• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Expertens 6 bästa tips för att slippa matsvinn

  Genom att äta upp all mat du köper så sparar du både pengar och hjälper miljön. Ingela Dahlin är rådgivare på Livsmedelsverket inom miljö och matsvinn. Här är hennes fem bästa tips för att du ska slippa slänga bra och god mat.

  Expertens 6 bästa tips för att slippa matsvinn
  Ingela Dahlin Foto: iStock och privat

  1. Lita på dina sinnen. För att kunna avgöra om maten fortfarande är bra så ska du titta, lukta och smaka.

  2. Bäst före-datum är en garanti och en kvalitetsmärkning. Ofta håller varan mycket längre. Här får du lita på dina sinnen.

  Om en vara är märkt med Sista förbrukningsdag så kan den bli farlig efter det datumet, men det är få varor som har den märkningen. 

  Läs också: Andreas lever gott på sopor 

  3. Ha en lägre temperatur i kylskåpet. Sänk till fyra grader i stället för åtta och många varor kommer få en dubbelt så lång hållbarhetstid.    

  4. Titta efter vad du redan har i kylen så du slipper att förköpa dig. Skaffa en struktur i kylskåpet så att de äldsta varorna finns längst fram.    

  5. Använd mat som blir över. Det enklaste sättet är förstås att ta med matlåda till jobbet. Andra bra sätt är att använda resterna i allt från grytor till omeletter och att göra det till en utmaning och sport att komponera nya rätter av maten.    

  6. Gör en buffé av resterna. Från Norge har jag hört talas om att de serverar en torsdagsbuffé av veckans mat. Till fredagen börjar man då om på ny kula.      

  Läs fler artiklar om matsvinn här nere. 

  Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!