10 nyttiga superbär att fortsätta frossa i

Att bär är goda är inget nytt, men vissa är godare än andra när det kommer till hälsan. Därför har vi listat 10 stycken bär sprängfyllda med godheter, som du kan fortsätta frossa i långt framöver.

1. Jordgubbar

Jordgubbar har avnjutits av människan i hundratals år och fler lär det absolut bli. För inte nog med att det söta röda bäret smakar helt fantastiskt, så är det väldigt bra för vår hälsa.

Det röda guldet hjälper till att stärka ditt immunförsvar och är en utmärkt källa för både vitamin C och K. Det lilla superbäret ger dig även en riklig dos av fiber, folsyra, mangan och kalium som alla behövs för att stärka vår kropp inifrån. Bärets stora mängd av antioxidanter skyddar också mot infektioner och hjärtsjukdomar.

Genom tiderna har människor använt jordgubben som ett läkemedel för att lindra problem med matsmältning och hudirritationer. 

10 nyttiga superbär att fortsätta frossa i
Jordgubbar stärker ditt immunförsvar liksom skyddar mot infektioner. Foto: Bigstock

2. Hallon

Rikt på vitaminer, antioxidanter och fiber är hallonet ett bär med många hälsofördelar. Förutom att hjälpa dig gå ner i vikt så tar bäret även hand om din hud när du åldras.

Hallon förbättrar ditt immunförsvar och saften från bäret kan även användas som solskyddsfaktor, tro det eller ej! Bäret innehåller även en hög koncentration av ellagsyra som kan motverka cancer. 

10 nyttiga superbär att fortsätta frossa i
Hallon tar hand om din hud när du åldras. Foto: Bigstock

3. Körsbär 

Ännu ett rött bär som är fyllt med goda ting för din hälsa. Det röda, nästan hjärtformade bäret är inte bara sött och ljuvligt utan kommer med en rad positiva hälsoeffekter. Däribland kan listas starkare immunförsvar, skydd mot infektioner, anti-aging egenskaper och bättre matsmältning.

Det romantiska bäret äts över hela världen och dess levande färg lockar tusentals, så bunkra upp med superbäret du också. 

10 nyttiga superbär att fortsätta frossa i
Körsbär har anti-aging egenskaper och förbättrar matsmältningen. Foto: Bigstock

4. Gojibär

Sedan urminnes tider har människor i Asien ätit det knallröda bäret för att uppnå en god hälsa, välmående och livskraft. Bäret är rik på antioxidanten zeaxanthin som tillsammans med lutein kan förebygga åldersrelaterade synförändringar.

Liksom många andra bär har även gojibäret positiv effekt på kroppens immunförsvar. Dessutom innehåller bäret 500 gånger mer C-vitamin än en apelsin, vilket inte är fy skam. 

10 nyttiga superbär att fortsätta frossa i
Det röda bäret kan förebygga åldersrelaterade synförändringar. Foto: Bigstock

5. Havtorn

Havtorn är superbäret av alla superbär och kallas för slemhinnornas bästa vän. Det lilla orangea bäret är otroligt näringsrikt och innehåller 10 olika vitaminer, 18 aminosyror och 24 olika spårämnen. Snacka om en bomb av nyttigheter i litet format.  

Vanligtvis klarar kroppen av att bilda omega-7 men med åldern försämras denna egenskap och många drabbas av torra slemhinnor. Dock är havtorn rik på just omega-7 och kan hjälpa kroppen på traven. 

10 nyttiga superbär att fortsätta frossa i
Havtorn är slemhinnornas bästa vän. Foto: Bigstock

6. Blåbär

Att blåbär smakar som himlen själv är ingen nyhet, men visste du att bärets egenskaper kan förhindra urinvägsinfektion? Och inte nog med det så kan blåbäret förhindra förstoppning, och hjärtsjukdomar.

Blåbäret kan även på grund av sina antioxiderande egenskaper förhindra eller fördröja alla åldersrelaterade ögonproblem, så som grå starr, torrhet och andra infektioner. 

10 nyttiga superbär att fortsätta frossa i
Blåbär kan förhindra förstoppning och hjärtsjukdomar. Foto: Bigstock

7. Björnbär

Björnbär har en hel rad hälsoeffekter så som förbättrad matsmältning, stärkt immunförsvar och förebyggande av cancer. Det söta bäret sägs också ha många kognitiva fördelar och kan förbättra minne, förbättra synen och hjälpa till att stärka benen i kroppen.

Björnbär kan också vara ett värdefullt livsmedel under graviditeten på grund av dess imponerande spektra av vitaminer och mineraler. 

10 nyttiga superbär att fortsätta frossa i
Björnbär kan vara ett värdefullt livsmedel under graviditet. Foto: Bigstock

8. Tranbär

Det lilla syrliga tranbäret är ju känt för att hjälpa till vid urinvägsinfektion men att den är galet rik på C-vitamin visste vi inte.

Det är antioxidanten proantocyanidin som är anledningen till att tranbär är en så fantastisk behandling vid just urinvägsinfektion.  Studier har visat att proantocyanidin förhindrar bakterier att fästa på kroppens slemhinnor. Dessutom har samma goda effekt setts på bakterier som fäster vid slemhinnor i magen då magsår uppstår.

 

10 nyttiga superbär att fortsätta frossa i
Tranbär hjälper som vi vet mot urinvägsinfektion och är galet rik på C-vitamin. Foto: Bigstock

9. Physalis

Physalis är på många sätt ett underskattat bär. Det läggs på olika desserter som garnering och plockas bort lika fort när det når bordet. Men tänk en gång till innan du ratar det lilla superbäret.

Physalisen har nämligen många positiva egenskaper och kan hjälpa dig att hålla vikten, hantera diabetes, optimera njurfunktionen och så klart maximera immunförsvaret. 

10 nyttiga superbär att fortsätta frossa i
Physalis är ett underskattat bär. Foto: Bigstock

10. Krusbär

Krusbäret benämns inte allt för ofta som ett superbär, men denna gång når den listan. Bäret förbättrar nämligen matsmältningen, stärker levern, balanserar magsyran, ger näring åt hjärnan, ökar fertiliteten, ger friskare hår och så är den ju sprängfylld med C-vitamin.  

Bäret kan alltså hjälpa dig med allt från dålig mage till snyggare hår. 

10 nyttiga superbär att fortsätta frossa i
Krusbär hjälper dig med allt från dålig mage till snyggare hår. Foto: Bigstock

Källor: Kurera.se och organicfacts.net

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top