• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Därför ska du låta bli högklackat

  Istället för att pressa in fötterna i höga klackar väljer allt fler bekväma skor. Till och med Barbie kan äntligen stå med bägge fötterna på jorden.

  Därför ska du låta bli högklackat
  Ebba Kleberg von Sydow ser på högklackat som ett tortyrredskap Foto: Beata Holmgren & iStock

  Dagen efter Ellegalan har programledaren och stilexperten Ebba Kleberg von Sydow ingen känsel i mellantån. Fötterna är röda och trötta, dunkar och ömmar. Hon spretar med tårna och försöker få dem att vakna till liv. 

  Sedan skriver hon i sin blogg: "Skyhöga klackar är för mig ett antifeministiskt tortyrredskap som jag känner en växande avsky för."

  – Jag har två små barn, jag lever ett aktivt liv, och jag är ständigt på språng. Höga klackar funkar inte i min vardag. Klackarna begränsar mig i så många situationer – från när jag ska hämta barnen på dagis, till när jag ska promenera till en kompis på middag, säger Ebba Kleberg von Sydow.  

  Klackar sägs ge längre ben, snyggare hållning, bättre självförtroende, ja till och med bättre sexliv. Och ur modesynpunkt har vi fått lära oss att klacken kan lyfta en hel outfit, och vara pricken över i:et.

  Men klackar är också extremt obekvämt. Ebba har alltid fått ont av sina klackar, men var ändå en trogen klackbärare i många år –ständigt redo för skavsår med ett compeedpaket i väskan. 

  – Jag har jobbat i modebranschen i tio år, och jag vet inte hur många modeveckor och galor som jag har varit på, då gästerna har beklagat sig över sina onda fötter. På röda mattan ser alla pigga ut, gästerna fotograferas ju i början av kvällen, men jag ser dem också senare. Då slåss folk om sittplatser och plåstrar om sina skavsår inne på toaletten. Det är ren galenskap, säger hon. 

  Läs mer: Kokosolja - uselt för hälsan

  Hatar höga klackar

  Då och då inom modebranschen drar en klackdiskussion igång. När modellerna – i decimeterhöga styltor – har fallit som käglor på catwalken, eller när någon modeskribent har fått nog. Nyligen gjorde modeskribenten Mari Jansson upp med klackarna i en artikel i Elle: 

  "Ju mer jag tänker på det, desto mer hatar jag höga klackar. Och allt det antifeministiska, misogyna de står för. Högklackade skor är skor som hatar kvinnor."

  Men Ebba tror inte på någon långsiktig förändring i branschen: 

  – Förra året gjorde Birkenstock entré i modetidningar som Vouge och Harper's Bazaar. Efter varje sådant initiativ tänds ett hopp i mig, men snart går branschen tillbaka till klackarna igen. Så länge modebranschen styrs av män, kommer klackar att finnas i den världen. Jag får helt enkelt fortsätta att driva min egen antiklack-kampanj, säger Ebba Kleberg von Sydow. 

  Också Barbie har tänkt om vad gäller klackar. Sedan Barbie föddes för 56 år sedan har hon varit konstruerad så att hon alltid står på tå, de karakteristiskt deformerade fötterna har ständigt varit redo att hoppa i ett par decimeterhöga glitterskor. Men nu när "nya Barbie" lanseras – bland annat med olika hudtoner – är hennes anklar justerbara så att de välmanikyrerade fötterna också kan passa i ett par sneakers.  

  – Det som är tragiskt är att Barbie inte kan räta ut sina fötter efter många decennier i klackar. Det finns ingen återvändo om man har tillbringat mycket tid i klackar, konstaterar Ebba.  

  Man behöver bara titta på hur människans fot är konstruerad för att förstå att den inte trivs i ett par höga klackskor, säger Annelie Brorsson, legitimerad fysioterapeut, som forskar på hälsenor.

  – Foten är konstruerad att vara stötdämpande. Om du ställer foten i en åtta centimeter hög sko förlorar du förstås den stötdämpande förmågan. Ju högre klack, desto mindre stötdämpningsförmåga. Höga klackar kallar jag "sittskor", skor som är gjorda att sitta i. 

  Läs mer: Vi avslöjar giftiga mobilskal hos stora kedjor

  Kan leda till problem

  Klackar påverkar inte bara fötterna, utan även ben och rygg.
    – Studier visar att den som bär en sko med hög klack får en ökad aktivering i musklerna, bland annat i vadmusklerna och runt ländryggen. Musklerna kompenserar alltså för den förändrade hållningen, vilket kan leda till problem.

  – Dessutom går de flesta klackbärare med lätt böjda knän, vilket belastar knäskålsleden. Och som det inte var nog så ökar framfotsbelastningen. En hög klack skapar ett ökat tryck på främre fotvalvet, och på benet under stortån. 

  Eftersom många klackskor dessutom är spetsiga ökar risken för nervklämning i framfoten. Om fötterna pressas fram i en smal tå kan det till och med leda till domningar. Klackarna kan också bidra till en stelhet i hälsenan. Och att vricka fötterna i en hög klack är faktiskt en uppenbar risk. 

  Vissa forskare rekommenderar att man inte går i klackskor mer än två gånger i veckan.

  – Helt platta skor à la Converse eller ballerinaskor är inte heller bra. En optimal klack är 1–1,5 cm. En sko ska helst ha en vridstyv sula, den ska alltså inte vara för mjuk, utan ge ordentlig support. 

  Enligt Sara Winter, ansvarig på Skobranschrådet, så peakade intresset för riktigt höga klackar under 00-talet.  Idag är modebilden mer varierad, och den smala stilettklacken har fått sällskap av stolpklacken (hög, rak och bred) och klossklacken (kortare och fyrkantig). 

  – Stilettklacken finns fortfarande kvar, men används kanske mer vid festliga tillfällen. Dess storhetstid var dock för några säsonger sedan. Nu ser vi mer lägre klackar, tjocka platåsulor och platta skor. I höst blir det mycket loafers, sneakers och kortare boots. 

  Ebba Kleberg von Sydow tycker dock att alla höga klackar är ett problem, såväl stolpklackar som stilettklackar.

  – Det är antifeministiskt med klackar. Klackskorna skapades av män, och bars också från början av män.

  Nu kan männen få klackarna tillbaka. 

   

  Ebba Kleberg von Sydow Foto: Beata Holmgren

  Stilexperten Ebba Kleberg von Sydows bästa tips

  1.  Loafers. 

  2. Herrskor, uppbyggda, gärna med cirka tre centimeter hög klack. 

  3. Sneakers (som inte ska blandas ihop med gympaskor), i en ren, enkel modell, gärna i mocka, och gärna helvita eller mörkblå, till exempel från Eytys.

  4. Om man prompt vill ha klackskor, satsa på ett par med cirka fem centimeter hög klack. Investera i ett något dyrare par, som i nio fall av tio har en bättre läst. Till exempel från Hope eller Filippa K. 

   

  Tänk också på att höga klackar kan: 

  Öka belastningen på framfoten.

  Bidra till stelhet i hälsenan. 

  Öka risken för klämda nerver i framfoten. 

  Ge ryggbesvär, framförallt i ländryggen. 

  Öka belastningen i knäskålsleden. 

  Öka risken för att vricka foten.

  Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!