Tio höjdpunkter i vår
1. Ginas show, 21/3, SVT1
Gina Dirawi i en slags mix av realityserie och mockumentär som går ut på att hon ska starta en talkshow.
2. Game of Thrones, 13/4, HBO Nordic/C More
Den efterlängtade femte säsong-en av dramaserien med det historiska temat.
3. Mästarnas Mästare, 29/3, SVT1
Några av säsongens deltagare är Frank Andersson, Glenn Hysén, Björn Lind, Anna Olsson och Anna Carin Zidek.
4. Mad Men, senare i vår, Kanal 9
De sju avslutande avsnitten i serien om reklambyråfolket på Manhattan under 60- 70-talet.
5. True Detective, 17/2, SVT1
Första säsongen av hyllad kriminalserien med Woody Harrelson och Matthew McConaughey. Andra säsongen sänds på HBO Nordic till sommaren.
6. Unbreakable Kimmy Schmidt, 6/3, Netflix
Tiny Fey, som låg bakom populära 30 Rock, är tillbaka med ny serie om udda karaktärer i New York.
7. Renées Brygga, 18/2, TV4
Renée Nyberg hyr en ö i Stockholms skärgård och bjuder in människor hon är nyfiken på.
8. Robinson – Love Edition, senare i vår, TV4
Den klassiska realityserien har fått en tvist, alla deltagare är singlar och vistelsen på den Kambodjanska ön blir även en chans att finna kärleken.
9. Ernst i Toscana, senare i vår, TV4
Allas vår mysgubbe nummer ett drar till sin favoritplats på jorden, smeker olivkvistar och lär sig att laga italienskt.
10. Min hemlighet, senare i vår, TV3
Historier inspirerade av verkliga händelser berättas. Som Mitt livs novell, ungefär – fast på tv.
Vårens tv-utbud domineras förstås av Melodifestivalen som drar i gång med sin första deltävling i helgen. Även en ny omgång av TV4:s Let’s Dance (27 februari) väntar för dig som gillar att se kändisar slita och svettas i paljetter. Bortom familjeunderhållningens glitter och glada toner skymtar dock en trend som står i rak kontrast mot schlager och Tony Irving, nämligen kriminalvågen.
Deckarfantaster
Att vi svenskar gillar deckarserier är knappast något nytt, Morden i Midsomer är ju snart lika förknippad med svensk sommar som regn, mygg och Allsång på Skansen. Men aldrig tidigare har det visats så många polisserier som i vår. Förutom att de traditionella kanalerna kapprustar i genren har även de största streamingtjänsterna tagit upp kampen om deckarfantasterna. Dessa sajter är beroende av att hålla ett hårt grepp om sina prenumeranter, vilket bland annat lett till att de absolut först och helt exklusivt kan sända nya serier. HBO Nordic visar till exempel 100 Code, ett drama som utspelar sig i både New York och Stockholm och som handlar om ett seriemord på unga kvinnor. En kommissarie från NYPD paras ihop med en svensk polis (Michael Nyqvist) för att lösa det svåra fallet, men det blir inte direkt lättare av det ömsesidiga hatet de känner inför varandra.
På SVT kan man se inte mindre än sex krimserier i vår.
Stephen Mowbray, programinköpschef på SVT, kan dessutom se en ny trend i genren: vikten av spännande och tjusiga miljöer. Det räcker inte med en mordgåta, nu för tiden vill vi bli serverade mordgåtan i en snygg omgivning också.
– Krim är den genre som produceras mest på den internationella marknaden. Men man måste också våga förnya, det går inte att använda samma förpackning hela tiden. Därför blir miljöerna viktigare och de påverkar också hela handlingen, säger han.
Som exempel nämner han Shetland som är inspelad på den skotska landsbygden och vars premiäravsnitt lockade 848 000 tittare* – och kommande serien Fortitude som utspelar sig på vackra Svalbard.
– Tidigare har vi talat om “Nordic noir”, men Fortitude går under namnet “Arctic noir”, säger Stephen Mowbray.
På jakt efter kärlek
Det går även en trend i att i allt större utsträckning blanda in relationsproblematik i krimserierna. Ur detta har det utvecklats en egen “crossgenre”. Som i nya SVT-serien Grantchester där blåljusen och
polisförhören till viss del får stå tillbaka för huvudpersonens känsloliv och jakt efter kärlek. De krimserier som sänds i vår är producerade i såväl Sverige som England, Tyskland, Österrike och USA. Stephen Mowbray, SVT, kan se en tydlig skillnad mellan de nordiska och anglosaxiska serierna:
– Här tar vi god tid på oss, allting går lite långsammare och en säsong består ofta av tio avsnitt i stället för sex. Det gör att vi bättre lär känna karaktärerna. Som Saga Norén i Bron, till exempel.
Du kanske inte gillar henne, men du har absolut en åsikt om henne eftersom du haft tid att lära känna henne så väl.
Av Tara Moshizi