• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Här är bästa medicinen för just din trädgårdsjord

  Olika jordar behöver olika sorters hjälp för att komma till sin rätt. Här får du koll.

  Här är bästa medicinen för just din trädgårdsjord

  Sandjord

  Består av stora partiklar, som gör jorden porös och lätt att jobba med. Men sandjorden är dålig på att hålla fukt och näring. Vattna och gödsla lagom mycket och ofta, annars rinner det mesta bara igenom.

  Förbättra så här: Tillför organ-iskt material som stallgödsel, kompost, torv- och barkmull. Lägg gärna ett lager på ytan också för att hålla kvar fukt och näring.

   

  Lerjord

  Har mindre partiklar, vilket gör att lerjorden lätt klumpar ihop sig. Den håller fukt och näring bra, oftast räcker det att gödsla den på våren.

  Förbättra så här: Tillför organiskt material, gärna barkmull. Även grus och lecakulor kan förbättra dräneringen, men sand gör lerjorden ännu mer kompakt! Undvik att gå på lerjord, då
  minskar luftrummen ännu mer.

   

  Mittemellan

  Mo och mjäla kallas två jordtyper som är ett mellanting av sand- och lerjord. Kan få en hård skorpa på ytan som behöver luckras upp. Ibland blir den också i fuktigaste laget. 

  Förbättra så här: Stallgödsel och bark- eller lövmull är bra att blanda runt i jorden. Lägg gärna ett lager av mullrikt material överst för att motverka den hårda ytan.

   

  Fixa din egen lövmull

  Finfördela höstlöven med gräsklipparen, lägg dem gärna direkt på jorden under buskar och andra växter. Maskarna kommer sedan och drar ner lövbitarna i jorden där det bildas fin mull. 

   Du kan också spara de nedklippta löven i plastsäckar. Placera dem i en skuggig hörna och låt dem multna ner, vilket brukar ta omkring ett år. Har du eklöv tar det dock längre tid.

   

  Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!