

– Det är lätt att skada kopplingar i telefonen och att baksidan på telefonen spricker. säger Kenny Johansson, chefstekniker för mobilservicen på Ifon-butiken i Göteborg. 

Han påpekar även att vatten- och tappskador på mobil-er inte täcks av tillverkarens garanti – och inte heller om du på egen hand tar isär telefonen. 

Hur kan du då undvika att din mobil blir fuktskadad om olyckan är framme? Ett alternativ är att köpa en vattentålig mobil. Nya Samsung Galaxy S7 marknadsförs som vattentålig och i ett test av försäkringsbolaget Squaretrade i mars i år klarade S7:an 30 minuters-testet i vatten, vilket inte Iphone 6S gjorde. Det finns även så kallade robusta telefoner som både klarar tapp och ofrivilliga dopp. I ett test i Privata Affärer i juni i samarbete med tidningen Ljud & Bild fick LG V10 och Runbo F1 de högsta betygen.

 

Den vanligaste skadan

Tappskador där mobilskärm-en har spruckit är dock den vanligaste skadan på serviceverkstäderna. Iphone 6, som har större skärm än sina föregångare, är extra ömtålig. 

– Om du får stora sprickor är risken att damm och fukt tar sig in i telefonen och leder till större och dyrare skador. Då sparar du pengar på att reparera skärmen. Ett extra glas att ha över skärmen är ett bra sätt att skydda mobilglaset från sprickor, säger Kenny Johansson.

Om du har en stor familj kan skärmreparationer för en tusenlapp per gång bli en tung utgift. Det finns tillbehörs-butiker på nätet som säljer skärmglas, framförallt till Iphone, för den händige hemmareparatören. Enligt Ifon-butiken behöver du dock tre verktyg för att reparera skärmglaset på en Iphone själv, och det är ännu svårare med Samsung eller Sony Experia-modeller. 

Christoffer Orre manar till eftertänksamhet innan den självutnämnde hemmafixaren går loss på telefonen.

– Känner man sig osäker är det absolut bättre att låta en reparatör undersöka och rengöra den. Att låta en serviceverkstad titta på telefonen är bra även om du själv känner att du kan öppna den. Oftast har reparatörerna bra verktyg för att rengöra telefonen och därmed minimera skadorna.

 

Dags att köpa ny?

Men att laga en mobil kostar från några hundralappar till tusentals kronor. När är det dags att skrota och köpa en ny? Det beror på. Tycker du att din gamla Iphone 4 fungerar bra bortsett från en stor spricka i skärmen, då är det kanske värt att reparera skärmen för 400 kronor istället för att investera i en nyare modell. Men andra reparationer kostar mer. Sköter du din telefon väl bör den kunna hålla i fem år. Fast batteriet kan behöva bytas. Enligt Kenny Johansson håller ett batteri till en smarttelefon cirka två år.

− När jag ger ett reparationsförslag för en äldre modell brukar jag tipsa om att kolla på en prisjämförelsesajt vad en ny telefon skulle kosta. Då är det lättare att avgöra om det är smartare att köpa en ny än att reparera, säger han.

Av: Katarina Myrberg

 Vanliga missöden – gör så här

 Mobilen är “död”

1 Tvångsomstarta genom att göra mobilen strömlös. Ta ut batteriet.

2 Iphone: Tryck in powerknapp och låsknapp samtidigt. Håll inne 15–20 sekunder.

 

Skärmen är kraschad

1 Om det är en liten spricka, låt vara. Om det är en större spricka, laga så att inte fukt och damm skadar mobilen värre.

2 Lämna till en serviceverkstad.

3 Är du van att reparera hemelektronik – köp skärmglas och reparera själv.

 

Vattenskadad mobil

1 Testa inte om mobilen fungerar.

2 Stäng av. Ta ut simkort och batteri (ej Iphone)

3 Torka med okokt ris eller kall luft från fön.

4 Uppsök serviceverkstad

 

Mobilen laddar ur jättesnabbt

1 Kolla om du har program öppna som drar ström.

2 Köp nytt batteri. Ett batteri till en smarttelefon håller cirka 2 år.

3 Om mobilen är väldigt gammal, överväg att köpa ny.

 

Välj rätt verkstad

Vilket väljer man – en certifierad återförsäljare eller en fristående serviceverkstad? 

Så här säger Christoffer Orre på enkelteknik.se:

 – Är telefonen skadad av vatten eller tapp gäller i regel inte garantin, så av den anledningen behöver du inte vända dig till butiken/kedjan där du köpte mobilen. Många återförsäljare erbjuder mot avgift att laga telefoner som köpts hos dem. Men den kostnaden bör du jämföra med att reparera hos en fristående reparationsbutik. Det sistnämnda är ofta billigare. Du ska också kolla vilka nya garantier som företaget lämnar efter reparationen.

Drulleförsäkring kan täcka slarv

Klantar du dig så att mobilen går sönder kan du få en ny eller få den gamla reparerad genom hemförsäkringen om du har en “drulle-
försäkring”. 

Men det finns flera hållhakar. Självrisken är normalt 1500 kronor (men 500 på vissa bolag om du har en tilläggsförsäkring för hemelektronik). Dessutom förlorar mobiltelefoner i värde extremt fort. Efter sex månader har värdet sjunkit till 70 procent, efter tre år är den i princip värdelös. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top