• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Läsning: Han skrev boken om Sveriges största svindlare

  Fuskare, lurendrejare och förvillare. I sin nya bok avslöjar Icakurirens Fredrik Kullberg historierna bakom svenska svindlerier genom tiderna.
  Se också inslaget från nyhetsmorgon i TV 4, där Fredrik berättar mer om de svindlande historierna.

  Läsning: Han skrev boken om Sveriges största svindlare
  Röstningen i Melodifestivalen 2014 manipulerades av en man som byggt en röstningsrobot.

  Hej Fredrik, du har skrivit en bok om svenska svindlare, fuskare och förvillare genom tiderna, varför?

  – Jag tycker att ämnet är spännande, på flera olika plan. Det är färgstarkt och inbegriper intressanta människoöden. Det finns så enormt varierande orsaker till att människor fuskat, ljugit och fört varandra bakom ljuset. Så många stora och små kata-strofer som uppstått som följd.

  – Ibland har det handlat om systematisk, illasinnad kriminalitet som utgått från girighet och maktlystnad. Samtidigt finns exempel på hur i allt väsentligt oförvitliga medborgare byggt upp enorma missförstånd i de renaste avsikter eller god tro. Ibland har det inte gått att hitta några förklaringar alls, egentligen, till varför folk ljugit och fuskat som de gjort. I Växjötrakten fanns på 1980-talet en populär och mycket begåvad predikant, John Tejpar. Varför måste han ljuga om att klockan han bar runt handleden var en gåva från Frank Sinatra och flygeln hemma i villan en present från Ingvar Oldsberg? Inte ens hans egen familj förstod sig på honom.

  Så det handlar inte bara om kända fall?

  – Många av historierna var okända för mig när jag började jobba med boken, eller så hade jag helt eller delvis glömt bort dem. Jag har gått på magkänsla, plockat med sådant som känts intressant. Man kan tycka att Sverige är rätt händelsefattigt, men börjar man borra i ämnet är det nästan ingen hejd på märkligheterna.
  En lysande revycharmör som tonsätter Nils Ferlins omtyckta dikter men systematiskt smiter från sina överdådiga restaurangnotor, en björkvedskur mot cancer, solochvåraren som går i smoking till vardags och förlovar sig 82 gånger… Det har funnits massor att rota i.

  Till sist, hur ofta hemfaller du själv till förvillelser och fusk?

  – Jag tror inte samhället skulle fungera om man i alla lägen vore helt ärlig. Som alla andra skyler jag ibland över jobbiga realiteter med vita lögner, för att folk inte ska bli sårade eller förbannade. Sanningen kan vara så bister. Fuskar gör jag kanske vid ombyggnationer i hemmet, för att det ska gå ihop och inte ta för lång tid. Såvitt jag vet har jag dock aldrig trasslat till det så intressant eller spektakulärt att jag skulle kunna platsa i min egen bok. Tyvärr, får man väl delvis lov att säga. 

   Nästa sida: Fyra svindlande historier från boken

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!