• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kuba har ett vaccin mot lungcancer

  En av fördelarna för USA att ha normaliserade relationer med Kuba, är att de nu kan ta del av landets framgångsrika cancerforskning, skriver Huffington Post.

  Kuba har ett vaccin mot lungcancer
  Cigarrökningen i Kuba har gjort lungcancer till ett folkhälsoproblem. Foto: iStockphoto

  Sedan Fidel Castro tog över makten på Kuba på 60-talet har landet styrts som en diktatur. Ungefär samtidigt bröt USA sina relationer med ö-nationen och förbindelserna länderna emellan har varit frostiga till alldeles nyligen. I augusti 2015 öppnade USA åter sin ambassad i Havanna.  

  Vad det gäller mänskliga rättigheter har Kuba inte varit något föregångsland, men det finns ett område som de har kommit desto längre inom. Nämligen sjukvård.

  Efter att relationerna normaliserats så har USA varit intresserade att ta del av Kubas ambitiösa cancerforskning, skriver Huffington Post. Bland annat så erbjuds kubanska medborgare sedan 2011 ett vaccin mot lungcancer. CimaVax som vaccinet heter antas också kunna användas mot andra former av cancer.

  Studierna som lett fram till vaccinet inleddes för 25 år sedan och enligt insatta källor så finns det goda testresultat att ta del av från både Kuba och Europa, skriver Huffington Post. Vaccinet ska också vara billigt att tillverka och inte ge några större bieffekter.

  Anledningen till att Kuba satsat så mycket på forskning om lungcancer har att göra med att sjukdomen varit ett folkhälsoproblem i landet. Orsaken till det är den stora konsumtionen av inhemskt rullade cigarrer, skriver Huffington Post.

  Den amerikanska cancerläkaren Kelvin Lee är väldigt entusiastisk vad det gäller vaccinets möjligheter.

  – Det finns stor anledning att tro att vaccinet kommer att kunna användas effektivt mot många former av cancer och att genomslaget inom cancervården kan bli stort, säger Kelvin Lee till Huffington post. 

  I dag är lungcancer en av de dödligaste formerna av cancer i Sverige. 

  Läs mer om vaccinet här och här

  Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!